Εκτός ρωσικού συστήματος MIR όλες οι τουρκικές τράπεζες
shutterstock
shutterstock

Εκτός ρωσικού συστήματος MIR όλες οι τουρκικές τράπεζες

Καμία τουρκική τράπεζα δεν είναι πια συνδεμένη με το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir. Αυτό μετέδωσε σήμερα το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, μία μέρα αφού το Bloomberg ανέφερε ότι τρεις τουρκικές κρατικές τράπεζες σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από το σύστημα αυτό λόγω των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ για κυρώσεις. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε την περασμένη εβδομάδα εναλλακτικές λύσεις αντί του Mir με κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους του, οι οποίοι είχαν επίσης συζητήσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους. Ο Ερντογάν μέχρι σήμερα δεν έχει συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει διατελέσει μεσολαβητής σε μια συμφωνία για τα σιτηρά που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Ωστόσο, η τουρκική έξοδος από το Mir σηματοδοτεί μια μικρή αλλαγή στην ουδέτερη στάση του μετά το ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Τουρκία, δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους που φεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αυτόν τον μήνα, αναμένεται να ανακοινώσει επίσημη απόφαση για τις κάρτες Mir μες στην εβδομάδα. 

Μετά την είδηση, το Κρεμλίνο επέκρινε την Ουάσιγκτον ότι πίεσε τις τουρκικές τράπεζες να σταματήσουν να επεξεργάζονται τις πληρωμές με τραπεζική κάρτα Mir, περιορίζοντας την άνθηση του εμπορίου μεταξύ των χωρών. 

"Είναι σαφές ότι οι τράπεζες και οι οικονομικοί φορείς υφίστανται τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και απειλούνται με δευτερεύουσες κυρώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Και αυτή η απόφαση, φυσικά, ελήφθη υπό αυτήν την άνευ προηγουμένου πίεση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Ρωσίας εκτιμάται ότι έχει κάρτα Mir, την οποία η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει το 2015 για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ορισμένες τράπεζες σε άλλες φιλικές προς τη Ρωσία χώρες, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, έχουν επίσης αναστείλει τη χρήση του συστήματος Mir.

Η Αρμενία, η Λευκορωσία και το Κιργιστάν ωστόσο παραμένουν συνδεδεμένες. 

Οι αναστολές του Mir περιορίζουν τη δυνατότητα των Ρώσων υπηκόων στο εξωτερικό να πραγματοποιούν συναλλαγές χωρίς μετρητά, αφού οι δυτικές κυρώσεις κατέστησαν άχρηστες τις ρωσικές κάρτες τους Visa και Mastercard.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα προειδοποίησε τις τράπεζες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η συναλλαγή μέσω Mir « ισοδυναμεί με στήριξη των προσπαθειών της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ».

Μετά την αποσύνδεση της Τουρκίας, το Βιετνάμ και η Νότια Κορέα παραμένουν τα μόνα έθνη που δεν είναι πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης που δέχονται τον Mir.