Η DBRS υποβάθμισε την Credit Suisse σε ΒΒΒ
shutterstock
shutterstock

Η DBRS υποβάθμισε την Credit Suisse σε ΒΒΒ

Σε «ΒΒΒ» από A (low) υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Credit Suisse η DBRS Morningstar, χωρίς να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου. 

Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η υποβάθμιση είναι απόρροια των λαθών στρατηγικής, την ορατή αποδυνάμωση του franchise, το υψηλό επίπεδο εκροών καταθέσεων το 4ο τρίμηνο του 2022, αλλά και το υψηλό κόστος. Η τρέχουσα αστάθεια των αγορών που επηρεάζει τον χρηματοπιστωτικό τομέα παγκοσμίως, έχει προσθέσει ένα ακόμη πρόβλημα, που οδηγεί σε σημαντική πτώση της κεφαλαιοποίησης της υπογραμμίζεται.

Επιπλέον, το τμήμα Wealth Management, το βασικό franchise της Credit Suisse, δεν ήταν τόσο ανθεκτικό όσο αναμενόταν και αυτή η αδυναμία φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί.

Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA) επιβεβαίωσε ότι η Credit Suisse πληροί τις υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που ισχύουν για συστημικά σημαντικές τράπεζες και ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα παρέχει ρευστότητα εάν κριθεί απαραίτητο. Στη συνέχεια, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει έως και 50 δισεκατομμύρια CHF για να δώσει περισσότερο χρόνο στην αναδιάρθρωσή της.

Η κατάρρευση της Credit Suisse και οι δυσμενείς συνέπειες που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία δεν συνιστά ένα γεγονός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κεραυνός εν αιθρία». 

Μια σειρά από σκάνδαλα ετών, οι αλλαγές στην ανώτατη διοίκηση, οι απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια κακή στρατηγική μπορούν να θεωρηθούν οι «υπαίτιοι» αυτού του χάους.

Το ξεπούλημα των μετοχών της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021, το οποίο προκλήθηκε από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos and Greensill Capital. Τον Ιανουάριο του 2022, ο Antonio Horta-Osorio παραιτήθηκε από πρόεδρος -για παραβίαση των κανόνων της Covid-19-, μόλις οκτώ μήνες αφότου προσλήφθηκε για να διορθώσει την τράπεζα.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε θέματα αναδιάρθρωσης Ulrich Koerner παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση, η οποία όμως δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.

Επιπλέον, μια αβάσιμη φήμη για μια επικείμενη πτώχευση της τράπεζας οδήγησε τους πελάτες σε φυγή.

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι οι πελάτες είχαν αντλήσει κεφάλαια 110 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η τράπεζα υπέστη τη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια 7,29 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων από την οικονομική κρίση. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Credit Suisse είχε αξιοποιήσει επενδυτές για 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα.

Την Τετάρτη, η Saudi National Bank 1180.SE, ο κορυφαίος υποστηρικτής της τράπεζας, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσε να δώσει περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς περιοριζόταν από ρυθμιστικά εμπόδια, ενώ δήλωσε ότι είναι ευχαριστημένη με το σχέδιο ανάκαμψης της τράπεζας.

 

Διαβάστε ακόμα: 

Credit Suisse: Η ρευστότητα της τράπεζας δεν άλλαξε την εβδομάδα που κατέρρευσε η SVB

ΗΠΑ: Αναλυτές φοβούνται την κατάρρευση και της First Republic

Πώς η στήριξη στην Credit Suisse έλυσε τα χέρια της ΕΚΤ

Credit Suisse: Τι οδήγησε στη μεγάλη τραπεζική κρίση

«Σωσίβιο» 50 δισ. ευρώ στην Credit Suisse