Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στην Wall Street, παρά τη βουτιά των μετοχών της Deutsche Bank στην Ευρώπη που προκάλεσε εκ νέου φόβους στους επενδυτές για τον τραπεζικό τομέα.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones γύρισε σε θετικό έδαφος και έκλεισε στο +0,41% και τις 32.237 μονάδες, ενώ νωρίτερα κατέγραφε απώλειες 180 μονάδων ή 0,57%. Αντίστοιχα ο S&P 500 από απώλειες 0,6% έκλεισε στο +0,56% και τις 3.970 μονάδες ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 11.823 μονάδες.
Μετά τις δύο καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank που οδήγησαν την αμερικανική Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων να καλύψει όλους τους καταθέτες των δύο τραπεζών για να αποφύγει τη διάχυση της κρίσης, και τον αναγκαστικό "γάμο” της Credit Suisse με τη UBS, σήμερα η Deutsche Bank είδε τον τίτλο να καταγράφει πτώση έως και 14% μετά την εκτίναξη του κόστους ασφάλισης της τράπεζας έναντι χρεοκοπίας.
Πτώση στα ευρωπαϊκά ταμπλό
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,37% στις 440,11 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να χάνει 3,8%. Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, της Deutsche Bank, βρέθηκε να βυθίζεται άνω του 14%, ενώ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 8,5%.
Τα CDS της εκτινάχθηκαν στις 222 μονάδες βάσης το πρωί της Παρασκευής, ενώ το απόγευμα είχαν υποχωρήσει στις 208 μ.β., σημειώνοντας ημερήσια αύξηση-ρεκόρ.
Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της, της Commerzbank, υποχώρησε κατά 5,45% και διαμορφώθηκε στα 8,88 ευρώ.
Πού οφείλεται η «βουτιά» στην Deutsche Bank
Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε έως και 14,3%, μετά την εκτίναξη των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν.
Οι μετοχές του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου - μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της - εκτοξεύτηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.
Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης μεταξύ των επενδυτών, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «ουδέτερο» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που είχε τιμολογηθεί από τις αγορές, αφού ο πληθωρισμός κατέγραψε αιφνιδιαστικό άλμα.
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.