Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου από τις ελληνικές τράπεζες, με μοχλό ανόδου τα αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους (NII). Το γεγονός εντοπίζει η ανάλυση της Optima που δίνει μία συνοπτική εικόνα των αποτελεσμάτων για τον κλάδο, επαναλαμβάνοντας τη θετική της άποψη και προαναγγέλλοντας θετική αναθεώρηση στις αξιολογήσεις της και στις τιμές στόχους.
Η χρηματιστηριακή της Optima Bank τονίζει επίσης ότι αναμένεται αναβάθμιση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο φέτος.
Ο οίκος στην ανάλυσή του, εντοπίζει επίσης την αύξηση των συνολικών εσόδων αν και τα έσοδα από trading έλειψαν σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, επηρεάζοντας και το ποσοστό κερδών στο πρώτο τρίμηνο. Παρόλα αυτά, τα κέρδη ήταν υψηλότερα από ότι αναμενόταν, αναφέρει. Επισημαίνει ακόμα, τη σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών στις τράπεζες, αλλά και τη μείωση της πιστωτικής επέκτασης (με πρόωρη εξόφληση υγιών δανείων) και της εποχικότητας και τη μείωση των υπολοίπων κόκκινων δανείων κατά 143 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο οίκος αναλύοντας την εικόνα των αποτελεσμάτων αναφέρει τα εξής:
- Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν η βασική κινητήρια δύναμη για τα υψηλότερα έσοδα από τόκους δανείων και ομόλογα. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 10% έναντι του τελευταίου τριμήνου 2022 στα 1,87 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κυμάνθηκαν στο πρώτο τρίμηνο, μεταξύ των 502 ευρώ για τη Eurobank η οποία πέτυχε τα υψηλότερα και τα 424 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank.
- Τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν κατά 7% στο πρώτο τρίμηνο φέτος, στα 425 εκατ. ευρώ, λόγω της αρνητικής καθαρής πιστωτικής επέκτασης και της εποχικότητας. Η Eurobank είχε τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες (129 εκατ. ευρώ) και η Εθνική Tράπεζα τα χαμηλότερα (87 εκατ. ευρώ).
- Τα καθαρά δάνεια των συστημικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση εξαιτίας της αρνητικής πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα και διαμορφώθηκαν στα 149 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα καθαρά δάνεια έχει η Eurobank (40 δισ. ευρώ) και η Εθνική Tράπεζα τα χαμηλότερα (35,3 δισ. ευρώ).
- Τα έσοδα από trading ανήλθαν σε μόλις 70 εκατ. ευρώ έναντι 167 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% από το Δεκέμβριο 2022, στα 2,37 δισ. ευρώ. Η Εθνική παρουσίασε τα υψηλότερα έσοδα (634 εκατ. ευρώ) και η Alpha τα χαμηλότερα (536 εκατ. ευρώ).
- Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 12% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 787 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο φέτος, λόγω της απουσίας έκτακτων κερδών. Η Εθνική Tράπεζα παρουσίασε τα υψηλότερα καθαρά κέρδη (260 εκατ. ευρώ) και η Alpha τα χαμηλότερα (111 εκατ. ευρώ).
- Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 900 εκατ. ευρώ, λόγω εποχικότητας και παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο λόγος κόστους προς έσοδα συμπιέστηκε στο 38% από 41% στο τελευταίο τρίμηνο του 2022.
- Τα έσοδα προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 8% από το προηγούμενο τρίμηνο στα 1,47 δισ. ευρώ. Η Εθνική είχε τα υψηλότερα PPI (433 εκατ. ευρώ) και η Alpha τα χαμηλότερα (264 εκατ. ευρώ).
Δεν υπάρχουν ενδείξεις υποβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού. Τα κόκκινα δάνεια (NPE’s) εξακολουθούν να μειώνονται αλλά λιγότερο (-109 εκατ. ευρώ έναντι -324 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2022). Τα NPEs των τραπεζών μειώθηκαν κατά 370 εκατ. ευρώ στα 9,3 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανόργανες ενέργειες, και τo καθαρό υπόλοιπο των NPEs έφθασε στα 3,8 δισ. ευρώ (-143 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο). Η Alpha έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο NPEs (2,98 δισ. ευρώ) και η Εθνική Tράπεζα τα λιγότερα (1,77 δισ. ευρώ). Έτσι, ο μέσος λόγος NPE βελτιώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο σε 5,9%.
Η Πειραιώς έχει την υψηλότερη καταθετική βάση (57,2 δισ. ευρώ) και η Alpha είναι στα 50,2 δισ. ευρώ. Οι προθεσμιακές καταθέσεις αύξησαν το ποσοστό τους και αντιπροσώπευαν το 23% της καταθετικής βάσης έναντι 19% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι προθεσμιακές καταθέσεις αντιπροσώπευαν το 29% της καταθετικής βάσης της Eurobank, το 26% της Alpha, το 21% της Πειραιώς και το 16% της Εθνικής.