Ακόμα και το 20% της Epsilon Net μπορεί να αποκτήσει η Εθνική Τράπεζα υπό προϋποθέσεις που περιλαμβάνει η συμφωνία των δύο μερών σύμφωνα με πληροφορίες. Ήδη η ΕΤΕ προχωρά αρχικά στην απόκτηση του 7,5% της ελληνικής εισηγμένης πληροφορικής, μόλις πέντε μήνες μετά την παύση απαγόρευσης εξαγορών που της είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού DGComp για μία δεκαετία.
Με τον τρόπο αυτό η Εθνική εισέρχεται δυναμικά στο χώρο των fintech και δημιουργεί περιβάλλον που θα συμπίπτει τόσο για την ίδια και τους πελάτες της, όσο και για τους πελάτες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα 16.000 λογιστήρια που είναι πελάτες της EPSILON NET και διαθέτουν δικό τους πελατολόγιο, με ατομικές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Μάλιστα στο deal προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες, η σύναψη αποκλειστικής συνεργασίας, με αντικείμενο τον από κοινού σχεδιασμό, ανάπτυξη και διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα προβλέπεται μεταξύ άλλων, η απευθείας διασύνδεση των εμπορικών εφαρμογών της Epsilon Net με τα συστήματα της Τράπεζας αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή των συναλλαγών και του Embedded Finance.
Με αυτό τον τρόπο η ψηφιακή πρόταση της Εθνικής καθετοποιείται και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις απευθείας στα συστήματα των πελατών, που αφορούν ενδεικτικά: τις συναλλαγές, το e-commerce, την αυτοματοποίηση του λογιστηρίου, την αξιοποίηση δεδομένων, τις χρηματοδοτήσεις.
Η δημιουργία «Ανοικτής Τράπεζας»
Η συμφωνία με την Epsilon Net δεν είναι απλώς μια εμπορική συμφωνία, έτσι όπως την βλέπει η Εθνική Τράπεζα. Είναι μία μακροχρόνια συνεργασία. Με αυτήν η ΕΤΕ προσδοκά περισσότερα από την υλοποίηση του μετασχηματισμού της σε σύγχρονη, καινοτόμα τράπεζα του 2030, η οποία θα είναι ο συνεκτικός ιστός ανάμεσα σε market places και ευρύτερα, τεχνολογικά προηγμένα οικοσυστήματα παροχής υπηρεσιών.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «Ανοικτή Τράπεζα», αναπτύσσοντας κανάλια διάθεσης προϊόντων τα οποία διαφέρουν από την παραδοσιακή τραπεζική, αλλά και τη συμπληρώνουν, δίνοντας στον πελάτη τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο και τον τόπο που θέλει να συναλλάσσεται με την τράπεζά του.
Υπενθυμίζεται, ότι η Epsilon Net είναι ο βασικός πάροχος συστημάτων πληροφορικής στις ελληνικές Μεσαίες και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Τράπεζα μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Epsilon Net προσδοκά την διεύρυνση των εργασιών της στον χώρο των fintechs και την επέκταση των ψηφιακών καναλιών διανομής για όλα τα προϊόντα της. Προσδοκά επίσης στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και προϊόντων, τα οποία θα φέρουν στους πελάτες της προστιθέμενη αξία και θα βελτιώσουν το οικοσύστημα των συναλλαγών και πληρωμών.
Μέσω της συμφωνίας οι 125 χιλιάδες υφιστάμενοι πελάτες της Epsilon Net θα έχουν εύκολη και ταχεία πρόσβαση στο σύνολο των τραπεζικών υπηρεσιών της Εθνικής μέσω των ERP λογισμικών που χρησιμοποιούν ήδη στην καθημερινή λειτουργία τους, χωρίς να παρεμβάλλονται οι συνήθεις διαδικασίες της παραδοσιακής τραπεζικής- ειδικότερα δε, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες αυτές θα φτάνουν σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ελευθέρων επαγγελματιών (άνω των 600 χιλιάδων) μέσω του εκτεταμένου δικτύου 16 χιλιάδων λογιστικών γραφείων που συνεργάζονται με την Epsilon Net αφού αποτελεί την ηγέτιδα εταιρεία παροχής λογισμικού σε αυτόν τον χώρο
Φυσικά από αυτή την ενιαία πρόταση θα επωφεληθούν και οι υφιστάμενοι μικρομεσαίοι πελάτες της Εθνικής, που ξεπερνούν τις 200.000, καθώς και οι ελληνικές επιχειρήσεις γενικότερα αυξάνοντας τις συνολικές συνέργειες για την τράπεζα αλλά και την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών.
Πέραν των παραπάνω, η Τράπεζα προσδοκά μέσω αυτής της στρατηγικής συνεργασίας να αναπτύξει εναλλακτικά ψηφιακά κανάλια διανομής των χρηματοδοτικών της προϊόντων. Έχοντας πρόσβαση στην καθημερινή λειτουργία μιας κρίσιμης μάζας μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, καθίσταται εφικτή η δυνατότητα παροχής εξατομικευμένων δανειακών προϊόντων που εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες κάθε πελάτη.