Δίχως τέλος είναι το σίριαλ με την πρώτη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank με την επενδυτική κοινότητα να φαίνεται πως εξαπατήθηκε και την ελληνική αγορά να πρέπει να αποκαταστήσει τη χαμένη της τιμή. Η ιστορία της Ellington και των παιχνιδιών που παίχτηκαν σε βάρος της Τράπεζας Αττικής έχει αρχίσει να θυμίζει λίγο ιστορία Follie-Follie, όπου δυστυχώς οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές καθυστέρησαν υπερβολικά.
Στην περίπτωση της Αττικής βλέπουμε την Ellington να πέφτει σε μια σειρά από αντιφάσεις και να προσπαθεί να θολώσει τα νερά μήπως αποφύγει τον έλεγχο, που έχει ήδη αργήσει, τόσο των αρμόδιων αρχών, όπως και της δικαιοσύνης.
Η αγορά, όπως κάθε σκεπτόμενος επενδυτής, αναρωτιέται πώς γίνεται μια επενδυτική εταιρεία, όπως η Ellington Αμερικής, να έχει δημιουργήσει την εικόνα ότι βρίσκεται πίσω από την RINOA, εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 1000 ευρώ(!), και την Ellington Solutions και να βγαίνει η ίδια και να κάνει την ανήξερη.
Είναι σαφές πως έχει έρθει η ώρα των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών να εξετάσουν εάν και σε ποιο βαθμό έχει παραβιαστεί σωρεία διατάξεων προστασίας και ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ακόμα και το ενδεχόμενο εξαπάτησής του.
Από την άλλη, τα βλέμματα τραβά και η Thrivest Holding, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει άμεσα διαχειριστικό έλεγχο από ανεξάρτητο οργανισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μάθουμε επιτέλους τι έχει γίνει και να αποσαφηνιστεί ο ρόλος της Ellington Αμερικής.
Στο κάτω κάτω, για μια μεγάλη τράπεζα μιλάμε! Οι ελεγκτικές αρχές οφείλουν να θωρακίζουν την τήρηση των κανόνων και την ορθή ενημέρωση των επενδυτών. Κάτι που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και ανάτασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για να το θέσουμε πιο απλά. Ακόμα και να κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα, σοβαροί επενδυτές δεν πρόκειται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε μια αγορά που δεν τηρούνται οι κανόνες.
Το ιστορικό της υπόθεσης, οι μεγάλες αντιφάσεις της Ellington και το γαϊτανάκι των ευθυνών
Η υπόθεση της Attica Bank είναι γνωστή, όπως και γιατί έφτασε σε σημείο να δίνει μάχη για την επιβίωσή της. Αρκεί να αναλογιστούμε όλοι τι θα συνέβαινε στο τραπεζικό σύστημα και γενικότερα στην οικονομία της χώρας, αν η νέα CEΟ της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, δεν είχε βρει τη Thrivest για να επενδύσει και να οδηγήσει την τράπεζα στην επόμενη μέρα. Το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν η απορρόφηση της τράπεζας από κάποια συστημική και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τι θα σήμαινε αυτό για το τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση για τις τραπεζικές μετοχές και τον κλάδο συνολικότερα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι. Η Τράπεζα Αττικής το 2021, με την ΑΜΚ ύψους 240 εκατ. ευρώ, ανακοινώνει (κατά λέξη) το εξής:
«Οι Νέες Μετοχές καλύφθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) ενώ οι μετοχές που έμειναν αδιάθετες μετά την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης κατανεμήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο σε επενδυτές που είχαν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον έως τις 17.12.2021 και στην εταιρία RINOA LΤD στο πλαίσιο της δεσμευτικής συμφωνίας βασικών όρων συναλλαγής μεταξύ ΤΜΕΔΕ, Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των εταιρειών Ellington Solutions S.A. και ES GINI Investments Limited».
Οι επενδυτές λοιπόν για δύο ολόκληρα χρόνια έχουν την αίσθηση πως η αμερικανική Elllington έχει συστήσει θυγατρική, την Ellington Solutions, μέσω της οποίας συμμετείχε στην τότε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Μία εικόνα που προκύπτει τόσο από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, όσο και από σωρεία δημοσιευμάτων εκείνης της εποχής. Και ενώ όλοι έχουν μείνει με την εντύπωση πως η Ellington συμμετείχε στην ΑΜΚ της τράπεζας, έρχεται η αμερικανική επενδυτική και με επιστολή της, δύο χρόνια μετά, διαψεύδει οποιαδήποτε σχέση με τις Ellington Solutions και Rinoa.
Εν ολίγοις, η Ellington Solutions και η κυπριακή Rinoa είναι δύο εταιρείες που δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με την Ellington, όπως αναφέρει επιστολή της αμερικανικής επενδυτικής.
Στο σημείο αυτό τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Αφού δεν συμμετείχε η Ellington, τότε ποιες είναι οι δύο αυτές εταιρείες; Και πώς συμμετείχαν σε μια τόσο μεγάλη ΑΜΚ, ενώ η Rinoa για παράδειγμα, έχει μετοχικό κεφάλαιο…1.000 ευρώ; Και γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι άλλοι ελεγκτικοί φορείς άφησαν να γίνει μια τέτοια συναλλαγή χωρίς να γνωρίζουμε τους πραγματικούς μετόχους της τράπεζας. Η τράπεζα Αττικής είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επομένως τις μεγαλύτερες ευθύνες φέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία για μία ακόμα φορά είναι κατώτερη των περιστάσεων.
Είναι σαφές πως εγείρεται ζήτημα παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρέπει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για το παρελθόν και να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για να προστατευθούν οι επενδυτές στο παρόν και στο μέλλον.
Τα παιχνίδια όμως της Ellington δεν σταματούν εδώ. Με νέα επιστολή το αμερικανικό fund γνωστοποιεί πως «έδωσε το πράσινο φως στη Thrivest να συμμετάσχει στην τελευταία Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου». Αφού όμως με την πρώτη επιστολή έκανε σαφές πως δεν είχε σχέση με την πρώτη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και με τις εταιρείες Rinoa και Ellington Solutions, ως τι έδωσε έγκριση στην Thrivest; Είτε πρέπει να ήταν ήδη μέτοχος, είτε να συμμετείχε στην ΑΜΚ.
Τα ερωτήματα λοιπόν πολλαπλασιάζονται και η πραγματικότητα εκδικείται τα όποια παιχνίδια παίχτηκαν εις βάρος του δημοσίου που είναι μέτοχος και βεβαίως της επενδυτικής κοινότητας. Τελικά, η Ellington έχει σχέση με τις Ellington Solutions και Rinoa, κάτι που διέψευδε στην πρώτη της επιστολή; Και αν ναι γιατί δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση; Οι ελεγκτικές αρχές τι ακριβώς κάνουν για να προστατεύσουν τους επενδυτές;
Και το κυριότερο ερώτημα είναι πως οι εταιρείες έκαναν δουλειές στην Ελλάδα χωρίς να επενδύσουν ένα ευρώ. Η Ellington πήρε τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank, χωρίς όπως φαίνεται από τις επιστολές που έχει στείλει, να δώσει ούτε ένα ευρώ. Η Ellington Solutions αγόρασε τις μετοχές της Thea Artemis Solutions με δάνειο από την ίδια την τράπεζα! Και η Rinoa, με μετοχικό κεφάλαιο των 1.000 ευρώ πήρε μέρος στην πρώτη ΑΜΚ της τράπεζας με χρήματα που δανείστηκε από το..ΤΜΕΔΕ!
Γίνεται σαφές πως χρειάζονται απαντήσεις από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, από τη δικαιοσύνη εφόσον εμπλακεί και βεβαίως από τις ίδιες τις εταιρείες. Μόνο όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και γενικότερα οι εποπτικές αρχές προστατεύουν τους επενδυτές και θωρακίζουν την αγορά, η ελληνική οικονομία θα μπορέσει με αξιώσεις να προσελκύσει επενδύσεις. Όμως, δυστυχώς, όπως φαίνεται, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να γίνουμε μια αναπτυγμένη αγορά.