Όλο το σχέδιο των τραπεζών και πόσο θα τους κοστίσει
Shutterstock
Shutterstock
Ελάφρυνση δανειοληπτών

Όλο το σχέδιο των τραπεζών και πόσο θα τους κοστίσει

Πλήρες πακέτο προτάσεων για ελαφρύνσεις σε επιτόκια για ευάλωτους δανειολήπτες όπου σκοπεύουν να καλύψουν το 50% όλων των δανείων και αυτών που έχουν αποκτήσει funds, αύξηση επιτοκίων στις καταθέσεις που έχει ήδη ξεκινήσει και εφαρμόζεται και φθάνει ήδη στο 1% για συγκεκριμένες κατηγορίες προθεσμιακών καταθέσεων, (αύξηση αποδόσεων που θα επεκταθεί περαιτέρω σύντομα) και μειώσεις χρεώσεων για συναλλαγές, καταθέτουν σήμερα οι τράπεζες στη συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 1,16 δισ. ευρώ συνολικά σε προβλέψεις δεσμευτικών κεφαλαίων και για τις τέσσερις τράπεζες.

Οι τράπεζες έχουν ήδη συνεννοηθεί με τον επόπτη της ΕΚΤ για να κινούνται οι προτάσεις τους σε πλαίσιο το οποίο δεν επιβαρύνει σημαντικά το δείκτη των «κόκκινων δανείων» και δεν αντιστρέφει την πρόοδο που έχουν κάνει σε αυτό τον τομέα ενώ θέλουν να αποφύγουν σημαντική αύξηση προβλέψεων και δεσμευμένων κεφαλαίων για την περίπτωση να αλλάζουν κατηγορία τα δάνεια.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ υψηλότερα δεσμευμένα κεφάλαια για το λόγο αυτό σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που ο μέσος όρος δεσμευτικών δεικτών είναι στο 2%, ενώ στις ελληνικές τράπεζες ο δείκτης κινείται από 5%-12%.

Το σχέδιο για τους ευάλωτους δανειολήπτες προβλέπει τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα επιστρέφεται το 50% της αύξησης των επιτοκίων με τη μορφή «μπόνους συνέπειας» και θα αφορά συνολικά δάνεια περίπου 2 δισ. ευρώ για περίπου 30.000 δανειολήπτες. Το σχέδιο αυτό καλύπτει περίπου το 6% των συνολικών στεγαστικών δανείων πράγμα που σημαίνει ότι καλύπτει τριπλάσιο ποσοστό από μέσο όρο «κόκκινων δανείων στην Ευρώπη (NPE).

Βεβαίως, τα δάνεια που μπαίνουν στην κατηγορία αυτή για να πάρουν την ελάφρυνση δεν είναι κόκκινα. Είναι δάνεια που εξυπηρετούνται και το πρόβλημα ήταν ακριβώς αυτό. Δηλαδή να μην θεωρηθούν «κόκκινα» αλλά ούτε και δάνεια του δεύτερου σταδίου που θεωρούνται αμφίβολο να εισπραχθούν μετά από καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Προβλέπονται επίσης εισοδηματικά κριτήρια και περιουσιακά κριτήρια για τη λήψη αυτής της άτυπης επιδότησης που ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού φθάνουν έως τα 21.000 και με οροφή στα κριτήρια για την περιουσία τα 180.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρκετά δάνεια στην κατηγορία αυτή των ανοιγμάτων (δανείων) σε καθυστέρηση επί του συνόλου των δανείων τους, αλλά ασφαλώς δεν είναι όλα με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία τους (87%-94% ανάλογα με την τράπεζα) είναι εξυπηρετούμενα ακόμα και αν τμήμα τους είναι σε καθυστέρηση.

Ειδικότερα:

-Η Alpha Bank έχει το 12% των δανείων της σε αυτή την κατηγορία

-Η Εθνική το 10% των δανείων της

-Η Πειραιώς το 8% των δανείων της

-Η Eurobank το 5% των δανείων της

Όσον αφορά τα επιτόκια καταθέσεων αναμένεται να αυξηθούν οι προθεσμιακές καταθέσεις μετά την άνοδο των επιτοκίων και έτσι με το σύνολο των προθεσμιακών καταθέσεων να ανεβαίνει σε ποσοστό 40% που είναι μακροχρόνιος μέσος όρος, αυτό το ποσοστό των καταθέσεων αναμένεται να επωφεληθεί από τις αυξήσεις επιτοκίων που σε μικρότερο βαθμό θα απολαύσουν και οι καταθέσεις Ταμιευτηρίου, όπου πάντως ήδη πέρασαν κάποιες αυξημένες αποδόσεις.

Τέλος, στις χρεώσεις οι τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τις χρεώσεις τους σε διάφορες κατηγορίες συναλλαγών, με τα εμβάσματα που γίνονται μέσω IRIS και ήταν χωρίς κόστος για μικροποσά, να διευρύνονται για μεγαλύτερα ποσά.