Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ για φέτος έχει προγραμματίσει η Τράπεζα Πειραιώς με το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να υπολογίζεται σε ετησιοποιημένη βάση πάνω από 2% (με υπολογισμό του euribor για την ώρα στο 2,5%). Το όφελος από την αύξηση επιτοκίων είναι περίπου το 1/5 από κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του επιτοκίου (0,20 μονάδες για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξηση).
Η Τράπεζα Πειραιώς όπως είπε ο CEO κ. Χρήστος Μεγάλου στους ξένους αναλυτές:
Έχει υπόψη της το βάρος των δανειοληπτών από τις αυξήσεις επιτοκίων και τον πληθωρισμό και θα σταθεί στο πλάι τους, αν και τα σημάδια κόπωσης έως τώρα είναι μικρά και πιο θετικά από τους σχεδιασμούς της Τράπεζας.
- Είναι μεγάλος παίκτης στις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης έχοντας απορροφήσει ήδη δύο δόσεις 400 εκατ. ευρώ και αναμένει την έγκριση τρίτης 300 εκατ. ευρώ (900 εκατ. ευρώ από RRF).
- Είναι περήφανη για μια σειρά από πρωτιές που πέτυχε μεταξύ των οποίων στις καταθέσεις (και στη μεγάλη ρευστότητα LCR 201% που την βοήθησε να μειώσει τα δάνεια της ΕΚΤ από TLTRO κατά 9 δισ. ευρώ) και τα αποτελέσματα του 2022.
- Κινείται να μειώσει τα κόκκινα δάνεια NPE κάτω του 6% αλλά δεν θα το κάνει επιθετικά πλέον με σκεπτικό για το συμφέρον των μετόχων, ώστε να μην «κάψει κεφάλαια», αλλά με οργανική ανάπτυξη.
- Υπερασπίζεται τη θέση της στη MIG και την ΑΤΤΙΚΑ Συμμετοχών αποβλέποντας στα οφέλη από την απόκτηση της εταιρίας και τη συγχώνευσή της με την ΑΝΕΚ, γεγονός που θα έχει κόστος κάποιων μονάδων βάσης λόγω της αγορά μετοχών της MIG, όπως απάντηση ο κ. Μεγάλου στην ερώτηση Ιταλού αναλυτή.
- Θα κινηθεί στο δεύτερο εξάμηνο πιθανότατα για να εκδώσει senior ομόλογο για περίπου 500 εκατ. ευρώ αν και είναι ήδη πάνω από το στόχο της για τα MREL, αλλά δεν βιάζεται και πολύ περισσότερο για ανανέωση παλαιότερων εκδόσεων ακόμα δεδομένου και του χρόνου που διαθέτει έως το 2025.
Ειδικότερα για το θέμα αυτό ο κ. Μεγάλου έκανε ξεκάθαρη αναφορά στην ωφέλεια που θα προκύψει από αναβάθμιση του ελληνικού χρέους και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία μπορεί να βελτιώσει το κόστος έκδοσης νέων ομολόγων, ενώ και ο CFO Θεόδωρος Γναρδέλλης ανέφερε ότι τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς ενός δισ. ευρώ, θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη καθώς φέρνουν ένα υγιές έσοδο στην Τράπεζα.
Το κόστος των καταθέσεων
Ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα σε ερωτήσεις των ξένων αναλυτών είναι το κόστος των καταθέσεων και της πιθανής μετάβασης μεγάλης ρευστότητας σε προθεσμιακά επιτόκια. Απάντησε τόσο ο κ. Μεγάλου, όσο και ο Γναρδέλης, δίνοντας λεπτομέρειες για τις μεγάλες καταθέσεις που φέρνει το σύνολο των retail καταθέσεων, το οποίο φτάνει στο 48% του συνόλου. Στις καταθέσεις προθεσμίας το κόστος ήταν 0,54% στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, 0,78% τον ιανουάριο και 0,92% το Φεβρουάριο.
Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου το ζήτημα αντιμετωπίζεται πολυεπίπεδα. Αφενός οι προθεσμιακές για μία μεγάλη διάρκεια «κλειδώνουν» κεφάλαια που μετά δεν επωφελούνται από τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων, αφετέρου όλες οι Τράπεζες και ασφαλώς και η Πειραιώς, εκδίδουν ομολογιακά προϊόντα Target Maturity τα οποία δίνουν την ευκαιρία σε κεφάλαια να πάρου αποδόσεις από τα ομόλογα (με δέσμευση 5ετίας).