Δικαστικό «μπλόκο» στα κόκκινα δάνεια

Δικαστικό «μπλόκο» στα κόκκινα δάνεια

Σοβαρούς κινδύνους για τα έσοδα από κόκκινα δάνεια και τις εγγυήσεις του Ηρακλή εγκυμονούν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και οι πληροφορίες που αναφέρουν πως επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση.  

Διαχειριστές των δανείων αντιλαμβάνονται τώρα ότι το θέμα περιπλέκεται περαιτέρω, καθώς είχαν την εντύπωση ότι το ζήτημα θα επιλυθεί με τροπολογία, αλλά διαπιστώνουν τώρα, ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Οι εταιρίες διαχείρισης διαπιστώνουν ότι στο ζήτημα των πλειστηριασμών, έχει σημειωθεί σοβαρή οπισθοχώρηση μετά από αποφάσεις του Αρείου Πάγου, τις οποίες αντιλαμβάνονται ευθέως ως «αντιφατικές και παράδοξες» σε ένα ομολογουμένως περίπλοκο νομικό ζήτημα για το οποίο επιθυμούσαν νομοθετική ρύθμιση.

Καθώς η οδός αυτή θα ήταν συντομότερη οι εταιρίες εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν ταχύτερα σε ένα ζήτημα που χρονίζει κι έχει φέρει πίσω τα έσοδα τα δικά τους, των τραπεζών και των funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα δάνεια». 

Τώρα όμως επανέρχονται σε θέση να μη μπορούν να εισπράξουν χρονίζουσες απαιτήσεις, αναμένοντας την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να λάβει μία κρίσιμη απόφαση και μάλιστα ενόψει προεκλογικής περιόδου, όπου η σύγχυση και πόλωση είθισται να κυριαρχούν.

Το πρόβλημα του χρέους και ο «Ηρακλής»

Οι εταιρίες διαχείρισης θεωρούν ότι σε περίπτωση που επιλεγεί η λύση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα χαθεί ξανά χρόνος και εκτιμούν ότι η δυνατότητα των πλειστηριασμών δεν θα ανοίξει ξανά πριν το φθινόπωρο του 2023.

Όμως το πρόβλημα έχει κι άλλη σοβαρότερη πτυχή. Καθώς τα έσοδα των εταιριών διαχείρισης που έχουν αναλάβει να εισπράξουν για λογαριασμό των τραπεζών και των funds δεν έρχονται με τον επιθυμητό ρυθμό και καθυστερούν, αρχίζει και αυξάνεται δυσανάλογα το πρόβλημα με τις εγγυήσεις του «Ηρακλή».

Τα δάνεια τα οποία έχουν τιτλοποιηθεί με εγγυήσεις από τον «Ηρακλή». Αν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων δεν επιτευχθούν οι εγγυήσεις του Ηρακλή θα μετατραπούν σε δημόσιο χρέος. Μάλιστα ήδη η Eurostat έχει θέσει το θέμα αυτό και υπάρχουν πιέσεις και από άλλες πλευρές από την ΕΕ.

Οι δικαστικές αποφάσεις και ο Άρειος Πάγος

Σημαντικό πρόβλημα έχει επίσης προκαλέσει από καιρό, η ύπαρξη δύο διαφορετικών νομοθετικών πλαισίων το 2003 και αργότερα το 2015. Ο παλιός νόμος αφορούσε τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ανακύψει με πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, 822/2022 που έκρινε ότι η εταιρία διαχείρισης δεν νομιμοποιείται να προχωρά σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. 

Ωστόσο μόλις ένα μήνα αργότερα ο Άρειος Πάγος έκρινε με άλλη απόφαση για άλλη υπόθεση, ότι η εταιρία νομιμοποιείται να προβεί σε αναγκαστική εκτέλεση. Αποφάσεις όπως οι 1102/2022, 1343/2022 η απόφαση για θέμα ανακοπής 1357/2022 όπως και η προαναφερθείσα 822/2022, καταλήγουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις και φωτίζουν την ανάγκη να δοθεί μία ξεκάθαρη λύση.