Κόκκινα δάνεια: Αύξηση εισπράξεων φέρνει η απόφαση του Α.Π.
Shutterstock
Shutterstock

Κόκκινα δάνεια: Αύξηση εισπράξεων φέρνει η απόφαση του Α.Π.

Σε αύξηση των εσόδων από κόκκινα δάνεια με ρυθμίσεις ή πλειστηριασμούς, οδηγεί θετική απόφαση του Αρείου Πάγου που ευνοεί διαχειριστές funds και τράπεζες στο βαθμό που έχουν τμήμα των δανείων. Η απόφαση θέλει κάποιο χρόνο για να καθαρογραφεί.

Γεγονός παραμένει όμως ότι τώρα οι διαχειριστές θα έχουν τη δυνατότητα να πιέζουν για σοβαρές ρυθμίσεις και εισπράξεις, καθώς πλέον οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με πιο γρήγορο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως οι εισηγμένοι τίτλοι (Mezz) που σχετίζονται με τα δάνεια σημειώνουν μεγάλη άνοδο για δεύτερη ή τρίτη διαδοχική συνεδρίαση και μάλιστα σε μία διορθωτική ημέρα για το Χρηματιστήριο. 

Ειδικότερα, η άνοδος όλων των τίτλων αυτής της κατηγορίας Sunrise Mezz, Galaxy Mezz, Phoinix Vega Mezz και Cairo Mezz προσανατολίζει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη και πριν την απόφαση οι τίτλοι αυτοί έδειχναν έστω και δειλά να προεξοφλούν θετική απόφαση, ενώ χθες και σήμερα εκτονώθηκαν έντονα ανοδικά.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, αναμένεται να πραγματοποιηθούν πλήθος ρυθμίσεων και παράλληλα να εκδηλωθεί ένα νέο κύμα πλειστηριασμών, με τους διαχειριστές να έχουν πια ξεκάθαρα, τη δυνατότητα να διενεργούν δικαστικές πράξεις και να προχωρούν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds. 

Σύμφωνα με όσα έχουν υποστηρίξει πρόσφατα οι ίδιοι οι servicers οι ρυθμίσεις προτιμώνται και τις επιδιώκουν, σε αντίθεση με τους πλειστηριασμούς. Επιτυγχάνονται μάλιστα όπως υποστηρίζουν ευκολότερα, όταν υπάρχει η δυνατότητα του πλειστηριασμού ως επόμενη λύση (όταν «ο Ηρακλής έχει και ρόπαλο» σύμφωνα με χαρακτηριστικό τίτλο άρθρου του κ. Θ. Καλαντώνη της Do Value). Μάλιστα οι εταιρίες διαχείρισης επικαλούνται στοιχεία για το διάστημα 2020-2022 που δείχνουν ότι μόλις 17% των περιπτώσεων οδηγούνται σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, έναντι ποσοστού άνω του 83% που αφορούν σε διμερείς ρυθμίσεις. 

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα ρυθμισμένα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers είναι περισσότερα από 27 δισ. ευρώ, και αφορούν περισσότερους από 590.000 δανειολήπτες. Οι εταιρείες διαχείρισης, στοχεύουν εντός του πρώτου εξαμήνου φέτος σε ρυθμίσεις δανείων, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 30% από πέρυσι σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. 

Με βάση τα στοιχεία που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες αυτές, την τελευταία τριετία οι εταιρείες διαχείρισης έχουν επιστρέψει στο τραπεζικό σύστημα ρυθμισμένα δάνεια, συνολικού ύψους άνω των οκτώ δισ. ευρώ που αφορούν 115.000 δανειολήπτες.