Τράπεζες: Σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγων έως 9 δισ.ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Σχεδιάζουν εκδόσεις ομολόγων έως 9 δισ.ευρώ

Εκδόσεις ομολόγων με τα οποία εκτιμάται ότι οι τράπεζες πρέπει να αντλήσουν περίπου 9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025, έχουν στον σχεδιασμό τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σύμφωνα με την υποχρέωσή τους για την κάλυψη των κεφαλαίων MREL. 

Η πορεία της αγοράς ομολόγων θα είναι κομβικής σημασίας για τις εκδόσεις αυτές και το «αλμυρό» κόστος των τραπεζών, οι οποίες υποχρεώθηκαν πέρυσι να δανειστούν πολύ ακριβά. Το κόστος των τραπεζών θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τα επιτόκια αλλά και από τυχόν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος όπως και τη δικής τους από τους οίκους αξιολόγησης.

Ακόμα και μικρή αναβάθμιση στο outlook του ελληνικού χρέους ή της δικής του πιστοληπτικής ικανότητας, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, όπως και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, το ακριβό κόστος των τραπεζών, γίνεται ευκαιρία απόδοσης για θεσμικούς και Αμοιβαία Κεφάλαια ακόμα και για αποταμιευτές που θα έχουν έτσι την ευκαιρία πολύ καλύτερων αποδόσεων και από προθεσμιακές αποδόσεις χάρη στα ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια και τα ειδικά προϊόντα των τραπεζών.

Τυχόν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μειώσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης όχι μόνο των τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας και θα ενισχύσει την ανάπτυξη, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις και το κοινό δανείζονται σήμερα ακριβότερα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Επίσης, η πτώση του πληθωρισμού σε διάστημα τριετίας είναι πιθανή και θα βοηθήσει τις τράπεζες να δανεισθούν με μικρότερο κόστος, εφόσον δεν επικρατήσουν φυσικά ακραίες απόψεις για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα πληθωρισμού…

Τα επιτόκια θα εξαρτηθούν από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια της ΕΚΤ. Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

-Ο πληθωρισμός μόλις ξεκίνησε να υποχωρεί και θα συνεχίσει αν δεν υπάρξει κάποια δραματική μη αναμενόμενη εξέλιξη, σε τρόφιμα-σοδειές διεθνώς, καύσιμα ή στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

-Την πορεία επιτοκίων της ΕΚΤ που αναμένεται να αυξηθούν φέτος σε επίπεδα μεταξύ 2,75%-3,25% (3,25% προβλέπει η Goldman Sachs).

Κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ άντλησαν το 2022 οι τράπεζες 

Οι τράπεζες «σήκωσαν» περισσότερα από 2 δισ. ευρώ το 2022 μεταξύ των οποίων και με έκδοση σε στερλίνες από την ΕΤΕ για 200 εκατομμύρια που αντιστοιχούν σε 226 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία, (αν και η ΕΤΕ έχει ήδη κάνει το swap κλειδώνοντας τα κέρδη από τη διαφορά).

Με βάση τον σχεδιασμό και τα στοιχεία της ΕΚΤ από τον Ιούνιο του 2022 (τα οποία στη συνέχεια άλλαξαν εκδόσεις ομολόγων άνω των 2 δισ. ευρώ οι τράπεζες), όφειλαν να προσθέσουν κεφάλαια 10,9 δισ. ευρώ στα επιλέξιμα κεφάλαιά τους MREL. 

Βεβαίως, ούτε και με την αφαίρεση των 2 δισ. ευρώ το ποσό των κεφαλαίων είναι απόλυτο, καθώς υπάρχουν ομόλογα που λήγουν πριν τη σημαντική ημερομηνία και άλλα που εκδόθηκαν για να αντικαταστήσουν προηγούμενη έκδοση που έληγε νωρίτερα επίσης, όπως έκανε η Alpha Bank που μάλιστα εξασφάλισε και μικρό πλεόνασμα 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση 400 εκατ. ευρώ, λήξης του 2024.

Το ποσό αυτό είναι σε συνάρτηση με τα άλλα κεφάλαια των τραπεζών και με αυξημένες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών το ποσό αλλάζει, αν και η ΤτΕ έχοντας γνώση του θέματος σχολιάζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει δάνεια που είναι κλάσμα των κεφαλαίων τους σε καταθέσεις σε αντίθεση με τις τράπεζες στην Ευρώπη.

Ειδικότερα η ΤτΕ αναφέρει: «Ο λόγος των δανείων προς (ΜΧΕ) επιχειρήσεις και νοικοκυριά προς τις καταθέσεις το Σεπτέμβριο του 2022 παραμένει στις ελληνικές τράπεζες (66%) σημαντικά χαμηλότερος από της ευρωζώνης (105,3% τον Ιούνιο 2022 βάσει στοιχείων της ΕΚΤ, Supervisory Banking Statistics)». Συνεπώς, με δάνεια στο 66% των συνολικών καταθέσεων, έναντι του 105% προς τις καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών οι ελληνικές τράπεζες είναι και ασφαλέστερες και μικρότερη ανάγκη κεφαλαίων MREL έχουν.

Οι τράπεζες δανείστηκαν ακριβά εκδίδοντας ομόλογα 2 δισ. ευρώ

Τον Ιούνιο η ΕΚΤ υπολόγιζε ότι οι τράπεζες χρειάζονται να αντλήσουν περί τα 10,9 δισεκ. ευρώ, εκδίδοντας ομόλογα μέχρι το τέλος του 2025.

Στη συνέχεια όμως όπως αναφέρει η ΤτΕ:

-Η Eurobank εξέδωσε τον Ιούνιο του 2022 σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 4,375%, αυξημένο έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Σεπτεμβρίου 2021 (τοκομερίδιο 2,25%). Το ομόλογο λήγει τον Μάρτιο του 2025.

-Επίσης, η Alpha Bank εξέδωσε στα τέλη Οκτωβρίου 2022 ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 400 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7,0%, αυξημένο έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Δεκεμβρίου 2021 (τοκομερίδιο 3,0%). 

-Στη συνέχεια, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσαν στα μέσα Νοεμβρίου ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7,25% και 350 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 8,25% αντίστοιχα. 

-Επιπρόσθετα, η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε στα τέλη Νοεμβρίου ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 200 εκατ. λιρών Αγγλίας με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την τράπεζα 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων). 

-Ακόμα η Eurobank εξέδωσε στα τέλη Νοεμβρίου 2022 ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 10%. 

-Τέλος, η Alpha Bank εξέδωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 450 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7,5%. Ταυτόχρονα όμως μείωσε τον δανεισμό της αποσύροντας ομολογίες από παλαιότερη έκδοση 400 εκατ. ευρώ η οποία θα έληγε το Φεβρουάριο του 2024.