Οι διοικητές των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου επιβεβαίωσαν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί ο επίμονος πληθωρισμός. Εξακολουθούν, ωστόσο, να πιστεύουν ότι μπορούν να το πετύχουν χωρίς να προκαλέσουν ύφεση.
Από το ορεινό resort Sintra της Πορτογαλίας όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φιλοξένησε την ετήσια σύνοδο των κεντρικών τραπεζών, το μήνυμα του επικεφαλής της Fed των ΗΠΑ ήταν ότι το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια παραμένει στο τραπέζι.
Από πλευράς ΕΚΤ, η πρόεδρος Christine Lagarde ενίσχυσε τις προσδοκίες των αγορών για την ένατη συνεχή αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey δήλωσε ότι θα κάνει αυτό που χρειάζεται για να πιέσει τον επίμονο πληθωρισμό στη βρετανική οικονομία χαμηλότερα.
Ακόμη και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Kazuo Ueda, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκαταλειφθεί η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Lagarde, η στασιμότητα στην οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να εξελιχθεί σε ύφεση φέτος, ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της ΕΚΤ. «Έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Δεν βλέπουμε ακόμη αρκετές ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός σταθεροποιείται και ότι υποχωρεί» ανέφερε.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κράτησε τα επιτόκια αμετάβλητα αυτόν το μήνα, αλλά οι αγορές αναμένουν ότι θα τα αυξήσει πάλι τον επόμενο μήνα ή τον Σεπτέμβριο πριν αρχίσει να τα μειώνει τον επόμενο χρόνο.
Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι πρέπει να αποθερμανθεί περισσότερο η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ για να μειωθεί η πίεση στις τιμές καταναλωτή. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να υπάρξει ύφεση, αλλά αυτό δεν είναι το πιθανότερο σενάριο για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με βάση τις προβολές της Fed.
Στην ευρωζώνη η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αλλαγή πλεύσης και μειώσεις στο κόστος χρήματος το 2024 λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η Τράπεζα της Αγγλίας, αντιμέτωπη με τον υψηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών του G7, αναμένεται να πάει πιο μακριά από τις άλλες νομισματικές αρχές και να ανεβάσει το παρεμβατικό επιτόκιο της στερλίνας στο 6,25% από το τρέχον 5% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Η αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα απεικονίζει την ανθεκτικότητα της βρετανικής οικονομίας και του επίμονου πληθωρισμού, ωστόσο, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν προβλέπει ύφεση.
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι «γερακίσιες» διαθέσεις των κεντρικών τραπεζών στη συνάντηση του Sintra στην Πορτογαλία δείχνουν ότι τα επιτόκια δεν έχουν κορυφωθεί ακόμη και ότι οι μειώσεις θα αργήσουν.
Υπήρξαν όμως και ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις στον τόνο των αξιωματούχων. Φάνηκε ότι η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας ανησυχούν περισσότερο για ένα σπιράλ μισθολογικών αυξήσεων - πληθωρισμού απ' ό,τι η Fed. Σύμφωνα με την Capital Economics, αυτό ενισχύει την προοπτική να παραμείνουν τα επιτόκια στην Ευρώπη υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ' ό,τι στις ΗΠΑ.