Με θετικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street με τους επενδυτές να αξιολογούν την ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στη σουηδική Riksbank.
Υπό το κλίμα αυτό βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 186 μονάδες ή 0,56%, κλείνοντας στις 33.704 μονάδες. Ο S&P 500 διαπραγματεύθηκε με άνοδο 0,70%, κλείνοντας στις 3.919 μονάδες. Ο Nasdaq πρωτοστάτησε στους κύριους δείκτες για άλλη μια μέρα, προσθέτοντας 106 μονάδες, ήτοι 1,01% για να κλείσει τη συνεδρίαση στις 10.742 μονάδες.
Ο μέσος όρος έχει αυξηθεί τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, καθώς η αισιοδοξία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού ώθησε τους επενδυτές σε μετοχές τεχνολογίας.
«Η σταθερότητα των τιμών είναι το θεμέλιο μιας υγιούς οικονομίας και παρέχει στο κοινό αμέτρητα οφέλη με την πάροδο του χρόνου. Αλλά η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να απαιτήσει μέτρα που δεν είναι δημοφιλή βραχυπρόθεσμα, καθώς αυξάνουμε τα επιτόκια για να επιβραδύνουμε την οικονομία», δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times ο Πάουελ. Ο πρόεδρος της Fed επεσήμανε επίσης την ανάγκη ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας έναντι πολιτικών παρεμβάσεων.
Ο επικεφαλής της Fed μίλησε επίσης για ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τις έξι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να τεστάρουν τις επιδόσεις τους σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Συμμετέχοντες τράπεζες θα είναι οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo.
«Όπως φαίνεται από την ομιλία του Πάουελ η κεντρική τράπεζα δεν φαίνεται πρόθυμη να ρίξει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και είναι πρόθυμη να επιβραδύνει την οικονομία. Αυτό δημιουργεί προβληματισμό στους επενδυτές» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC.
Σε άλλα οικονομικά νέα της ημέρας η Fed ίσως χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά περισσότερο από ό,τι αναμένει αυτή τη στιγμή η αγορά, δήλωσε ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον, σε συνέντευξή του στο Fox Business.
Υπάρχει 50% πιθανότητα οι τρέχουσες εκτιμήσεις για αύξηση των επιτοκίων της Fed στο 5% να είναι σωστές και 50% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να πρέπει να τα αυξήσει στο 6%, υποστήριξε ο Ντάιμον.
«Είμαι με την πλευρά όσων πιστεύουν ότι αυτό (το 5%) μπορεί να μην είναι αρκετό», είπε ο Ντάιμον, εξηγώντας ότι «αργήσαμε λίγο να προχωρήσουμε και ανεβάσαμε ρυθμούς».
Ο ίδιος τόνισε ότι ενώ η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, συνεχίζουν να υπάρχουν αυξημένα ρίσκα, αναφέροντας ως παραδείγματα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ποσοτική σύσφιξη.