Οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται με τις ελβετικές, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την εξαγορά από την UBS Group AG του συνόλου ή μέρους της Credit Suisse Group AG, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Μια συμφωνία, η οποία αν και εφόσον υλοποιηθεί, θα μπορούσε να απομακρύνει τους φόβους ότι η εξελισσόμενη κρίση στην ελβετική τράπεζα θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Credit Suisse, που ιδρύθηκε πριν 167 χρόνια, είναι το μεγαλύτερο όνομα του τραπεζικού τομέα που έχει παγιδευτεί στην αναταραχή που προκάλεσε η κατάρρευση των αμερικανικών τραπεζών Silicon Valley Bank και Signature Bank την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών παγκοσμίως.
Τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ευρωπαϊκά τραπεζικά στελέχη και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη του κλάδου, προκειμένου να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε σε στήριξη των καταθέσεων των καταναλωτών, ενώ η ελβετική κεντρική τράπεζα προχώρησε σε δανεισμό δισεκατομμυρίων στην Credit Suisse προκειμένου να σταθεροποιήσει τον κλονισμένο ισολογισμό της.
Η UBS δέχεται πιέσεις από τις ελβετικές αρχές να προβεί σε εξαγορά της «συμπατριώτισσάς» της για να θέσει υπό έλεγχο την κρίση, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ελβετική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει εγγύηση έναντι των σχετικών κινδύνων, ενώ η ελβετική επιχείρηση της Credit Suisse θα μπορούσε να αποσχιστεί.
Η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή FINMA δεν έχουν σχολιάσει την έντονη φημολογία.
Οι «Financial Times» ανέφεραν ότι οι τρεις βιάζονται να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία συγχώνευσης έως το βράδυ του Σαββάτου, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι αμερικανικές αρχές εμπλέκονται, συνεργαζόμενες με τους Ελβετούς ομολόγους τους για να βοηθήσουν στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο επίσης άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι μετοχές της Credit Suisse έχασαν το ένα τέταρτο της αξίας τους την τελευταία εβδομάδα. Η τράπεζα αναγκάστηκε να αντλήσει 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια σειρά σκανδάλων που έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των πελατών. Αυτό την κατέστησε την πρώτη μεγάλη τράπεζα που έλαβε έκτακτη βοήθεια από την οικονομική κρίση του 2008.
Η εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων διαχειριστών περιουσίας στον κόσμο και θεωρείται μία από τις 30 παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, η πτώχευση των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Τα θεμελιώδη μεγέθη του τραπεζικού τομέα είναι ισχυρότερα και οι παγκόσμιες συστημικές διασυνδέσεις είναι ασθενέστερες από ό,τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έγραψε ο αναλυτής της Goldman Λότφι Καρουί σε σημείωμα προς τους πελάτες του αργά την Παρασκευή. Αυτό περιορίζει τον κίνδυνο ενός «δυνητικού φαύλου κύκλου πιστωτικών ζημιών αντισυμβαλλομένου», δήλωσε ο Καρουί.
«Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστεί μια πιο σθεναρή πολιτική αντίδραση για να επέλθει κάποια σταθερότητα», σχολίασε.
Η τράπεζα δήλωσε ότι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το μέλλον της Credit Suisse θα ασκήσει πίεση στον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.
Ανώτερος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε το Σάββατο ότι τα υψηλά επιτόκια στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για ενδιαφέρον για την Credit Suisse από άλλους ανταγωνιστές. Το Bloomberg μετέδωσε ότι η Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός BlackRock BLK.N διέψευσε αναφορά ότι συμμετείχε σε ανταγωνιστική προσφορά για την τράπεζα.
Κίνδυνος
Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank με έδρα την Καλιφόρνια έφερε στο επίκεντρο το πώς η αδυσώπητη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες - συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα - πίεζε τον τραπεζικό τομέα.
Οι καταρρεύσεις της SVB και της Signature αποτελούν τη δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Washington Mutual κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008.
Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της SVB, με τον δείκτη S&P Banks .SPXBK να σημειώνει πτώση 22%, τις μεγαλύτερες απώλειες δύο εβδομάδων από τότε που η πανδημία συγκλόνισε τις αγορές τον Μάρτιο του 2020.
Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έδωσαν μια σανίδα σωτηρίας ύψους 30 δισ. δολαρίων στον μικρότερο δανειστή First Republic FRC.N, και οι αμερικανικές τράπεζες συνολικά ζήτησαν ρεκόρ 153 δισ. δολαρίων σε έκτακτη ρευστότητα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες.
Αυτό αντανακλά «πιέσεις χρηματοδότησης και ρευστότητας στις τράπεζες, λόγω της εξασθένησης της εμπιστοσύνης των καταθετών», δήλωσε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τις προοπτικές του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος σε αρνητικές.
Ενώ η στήριξη από ορισμένους από τους κολοσσούς του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος απέτρεψε την κατάρρευση της First Republic, οι επενδυτές ξαφνιάστηκαν από τις γνωστοποιήσεις σχετικά με την ταμειακή της θέση και το πόση έκτακτη ρευστότητα χρειαζόταν.
Στην Ουάσινγκτον, η προσοχή στράφηκε στη μεγαλύτερη εποπτεία για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες και τα στελέχη τους θα λογοδοτήσουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερη εξουσία επί του τομέα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής υψηλότερων προστίμων, της ανάκτησης κεφαλαίων και της απαγόρευσης συμμετοχής αξιωματούχων σε χρεοκοπημένες τράπεζες.
Διαβάστε επίσης:
Η UBS εξετάζει την εξαγορά της Credit Suisse με πιθανές εγγυήσεις της ελβετικής κυβέρνησης
Credit Suisse: Τα κρίσιμα 24ωρα και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Ενδιαφέρον από Deutsche Bank για περιουσιακά στοιχεία της Credit Suisse