Ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων οι τράπεζες

Ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων οι τράπεζες

Για πρώτη φορά μετά το 2010, αυξήθηκε φέτος το σύνολο των δανείων των τραπεζών, επί τρία διαδοχικά τρίμηνα, φθάνοντας συνολικά τα 147,45 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου. Μεταξύ 2010 και 2021, το σύνολο του δανεισμού υποχωρούσε σταθερά. Ταυτόχρονα, το σύνολο των «κόκκινων δανείων» που είναι το 10% αυτού του ποσού υποχώρησε, τόσο αριθμητικά, όσο και σε ποσοστό επί του συνόλου και σε κάθε κατηγορία δανείων, αφού κι αυτό επί χρόνια αυξανόταν.

Με μικρό προσεκτικό βηματισμό οι τράπεζες άνοιξαν από πέρυσι τη στρόφιγγα και αύξησαν τα δάνεια που έδωσαν μετά την πανδημία από το Σεπτέμβριο του 2021 και μετά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο συνολικός δανεισμός (τα υπόλοιπα των δανείων), τόσο στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων, όσο ειδικότερα των επιχειρηματικών δανείων με το υπόλοιπο των επιχειρηματικών δανείων να αποτελεί το 73,58% του συνόλου.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το σύνολο των δανείων έφθασε φέτος τον Ιούνιο τα 147,467 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 14,8 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα δάνεια» κάθε κατηγορίας δανείων, δηλαδή το 10% του συνόλου. 

Τη μερίδα του λέοντος στα δάνεια έχουν τα επιχειρηματικά, τα οποία έχουν σύνολο υπολοίπων που φθάνει τα 108,5 δισ. ευρώ. Τα επιχειρηματικά έχουν και την καλύτερη εικόνα σε ποσοστό «κόκκινων δανείων», καθώς με «ανοίγματα» 10,18 δισ. ευρώ τα «κόκκινα δάνεια» αντιστοιχούσαν στο 9,4% του συνόλου των επιχειρηματικών δανείων.

Αντίθετα τα καταναλωτικά δάνεια είναι αριθμητικά τα λιγότερα μεν, αλλά έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων δανείων», καθώς δεν συνοδεύονται από εγγυήσεις. Ποσοστό 18,4% του συνόλου ή 1,439 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων στις τράπεζες είναι «κόκκινο» σε ένα σύνολο 7,81 δισ. ευρώ καταναλωτικών δανείων συνολικά. 

Η ιστορία των κόκκινων δανείων

Η ιστορία των κόκκινων δανείων είναι διδακτική, καθώς αποτελεί την ιστορία της μεγάλης ύφεσης στην Ελλάδα. Οι οικονομίες αναπτύσσονται με δανεισμό κι όταν οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν δάνεια η οικονομία δεν μπορεί να κινηθεί.

Οι τραπεζίτες σήμερα λένε ότι τα δάνεια θα αυξηθούν. Η εντύπωση του επιχειρηματικού κόσμου με το σύνολο των καταθέσεων να ξεπερνά τα 190 δισ. ευρώ, είναι ότι υπάρχει ρευστότητα, η οποία όμως θα τείνει να μειωθεί αν τα επιτόκια των δανείων αυξάνονται κι ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει. 

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τον κατήφορο των δανειακών υπολοίπων (συνόλου του δανεισμού) μετά το 2010. Το υψηλότερο σύνολο δανεισμού μετρήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2010 με 275,08 δισ. ευρώ. Τα 31,87 δισ. ευρώ από αυτά ήταν «κόκκινα δάνεια» και αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 11,6% του συνόλου των δανείων. Από το σύνολο των δανείων τα 165 δισ. ευρώ ήταν επιχειρηματικά δάνεια, τα 76,08 δισ. ευρώ στεγαστικά (ποσοστό 11,6% κόκκινα δάνεια, όσο και στο σύνολο) και τα υπόλοιπα καταναλωτικά δάνεια. 

Στη συνέχεια οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν όλο και λιγότερα δάνεια και τα κόκκινα δάνεια άρχισαν να αυξάνονται. Το Μάρτιο του 2016 ήταν η κορύφωση με πάνω από 107 δισ. ευρώ «κόκκινων δανείων» σε σύνολο υπολοίπων περίπου 219 δισ. ευρώ (ποσοστό 48,9%).

Το σύνολο των υπολοίπων πάντως σήμερα με 147,46 δισ. ευρώ ,έναντι κορύφωσης στο σύνολο των δανείων με 275 δισ. ευρώ το 2010, δείχνει, ότι σήμερα τα υπόλοιπα των δανείων είναι σχεδόν τα μισά ή για την ακρίβεια το 53% του δανεισμού του 2010.