Πολύ καλά αποτελέσματα για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες αναμένουν οι αναλυτές οι οποίοι συμπίπτουν σε αρκετές (όχι όλες) εκτιμήσεις για τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου των 4 τραπεζών, καθώς αναμένουν κερδοφορία (RoE) σχεδόν 9% συνολικά έσοδα που προσεγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ.
Μεταξύ άλλων οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κερδοφορία και αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους (RoE) είναι από τις κορυφαίες αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και είναι πολύ πιθανό να δημιουργεί μέσο όρο που τείνει σε διψήφιο νούμερο κοντά στο 10%. Σύμφωνα με τη JP Morgan είναι στο 8,8% και σύμφωνα με την Axia είναι οριακά άνω του 10%.
Επίσης οι 4 τράπεζες αναμένεται να έχουν συνολικά έσοδα πάνω από 1,95 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα οποία θα φανεί αυτή την εβδομάδα αν ξεπερνούν και τα 515-520 εκατ. ευρώ και περαιτέρω μικρή μείωση κόκκινων δανείων από Alpha, Eurobank Piraeus. Επίσης είναι πιθανό η Εθνική να αναθεωρήσει ανοδικά στους στόχους της για το 2022 συνολικά, ενώ JP Morgan και Axia, έχουν γενικά τη μεγαλύτερη απόκλιση στις προβλέψεις τους για την ΕΤΕ ,αν και συμφωνούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά, με την Axia όμως πολύ πιο αισιόδοξη.
Alpha Bank
Πρώτη σύρει τον χορό των ανακοινώσεων αύριο 8 Νοεμβρίου η Alpha Bank, για την οποία η JP Morgan και η Axia Research συμπίπτουν στην εκτίμηση για αύξηση των καθαρών κερδών τριμήνου στα 105 εκατ. ευρώ, αναμένοντας αυξημένη κερδοφορία και απόδοση κεφαλαίων με αύξηση του καθαρού επιτοκιακού εσόδου NII.
Το κόστος κινδύνου θα παραμείνει σε περίπου 79 μονάδες βάσης, καθώς ο όμιλος συνεχίζει να διαχειρίζεται προληπτικά το χαρτοφυλάκιό του. Εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων θα αυξηθούν διαδοχικά στα 105 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το ομαλοποιημένο RoTE του ομίλου θα φτάσει το 6%. Αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να υπερβεί τον στόχο RoTE του 6% για το σύνολο του 2022.
Ο δείκτης NPE αναμένεται να έχει σημειώσει μικρή πτώση κατά 10 μ.β στο 8,1%. Παράλληλα ο δείκτης CET1 all-in pro-forma αναμένεται να φτάσει το 12% (+30μ.β σε επίπεδο τριμήνου), με το MREL σ το 20% μετά την πρόσφατη έκδοση ομολόγου. Και οι δύο αυτοί δείκτες αποτελούν σημαντικά ορόσημα μακροπρόθεσμα.
Eurobank
Η Eurobank ανακοινώνει στις 10 Νοεμβρίου αποτελέσματα και οι δύο οίκοι αναμένουν άλλο ένα καλό τρίμηνο με εκτιμώμενο RoTE στο 11% ή λίγο πιο πάνω. Τα βασικά τραπεζικά έσοδα αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω αύξηση και προβλέπεται διψήφια αύξηση το 2022 συνολικά, εκτιμάει η Axia. Θα υπάρξει ένας ελαφρύς πληθωρισμός κόστους και μια μικρή αύξηση του κόστους κινδύνου, καθώς ο όμιλος αυξάνει προληπτικά τα αποθέματα κάλυψης.
Ο δείκτης NPE αναμένεται να κινηθεί στο 6%. Το all-in CET1 πιθανότατα θα αυξηθεί στο 14,1% (+10 μ.β), με το MREL να φτάνει το 20,8%. Και οι δύο αυτοί δείκτες υποστηρίζουν τις συζητήσεις της Eurobank με τον SSM για το μέρισμα της χρήσης 2022.
Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα που θα παρουσιάσει ενισχύουν την επιθυμία της να μοιράσει μέρισμα, αλλά η αντίρρηση έρχεται πια από τον εποπτικό κλάδο της ΕΚΤ, αφορά γενικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τα reports εμφανίζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες πολύ εκνευρισμένες από τον «κορσέ» που επιχειρούν «οι λογιστές που δεν είναι μπανκέρηδες…»
Εθνική Τράπεζα
Επίσης άλλο ένα θετικό τρίμηνο αναμένεται για την τράπεζα που ανακοινώνει και αυτή στις 10 Νοεμβρίου αποτελέσματα. Η Axia προβλέπει υψηλότερα διαδοχικά τραπεζικά έσοδα από επιτόκια χρεώσεις και προμήθειες, περιορισμένο πληθωρισμό κόστους και χαμηλό κόστος κινδύνου που μεταφράζεται σε βελτιωμένο RoTE στο 8,1% (+140 μ.β σε ετήσια βάση).
Ο δείκτης NPE αναμένεται να κινηθεί στο 6,1%. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων αναμένει: (α) νέους αναβαθμισμένους στόχους για το σύνολο του έτους τόσο για το NII όσο και για τα βασικά λειτουργικά κέρδη, (β) ενημερώσεις σχετικά με τη συζήτηση με τον SSM σχετικά με το μέρισμα της χρήσης 2022 και (γ) στοιχεία σχετικά με μια πιθανή έκδοση MREL.
Τράπεζα Πειραιώς
Αυξημένα επιτοκιακά έσοδα αναμένονται από την Πειραιώς που θα ανακοινώσει ένα πολύ καλό τρίμηνο. Οι οίοι έχουν διαφορετική εκτίμηση για την κερδοφορία (RoTE) με τη JP Morgan πιο αισιόδοξη, να προβλέπει 10% και 13% προσαρμοσμένο ενώ η Axia εκτιμά ότι εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, δηλαδή των κερδών αντιστάθμισης κινδύνου και των δαπανών της εθελούσιας εξόδου, το RoTE θα κινηθεί περίπου στο 5,5% λόγω υψηλότερου φορολογικού συντελεστή (ο "κανονικοποιημένος" φόρος θα το φέρει πιο κοντά στο 7%).
Και για την Πειραιώς ο δείκτης NPE αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση κατά 10 μ.β στο 9%. Η Axia αναμένει ότι η διοίκηση θα επαναλάβει τον στόχο RoTE του 8% για το 2022 αλλά και να παρέχει αναβαθμισμένους στόχους για την επέκταση δανεισμού (καθώς τα 2 δισ. ευρώ φαίνονται χαμηλά) όπως και για χαμηλότερο κόστος κινδύνου.