Τι γνωρίζουμε για τον μεγαλύτερο «market maker» στα κρυπτονομίσματα
Unsplash
Unsplash
Wintermute

Τι γνωρίζουμε για τον μεγαλύτερο «market maker» στα κρυπτονομίσματα

Η Wintermute, είναι από τους μεγαλύτερους market makers, εάν όχι ο μεγαλύτερος σε όγκο συναλλαγών, των αγορών κρυπτονομισμάτων. Μια εταιρεία market maker, είναι ένας πάροχος ρευστότητας που προσφέρει τόσο μια τιμή αγοράς, όσο και μια τιμή πώλησης σε ένα εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο, ελπίζοντας να βγάλει κέρδος από το περιθώριο προσφοράς - ζήτησης. Το όφελος για την εταιρεία είναι ότι κερδίζει χρήματα για αυτήν τη δραστηριότητα, ενώ η αγορά επωφελείται καθώς περιορίζεται η διακύμανση των τιμών.

Η Wintermute ισχυρίζεται ότι δημιουργεί μεγάλα περιθώρια κέρδους καθώς διαπραγματεύεται τρισεκατομμύρια δολάρια σε τουλάχιστον 250 επενδυτικά ζεύγη με διαφοροποιημένες στρατηγικές.

Τα μέσα που καλύπτουν τις αγορές κρυπτονομισμάτων παρουσιάζουν τον CEO της Wintermute, ως παιδί - θαύμα και δεν σταματούν να επαινούν την εταιρεία. Ωστόσο αρκετοί αναλυτές βλέπουν αρκετές ομοιότητες με την έκθεση που απολάμβανε ο Sam Bankman-Fried των FTX και του άλλοτε μεγαλύτερου ανταγωνιστή της Wintermute, την Alameda Research. 

Η Wintermute εδρεύει Λονδίνο χαρακτηρίζει ως βασική της δραστηριότητα την αλγοριθμική διαπραγμάτευση κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας ρευστότητα για περισσότερα από 250 κρυπτονομίσματα σε 50 ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. 

Σύμφωνα με συνέντευξη του ιδρυτή της Wintermute στο περιοδικό Forbes, ο ρωσικής καταγωγής Evgeny Gaevoy δήλωσε πως η εταιρεία ξεκίνησε με 20.000 δολάρια από δικά του χρήματα όταν αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Ενώ το 2018 οι αγορές κρυπτονομισμάτων βρίσκονταν σε εκτεταμένο bear market, ο Gaevoy και οι δύο συνιδρυτές του Yoann Turpin και Harro Mantel χρειάστηκαν εννέα μήνες για να συγκεντρώσουν μόλις 900.000 $ από angel investors.

Το επόμενο έτος ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τον Gaevoy και τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, αφού οι μικροεπενδυτές είχαν χάσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους και η επενδυτική δραστηριότητα ήταν εξαιρετικά χαμηλή μετά το ξέσπασμα της φούσκας του 2017. Ο Gaevoy είχε κεφάλαια μόνο 500.000 δολαρίων για διαπραγμάτευση και τα έσοδα ήταν λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια. Η τότε νεοφυής εταιρεία επιβίωνε κάθε μήνα με μόνο μερικούς μήνες «διάρκεια ζωής» με βάση το μισθολογικό κόστος που βρισκόταν στην τράπεζα.

Η κατάσταση άλλαξε ριζικά τον Ιανουάριο του 2020 όταν οι αλγόριθμοι διαπραγμάτευσης arbitrage άρχισαν να παράγουν πραγματικά κέρδη. Τον Ιούλιο του 2020, η Wintermute συγκέντρωσε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων τύπου Series A με επικεφαλής την Lightspeed Venture Partners. Η Wintermute έκλεισε το 2020 με έσοδα 53 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το 2021, ο όγκος συναλλαγών της εταιρείας ξεπέρασε τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εταιρικά έσοδα με πάνω από 50% καθαρό περιθώριο κέρδους. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εταιρικά έσοδα για το 2022. 

Παραδόξως, ο CEO της εταιρείας, Evgeny Gaevoy,  πρόσφατα ανέλαβε θέση ανεξάρτητου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης για τις αγορές κρυπτονομισμάτων «The Block»,  λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απόλυσης τουλάχιστον του ⅓ του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας ενημέρωσης. 

Το Wintermute's καθησύχασε τους αναγνώστες ότι ο Wintermute δεν επένδυσε, ούτε έλαβε αποζημίωση από το The Block. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Wintermute δέχτηκε μια περίεργη κυβερνοεπίθεση που τις κόστισε 160 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μερικοί ιδιώτες ερευνητές αμφισβητούν αν ήταν πραγματικά κυβερνοεπίθεση. Πολλοί κάνουν λόγο για κλοπή «εκ των έσω». 

Στο «αμαρτωλό» παρελθόν της εταιρείας, περιλαμβάνεται η δραστηριοποίηση της ως market maker στο υπό χρεοκοπία Celsius Network. Οι διαδικασίες πτώχευσης αποκάλυψαν αρκετές ανορθόδοξες επενδυτικές στρατηγικές. 

Η χρεοκοπία της Alameda δημιούργησε δύο στρατόπεδα: Αυτούς που πιστεύουν ότι η Wintermute μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο συστημικό κίνδυνο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων και όσοι θεωρούν πως η κατάρρευση του βασικού ανταγωνιστή της θα ενισχύει τα κέρδη και το μερίδιο της αγοράς. 

Η εταιρεία που έχει περίπου 100 άτομα προσωπικό δηλώνει πως έχει στέρεη χρηματοοικονομική βάση, 400 εκατομμύρια σε ίδια κεφάλαια και 720 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία. Η αναλογία χρέους προς ίδια κεφάλαια ανέρχεται σε 0,8, η οποία είναι συγκρίσιμη με εταιρείες market making που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο όπως η Virtu. Η εταιρεία λέει επίσης ότι 350 εκατομμύρια δολάρια του μετοχικού της κεφαλαίου είναι σε κρυπτονομίσματα σταθερής αξίας (κυρίως USDC) και ισοδύναμα μετρητών, ενώ τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια δολάρια είναι τοποθετημένα σε επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου.