Η Saudi National Bank συσσωρεύει μεγάλες απώλειες μετά την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έναντι 3,2 δισ. δολ. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse επιβεβαίωσε ότι υπέστη ζημίες ύψους περίπου 80% επί της επένδυσής της.
Η τράπεζα με έδρα το Ριάντ κατέχει μερίδιο 9,9% στην Credit Suisse, έχοντας επενδύσει 1,4 δισ. ελβετικά φράγκα (1,5 δισ. δολ.) στην ελβετική τράπεζα, ηλικίας 167 ετών, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και καταβάλλοντας 3,82 φράγκα ανά μετοχή.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διάσωσης, η UBS καταβάλλει στους μετόχους της Credit Suisse 0,76 φράγκα ανά μετοχή.
Στήριξη του τραπεζικού συστήματος
Η σημαντική έκπτωση έρχεται, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να στηρίξουν το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Η προσπάθεια διάσωσης καταγράφεται μετά από την ταραχώδη περίοδο των προηγούμενων εβδομάδων που ακολούθησαν την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank και της μετοχής της First Republic Bank, καθώς και τις σημαντικές απώλειες των τιμών των μετοχών στον τραπεζικό τομέα διεθνώς.
Η μετοχή της UBS, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, διαπραγματευόταν με πτώση 10,5% στις 9:28 π.μ. ώρα Λονδίνου (5:28 π.μ. ET), ενώ ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης κινούνταν περίπου 4% χαμηλότερα. Η Credit Suisse κατέγραφε πτώση της τάξης του 62%.
Αμετάβλητη η ευρύτερη στρατηγική των Σαουδαράβων
Παρά τις απώλειες, η Saudi National Bank αναφέρει ότι η ευρύτερη στρατηγική της παραμένει αμετάβλητη. Η μετοχή της σαουδαραβικής τράπεζας κατέγραφε άνοδο 0,58% τη Δευτέρα στις 9:30 π.μ. ώρα Λονδίνου.
«Τον Δεκέμβριο του 2022, η επένδυση της SNB στην Credit Suisse αποτελούσε λιγότερο από το 0,5% του συνολικού ενεργητικού της SNB και περίπου το 1,7% του χαρτοφυλακίου επενδύσεων της SNB», εξηγεί η Saudi National Bank σε ανακοίνωσή της.
«Οι αλλαγές στην αποτίμηση της επένδυσης της SNB στην Credit Suisse δεν έχουν επίπτωση στα σχέδια ανάπτυξης της SNB και στις μελλοντικές προβλέψεις για το 2023», προστίθεται.
Η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ, ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, κατέχει μερίδιο 6,8% στην τράπεζα και επίσης υπέστη απότομη ζημία.
Σκάνδαλα, ζημιές και αλλαγές στην ηγεσία
Η κατάρρευση της Credit Suisse άργησε να έρθει, καθώς αποτέλεσε την κατάληξη χρόνιων σκανδάλων, που έφεραν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλαγές στην ηγεσία και οδήγησαν σε μία στρατηγική που τελικά δεν ενέπνευσε εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Τον Φεβρουάριο, η τράπεζα -η δεύτερη μεγαλύτερη της Ελβετίας- ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ετήσιες ζημίες της μετά την οικονομική κρίση του 2008, με τους πελάτες να αποσύρουν πάνω από 110 δισ. φράγκα.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Credit Suisse άντλησε περίπου 4 δισ. δολ. χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων τραπεζών του Κόλπου και κρατικών επενδυτικών ταμείων, όπως η Saudi National Bank, η Qatar Investment Authority και η Saudi Olayan Group. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, Norges Bank Investment Management, είναι επίσης σημαντικός μέτοχος της ελβετικής τράπεζας.