Επανήλθαν σε μία προσπάθεια να συμφωνήσουν σε κοινή λύση οι βασικοί μέτοχοι της Attica Bank οι οποίοι διαφωνούσαν και χθες το βράδυ σε διάφορα σημεία και κυρίως στα ποσοστά που θα αντιστοιχούν στον καθένα μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συμφωνήσει σε ορισμένα σημεία, όπως στο σημαντικό θέμα της συνολικής κεφαλαιακής ενίσχυσης, η οποία μπορεί να υπερβεί τα 600 εκατ. ευρώ.
Οι βασικοί μέτοχοι έχουν τώρα νέο μικρό χρονικό περιθώριο για να καταλήξουν σε συμφωνία και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και να δημιουργήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας μία νέα συμφωνία μετόχων μεταξύ τους.
Τη δυνατότητα αυτή παρείχε η ΤτΕ (αλλά ουσιαστικά πρόκειται για δαμόκλειο σπάθη), καθώς έστειλε το μήνυμα ότι η ενίσχυση της Attica Bank θα προχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ακόμα κι αν οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι διαφωνούν στα κεφάλαια και στα ποσοστά ανοίγοντας το δρόμο για εναλλακτικές λύσεις.
Η κίνηση αυτή φέρνει τους μετόχους και ειδικά την Ellington στην ανάγκη να αντιληφθεί ότι αν ανοίξουν εκ νέου οι διαδικασίες από μηδενική βάση, τα κεφάλαια που έχει ήδη επενδύσει θα αντιστοιχούν σε μικρό «διυλισμένο» ποσοστό, εφόσον προχωρήσουν οι κεφαλαιακές ενισχύσεις χωρίς την ίδια. Από την άλλη η ΤτΕ δεν έχει διάθεση να απομακρύνει έναν επενδυτή και παρέχει την ευκαιρία για την κατάθεση πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης ακόμα και χωρίς συμφωνία μετόχων που μπορεί να συμφωνηθεί μετά.
Το σχέδιο προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος να προσδιορίσει το τυχόν κεφαλαιακό έλλειμμα της περιόδου 2022-23, αφού πρώτα λάβει από τη διοίκηση της τράπεζας το σχέδιο ενίσχυσης και η κάλυψή του θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με υφιστάμενους μετόχους ΤΧΣ, Ellington και ΤΜΕΔΕ. Ή αν δεν προκύψει αυτό και με νέους επενδυτές. Στο μεταξύ οι προσπάθειες εξυγίανσης της τράπεζας στόχο την καλύτερη οργάνωσή της, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της μείωσης του κόστους, θα συνεχισθούν.
Κατόπιν αυτών, οι βασικοί μέτοχοι επανήλθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσουν το νέο διήμερο χρονικό περιθώριο που έχουν ώστε να βρουν λύσεις. Η βασική διαφωνία παραμένει στα ποσοστά των μετόχων.
Έχει συζητηθεί η πιθανότητα της αξιοποίησης των warrants ως εργαλείο για να αμβλυνθούν οι διαφορές.