Η επαναγορά μετοχών ως μέθοδος επιστροφής κεφαλαίων στους μετόχους, είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό και μπορεί να αξιοποιηθεί μερικώς από τις ελληνικές τράπεζες προς αυτό το σκοπό, καθώς, έχουν λάβει το μήνυμα των εποπτικών αρχών ότι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, «είναι πρώιμη» όπως αποκάλυψε ο CEO της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας με στελέχη των διεθνών και ελληνικών οίκων.
Σχετικές εξελίξεις έχει ήδη προωθήσει η Eurobank η οποία μάλιστα έλαβε την έγκριση του SSM, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή κινείται τώρα και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θέτει το θέμα προς τους μετόχους της στη Γενική Συνέλευση στις 27 Ιουνίου για να αποφασίσουν την επαναγορά μετοχών.
Από την πλευρά της η ΕΤΕ, η οποία διαθέτει πολύ μεγάλη πλεονάζουσα ρευστότητα 6 δισ. ευρώ, ανάλογο σχέδιο είναι δυνατόν να εφαρμοστεί από πλευράς διαθέσιμων πόρων και δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά τουλάχιστον για την ώρα η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η διοίκηση είναι αυτή της πιστωτικής επέκτασης. Ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης βρίσκονται η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών και η μικρή αύξηση των θέσεων σε ελληνικά ομόλογα, από την αύξησης της τιμής των οποίων είναι ήδη κερδισμένη με την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.
Φυσικά η ΕΤΕ, όπως άλλωστε και η Eurobank, επικεντρώνονται στο σχέδιο της διανομής μερίσματος τουλάχιστον 20% από τα φετινά κέρδη το 2024. Όλες οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχέδιο διανομής μερίσματος από τα φετινά κέρδη όπως άλλωστε έχουν δημοσιοποιήσει οι διοικήσεις τους.
Η Alpha Bank ενδέχεται να αποκαλύψει περισσότερα για το θέμα στις 7 Ιουνίου που είναι πολύ σημαντικά ημέρα για τον Όμιλο καθώς θα αναλύσει τα επόμενα βήματα του στρατηγικού σχεδιασμού της στον οποίο εντάσσεται η επιλογή να διανείμει μέρισμα από τα φετινά κέρδη. Η τράπεζα αναμένεται να επικαιροποιήσει το πλάνο της και να αναθεωρήσει ανοδικά σημαντικά μεγέθη της.
Για την Eurobank η επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ 1,4% της τράπεζας αποτελεί κομβικό σημείο, αν και το ποσοστό των μετοχών δεν είναι μεγάλο. Σηματοδοτεί όμως την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και είναι πολύ σημαντικό μήνυμα το οποίο θέλει να περάσει η διοίκηση στους ξένους και Έλληνες επενδυτές και μάλιστα να το συνδυάσει με μία παροχή προς τους μετόχους, όπως είναι για παράδειγμα η διαγραφή των μετοχών που αυξάνει την εσωτερική αξία των υπολοίπων. Με αυτόν τον τρόπο θα σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας για τον Όμιλο και για τον κλάδο με επιστροφή στην κερδοφορία και αποκρατικοποίηση των τραπεζών.
Με την Πειραιώς να θέτει αντίστοιχο θέμα στους μετόχους στη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, η διοίκηση αξιοποιεί τις δυνατότητες που έχει. Σύμφωνα με το σχέδιο η τράπεζα θα καλέσει τους μετόχους να εγκρίνουν την επαναγορά 20 εκατ. μετοχών σε ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει δύο χρόνια και εκτιμάται ότι για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 15 εκατ. ευρώ, με τα όρια των τιμών να μπαίνουν από τα 0,75 ευρώ έως τα 5 ευρώ.
Το σχέδιο για την επαναγορά ποσοστού 1,6% των μετοχών της Πειραιώς, θυμίζει τα γνωστά προγράμματα επαναγοράς μετοχών των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ, που ενεργοποποιούνται ενίοτε, όταν μάλιστα οι μετοχές αποτιμώνται κάτω της λογιστικής αξίας τους από την αγορά.
Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι με τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Αποεπένδυσης του ΤΧΣ, το οποίο διαθέτει το 27% των μετοχών της Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να μειώσουν τόσο των αριθμό των μετοχών τους, αλλά και να βελτιώσουν την τιμή της μετοχής τους σε μία διαδικασία πώλησης των μετοχών από το ΤΧΣ.
Έτσι οι μετοχές θα μπορούσαν να αγοραστούν από το ΤΧΣ κινητοποιώντας εξελίξεις, αλλά θα μπορούσαν να αποκτηθούν και από την αγορά. Το πρόγραμμα επαναγοράς επίσης μπορεί να συνδυαστεί με διανομή των μετοχών σε στελέχη και προσωπικό ως bonus καθώς υπάρχει ανάλογο θέμα προς ψήφιση από τους μετόχους στη Γενική Συνέλευση, ενώ κάθε επιλογή μπορεί να επιφέρει μικρές διαφορές ως προς το σύνολο των μετοχών της τράπεζας που θα διατεθούν από το ΤΧΣ σε ιδιώτες.