Η ΕΚΤ δεν βλέπει μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη
Shutterstock
Shutterstock

Η ΕΚΤ δεν βλέπει μετάδοση της τραπεζικής κρίσης στην ευρωζώνη

Οι επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδρίασαν την Παρασκευή, στον απόηχο των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, δεν βλέπουν κίνδυνο μετάδοσης στην ευρωζώνη.

Στις ΗΠΑ, η First Republic Bank έλαβε «σανίδα σωτηρίας» ύψους 30 δισ. δολ, αντλώντας ποσά ρεκόρ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες έσπευσαν την Πέμπτη να διασώσουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταβλητότητας της αγοράς μετά την κατάρρευση δύο άλλων μεσαίων αμερικανικών τραπεζών.

Το πακέτο διάσωσης ήρθε λίγο αφότου η δοκιμαζόμενη Credit Suisse αξιοποίησε έκτακτο δάνειο της ελβετικής κεντρικής τράπεζας ύψους έως και 54 δισ. δολ. για να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας υποχώρησαν εκ νέου την Παρασκευή παρά την κίνηση αυτή.

Έκτακτη συνεδρίαση

Η ΕΚΤ, η οποία την Πέμπτη αύξησε τα επιτόκια, πραγματοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ακόμα μία ad hoc συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, σε μια ασυνήθιστη κίνηση πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Οι επόπτες της ΕΚΤ δεν είδαν μετάδοση στις τράπεζες της ευρωζώνης στον απόηχο των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο της συνεδρίασης. Πρόσθεσε ότι οι επόπτες ενημερώθηκαν για το ότι οι καταθέσεις παρέμειναν σταθερές σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης και για το ότι η έκθεση στην Credit Suisse είναι ασήμαντη.

«Ενώ οι αγορές ανακουφίστηκαν που η ελβετική κεντρική τράπεζα παρενέβη, το κλίμα θα παραμείνει πολύ εύθραυστο, ιδίως καθώς οι επενδυτές πιθανότατα θα ανησυχούν για τις ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ», δήλωσε η Φρεντερίκ Καριέ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της RBC Wealth Management.

Η εισηγμένη στη Φρανκφούρτη μετοχή της First Republic κατέγραψε άνοδο έως και 5% στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής. Η μετοχή της τράπεζας είχε κλείσει με άνοδο 10% στη Νέα Υόρκη την Πέμπτη, ενώ κατέγραψε υποχώρηση 17%, αφότου έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που έχει άμεση ανάγκη.

Αποκατάσταση της ηρεμίας

Παρόλο που οι διασώσεις και η δράση των φορέων χάραξης πολιτικής συνέβαλαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις παγκόσμιες αγορές, μετά από μια καυτή εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές, οι αναλυτές και οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης τραπεζικής κρίσης.

Το μέγεθος της πίεσης αποκαλύπτουν στοιχεία της Πέμπτης που δείχνουν ότι οι τράπεζες στις ΗΠΑ ζήτησαν ποσά ρεκόρ έκτακτης ρευστότητας από τη Fed τις τελευταίες μέρες.

Πάντως, πολλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δεν βρισκόμαστε στη «δίνη» μια παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς οι ισολογισμοί είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν το 2008 και οι τράπεζες ρυθμίζονται καλύτερα.

Η Credit Suisse έγινε η πρώτη μεγάλη παγκόσμια τράπεζα που έλαβε έκτακτη «ένεση» ρευστότητας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσον οι κεντρικές τράπεζες θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Μαθήματα από το 2008

Προς το παρόν, οι αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ανθεκτικό και τονίζουν ότι η τρέχουσα αναταραχή διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε πριν από 15 χρόνια, καθώς οι τράπεζες είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες.

Η ΕΚΤ επέμεινε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ βρίσκονται σε καλή κατάσταση και ότι αν μη τι άλλο, τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα περιθώρια κέρδους τους.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στις αοφάσεις της Fed την επόμενη εβδομάδα και στο κατά πόσον θα επιμείνει στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ωστόσο βεβαίωσαν ότι οι τοπικές τους τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και σε θέση να αντέξουν μεγάλα σοκ.

Οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως έχουν πληγεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα λόγω ζημιών που σχετίζονται με τα ομόλογα και συσσωρεύτηκαν μετά την αύξηση των επιτοκίων πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΚΤ συγκαλεί ad hoc συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου εν μέσω αναταράξεων στην αγορά