Η PacWest είναι τελικά η αμερικανική τράπεζα που εννοούσε ο Τζέιμι Ντάιμον, όταν, μετά την εξαγορά των καταθέσεων και δανείων της First Republic Bank από την JPMorgan Chase στις αρχές της εβδομάδας, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει ένα ακόμη «επεισόδιο» με μικρότερη τράπεζα, πριν τελειώσει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ. Ο CEO της Chase ξέρει πολύ καλά την αμερικανική αγορά και φυσικά τα προβλήματα που υπάρχουν, έχει στενές επαφές με τις αρμόδιες Αρχές, ενώ ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και μέσα στο Σαββατοκύριακο που έγιναν οι προσπάθειες διάσωσης της FRB.
Μήπως όμως δεν είναι μόνο η PactWest και το επόμενο «θύμα» της κρίσης είναι η Western Alliance; Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει πιο γενικευμένη κρίση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ήδη, κυκλοφορούν ονόματα «υποψηφίων» τραπεζών για την επόμενη κρίση, όπως της Western Alliance. Η μετοχή της υποχωρούσε 55% χθες, ενώ έχει διολισθήσει κατά 84%, στα 13 δολάρια, από 80 δολάρια που βρισκόταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Πάντως, η Western Alliance ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις της σταθεροποιήθηκαν και δεν εντοπίζει νέες εκροές μετά το deal για την FRB. Σημείωσε, επίσης, ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις (κάτω από 250.000 δολάρια) ξεπερνούν το 74% του συνόλου.
Μία άλλη εστία είναι First Horizon, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 5 δισ. δολάρια, η οποία είδε χθες τη μετοχή της να γκρεμίζεται κατά 38% μετά την είδηση ότι κατέρρευσε το deal εξαγοράς της από την καναδική Toronto-Dominion Bank Group (TD) ύψους 13,4 δισ. δολαρίων.
Ο μηχανισμός της κρίσης λειτουργεί ως εξής: οι επενδυτές ανησυχούν υπερβολικά για ορισμένες από τις μικρότερες αμερικανικές τράπεζες - που δεδομένα έχουν αδυναμίες και έχουν πληγεί από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής - και ρευστοποιούν μαζικά τις μετοχές τους. Βλέποντας την πτώση των μετοχών, οι καταθέσεις σηκώνουν τα χρήματά τους επίσης μαζικά. Αυτά τα δύο μπορεί να γίνουν και με αντίστροφη σειρά. Οι τράπεζες αδυνατούν να βρουν κεφάλαια για να καλύψουν το κενό ρευστότητας και καταλήγουν αρχικά στα χέρια της αρχής ασφάλισης καταθέσεων FDIC και στη συνέχεια βάζουν λουκέτο για να περάσουν δάνεια και καταθέσεις σε μεγαλύτερο παίκτη, όπως συνέβη με την FRB και την Chase.
Ποια είναι η PacWest και πόσο μεγάλο είναι το νέο «κανόνι» στη μεγαλύτερη τραπεζική αγορά του πλανήτη; Να πούμε αρχικά ότι τα προβλήματα της PacWest ήταν γνωστά, απλώς επισκιάστηκαν από τις υποθέσεις των Silicon Valley Bank, Signature Bank και φυσικά της First Republic Bank που ήταν το μεγαλύτερο κανόνι από το 2008. Η PacWest είναι και αυτή μία περιφερειακή τράπεζα που είδε τις καταθέσεις της να κάνουν φτερά μετά την κατάρρευση της SVB στις αρχές Μαρτίου. Η χρηματιστηριακή της αξία έχει συρρικνωθεί στα 760 εκατ. δολάρια, μετά από πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 72% μέσα στο 2023, ενώ πριν ένα χρόνο η αξία της ξεπερνούσε τα 5,5 δισ. δολάρια.
Όταν ξέσπασε η τραπεζική κρίση, με επίκεντρο την υπόθεση της Silicon Valley Bank, η PacWest έχασε καταθέσεις ύψους 6,7 δισ. δολαρίων μέσα σε λίγες ημέρες αλλά μετά κατάφερε να ανακτήσει ένα μέρος τους. Χθες, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι υπέστη και νέο bank run. Από τις 3 Μαρτίου έως σήμερα, σε διάστημα δύο μηνών, η μετοχή της PacWest έχει υποχωρήσει κατά 77%, ακολουθώντας μία τρελή πορεία. Στις 13 Μαρτίου, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της μετά από πτώση 52% μέσα στην ημέρα, ενώ στις 3 Μαΐου ο τίτλος της σημείωσε απώλειες 57%, μετά το πέρας των συναλλαγών στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι η τράπεζα εξετάζει να βάλει πωλητήριο.
Στις 17 Φεβρουαρίου 2023 η PacWest ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ότι θα απέλυε 200 εργαζόμενους από τη θυγατρική της Civic Financial Services, στον απόηχο της τρομακτικής αύξησης κατά 266% που σημείωσαν τα δάνεια σε καθυστέρηση στα αποτελέσματα του 2022. Δάνεια που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την Civic. Ταυτόχρονα, η τράπεζα κλήθηκε να γράψει ζημιά 29 εκατ. δολαρίων εξαιτίας της Civic, η οποία διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο μη καλυμμένων ενυπόθηκων δανείων ύψους 3 δισ. δολαρίων.
Η μία επίπτωση της τραπεζικής κρίσης φαίνεται στο ταμπλό, με τον Dow Jones να υποχωρεί πλέον σε αρνητικό έδαφος μέσα στο 2023 ενώ και οι σχετικές έρευνες για το παγκόσμιο επιχειρηματικό κλίμα δείχνουν ότι οι επιχειρηματίες γίνονται πιο απαισιόδοξοι εξαιτίας των τραπεζικών προβλημάτων στις ΗΠΑ.