Ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες δίνει η Fitch σε έκθεσή της, σύμφωνα με την οποία θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 2023. Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης τα τραπεζικά ιδρύματα στην ευρωζώνη θα «πιεστούν» το επόμενο έτος γιατί ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή θα ενταθούν οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των τραπεζών» αναφέρουν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως «τα μακροοικονομικά δεδομένα θα επιβαρύνουν τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ».
Ωστόσο ο αμερικανικός οίκος αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, καθώς μια πιθανή νέα γενιά κόκκινων δανείων θα είναι διαχειρίσιμη, ενώ ο δείκτης NPE το 2023 πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω στο 5% το 2023. Μάλιστα οι αναλυτές προχωρούν σε ευνοϊκές προβλέπψεις για τις ελληνικές τράπεζες, με «όχημα» τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει οι συστημικές.
Ειδικότερα το λειτουργικό κέρδος θα παραμείνει στο 2% των RWA, η κερδοφορία θα διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχε θετικές προοπτικές. Κάτι που αντανακλάται και στο θετικό guidance που δίνεται για Alpha Bank (αξιολόγηση B), Πειραιώς (αξιολόγηση B-), Εθνική (αξιολόγηση Β+) και Eurobank (αξιολόγηση B+).
Μάλιστα οι αναλυτές εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν στο δρόμο εξυγίανσης των ισολογισμών τους και μείωσης των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Οι κίνδυνοι για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να ενταθούν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και τα επαναλαμβανόμενα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στις 65 μ.β. των ακαθάριστων δανείων.
Σε ό,τι αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους είναι πιθανό να επηρεαστούν από τις χαμηλότερες νέες χορηγήσεις και από την επιτάχυνση του ρυθμού μετακύλισης στις καταθέσεις λιανικής. Ωστόσο ενδεχόμενη ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2023 θα οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις και τα τραπεζικά ιδρύματα.