Goldman Sachs: «Ταύρος» για τις τραπεζικές μετοχές
Shutterstock
Shutterstock

Goldman Sachs: «Ταύρος» για τις τραπεζικές μετοχές

Υποτιμημένες παραμένουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών παρά τους καταλύτες σύμφωνα με την Goldman Sachs η οποία βλέπει «άφθονα περιθώρια ανόδου» και δίνει σύσταση αγορών για Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank με περιθώρια ανόδου 29%-40% στις μετοχές τους. Ουδέτερη σύσταση δίνεται για την Eurobank , αλλά η νέα τιμή στόχος δίνει επίσης περιθώριο ανόδου 22%.

Η Goldman Sachs ξεχωρίζει τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, την οποία έχει αναβαθμίσει με σύσταση αγοράς, καθώς περιμένει να επιτύχει μεγάλη πρόοδο στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην κερδοφορία της (ROTE).

Καταλύτες νέας ανόδου σύμφωνα με τον οίκο είναι οι ανακοινώσεις για διανομή μερίσματος (για Εθνική και Eurobank πιθανόν στο πρώτο τρίμηνο φέτος), οι πιθανές αναβαθμίσεις στους στόχους των τραπεζών (guidance),  αύξηση των εσόδων τους από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και η συνέχεια των βελτιώσεων στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Να σημειωθεί πως η Goldman Sachs εκτιμά τους τρέχοντες πολλαπλασιαστές κερδών των τραπεζών (με ορίζοντα το 2024), σε 5,8 για την Εθνική, 5,5 για τη Eurobank, 4,2 για την Alpha Bank και 3,5 για την Πειραιώς.

Επίσης η τρέχουσα ενσωματωμένη λογιστική αξία δείχνει ότι όλες οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται ακόμα σημαντικά χαμηλότερα του book value στο 0,56 για την ΕΤΕ, το 0,61 για τη Eurobank, το 0,40 για την Alpha Bank και το 0,30 για την Τράπεζα Πειραιώς.

Με βάση τα παραπάνω οι νέες τιμές στόχοι για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται σε:

*Εθνική, 5,20 ευρώ, σύσταση αγοράς, περιθώριο ανόδου 29%

*Eurobank, 1,40 ευρώ ουδέτερη σύσταση, περιθώριο ανόδου 22%

*Alpha Bank, 1,60 ευρώ, σύσταση αγοράς, περιθώριο ανόδου 40%

*Τράπεζα Πειραιώς, 2,20 ευρώ, σύσταση αγοράς, περιθώριο ανόδου 40%

Ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις τους για κέρδη ανά μετοχή για όλες τις τράπεζες ειδικά για την Εθνική και την Πειραιώς και επίσης τις εκτιμήσεις του για το καθαρό έσοδο από τόκους που βλέπει αυξημένο κατά 16% και άνω για φέτος για όλες τις τράπεζες επίσης.

Γιατί ανέβασαν τις τιμές τους έως τώρα οι τράπεζες 

Οι λόγοι ανόδου των τραπεζικών μετοχών σύμφωνα με τον οίκο είναι:

* Η σχετικά ισχυρή προοπτική για την οικονομία το 2023, με το ΔΝΤ να προβλέπει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας στο 1,8%, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανόδου στη ζώνη του ευρώ και την περιοχή Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.(έναντι ανόδου  0,6%/1,5% το 2023 στις περιοχές αυτές σύμφωνα με τον οίκο). 

Επίσης, ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ χάρη κυρίως σε δύο παράγοντες: τη χαμηλότερη ενεργειακή «ένταση» της ελληνικής οικονομίας και τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (εκτιμώνται στο 5,7% του ΑΕΠ το 2021-22) και πιθανά θα επεκταθούν και το 2023.

Οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ (προς το 150% έως το 2025), αυξάνοντας την πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να κερδίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.

* Η σταθερή πρόοδος στη συγκέντρωση κεφαλαίου, τη δημιουργία κεφαλαίου και τους δείκτες κάλυψης έναντι των NPEs. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο λόγος κερδοφορίας προς κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών βελτιώθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης κάλυψης έφτασε στο 60% έναντι 52% το 2021. Η Goldman Sachs αναμένει ότι η πρόοδος στα σημεία αυτά, θα συνεχιστεί το 2023-24.

* Ο περισσότερο εμπροσθοβαρής ρυθμός αυξήσεων επιτοκίων που αναμένεται να βελτιώσει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Παρά την απότομη άνοδο των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, ο οίκος βλέπει άφθονα περιθώρια για περαιτέρω αύξηση των μετοχών στις οποίες δίνει σύσταση «αγορά», δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν πολύ χαμηλότερα της λογιστικής αξίας. Ειδικότερα, επισημαίνει την εικόνα στην Πειραιώς την αναβαθμίζει με σύσταση για αγορά, από ουδέτερη σύσταση.