Τι μπορούμε να μάθουμε από τη Flat Earth Society

Τι μπορούμε να μάθουμε από τη Flat Earth Society

Του Isaac Freeman 

Η γη είναι επίπεδη. Η NASA είναι ένα κόλπο για να μας φορολογούν. Ό,τι έχετε ακούσει για δορυφόρους, διαστημικά ταξίδια και (βεβαίως) για προσσεληνώσεις, είναι ψέματα. 

Ας τα σκεφτούμε αυτά για λίγο.

Αν αυτές οι προτάσεις σάς φαίνονται τρελές, μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι κάποιοι από όσους διαβάζουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο και βλέπουν στο YouTube βίντεο από μια ομάδα που λέγεται “The Flat Earth Society” (Εταιρία Επίπεδης Γης), ανάμεσα στους οποίους και διάσημοι με επιρροή, νομίζουν όντως ότι κάποια απ' όλα αυτά, ή και όλα, βγάζουν νόημα. 

Μπορεί να αναρωτηθείτε: “Πώς είναι πιθανόν ότι στην εποχή μας, σχεδόν 23 αιώνες αφού ο Έλληνας αστρονόμος Ερατοσθένης υπολόγισε το μέγεθος της σφαιρικής γης με ελάχιστο σφάλμα, να πιστεύουν ακόμη κάποιοι ότι η γη είναι επίπεδη;”. Και το πιο εντυπωσιακό σ' αυτό το φαινόμενο είναι πως ο αριθμός των “πιστών” αυτής της θεωρίας συνωμοσίας αυξάνεται! 

Το μυστικό του διαδικτυακού μάρκετινγκ 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Flat Earth Society δεν είναι μια νέα ομάδα. Υπάρχει από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και μέχρι πολύ πρόσφατα (όχι περισσότερα από πέντε χρόνια πριν) επηρέαζε το πολύ κάποιες εκατοντάδες ανθρώπους

Πώς γίνεται λοιπόν να έχουν πάνω από 68.000 ακολούθους στη σελίδα τους στο Facebook και σχεδόν 12.000 ακολούθους στο Twitter; Και γιατί βλέπουμε (τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες) έναν διάλογο στα μέσα ενημέρωσης όπου κάποιοι διαπρεπείς επιστήμονες εξηγούν πράγματα που στους περισσότερους από μας φαίνονται ξεκάθαρα και προφανή; 

Η απάντηση που δίνω εγώ σ' αυτά τα ερωτήματα είναι ότι οι άνθρωποι δεν απορρίπτουν το εξαιρετικό, αυτό που τους προξενεί την περιέργεια. Ένας διαδεδομένος αστικός θρύλος στο Ισραήλ λέει ότι “αν θες να βγάλεις χρήματα στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αφρική άνοιξε ένα εστιατόριο με φαλάφελ”, αφού οι άνθρωποι έλκονται από το ασυνήθιστο, το καινοτόμο και το μοναδικό. 

Ένας άλλος λόγος αυτής της σχετικής επιτυχίας της Flat Earth Society, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρόκληση της συζήτησης ενός μη-ζητήματος, είναι ότι χρησιμοποιούν τη δυσπιστία του καθημερινού ανθρώπου έναντι του κράτους και των παραδοσιακών συστημάτων. Σε κάποια από τα βίντεό τους έχουν ως άμεσο στόχο τους το σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης. Είναι ευκολότερο να κάνει κανείς τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν ένα θέμα όταν τους έχει κάνει να πιστέψουν ότι τα βασικά τους ένστικτα είναι ορθά, και ότι οι άλλοι τους λένε ψέματα. Αν οι οπαδοί της θεωρίας της επίπεδης γης επικαλούνταν τη λογική και την επιστήμη, δεν θα έπειθαν κανέναν. 

Κατά τη γνώμη μου όμως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, κι αυτό που μου έδωσε την ιδέα να γράψω αυτό το άρθρο, είναι η δύναμη του διαδικτύου, που κάνει τα μικρά πράγματα να φαίνονται τεράστια. Λίγες εβδομάδες πριν, βρήκα στο 9GAG μια ανάρτηση με τον Andy Dwyer (ή αλλιώς τον “Afraid to Ask” Andy) που ρωτούσε γιατί γίνεται καν συζήτηση ως προς την ιδέα ότι η γη είναι επίπεδη. Να ο λόγος: 

Οι χορτοφάγοι, οι φεμινιστές και άλλες μειονοτικές ομάδες ήδη χρησιμοποιούν την προσβασιμότητα του διαδικτύου για να παρουσιάζονται ισχυρότεροι απ' όσο θα ήταν εκλογικά - μια πρακτική που ακολουθεί και η Flat Earth Society. Σε ένα βίντεο που παρακολουθούσα στο YouTube από το “The Anthony Cumia Show”, με πάνω από 1,5 εκατομμύριο θεάσεις προς το παρόν, υπήρχε η δυνατότητα να απαντήσω σε μια έρευνα που είχε μόλις μία ερώτηση: “Πιστεύετε ότι η γη είναι στρογγυλή;”. Το 89% απάντησε “Ναι, είναι στρογγυλή!”, ενώ το 11% απάντησε “Όχι, είναι επίπεδη!”. 

Παρακαλώ ξαναδιαβάστε αυτά τα αποτελέσματα. 

Το 11%, ένας στους δέκα ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο YouTube και το Google πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη! Αυτό είναι απλώς ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Υπάρχει όμως ένα κόλπο: οι οπαδοί της επίπεδης γης αναζητούν αυτά τα βίντεο, απαντούν διαδικτυακές έρευνες, και παρουσιάζουν τους αριθμούς τους πολύ μεγαλύτερους, 100 ή 1.000 φορές μεγαλύτερους, από την πραγματική παρουσία τους στην κοινωνία (και έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν αυτοί είναι τελικά περισσότεροι από το 0,01% του πληθυσμού της Δύσης). 

Τι μπορούμε οι φιλελεύθεροι να μάθουμε από αυτό; 

Η μεγάλη αυτή εισαγωγή είχε ως σκοπό να βοηθήσει εσάς, τους ακτιβιστές που προωθείτε την ελευθερία - να κατανοήσετε ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο και ότι οι ιδέες σας πάντα μπορούν να ακουστούν και να προσελκύσουν νέους ανθρώπους. 

1.Μήπως κάποιοι σας αποκαλούν “τρελούς” όταν μιλάτε για την ελευθερία; Χρησιμοποιήστε το αυτό προς όφελός σας. Η Flat Earth Society μπορεί να έχει 80.000 ακολούθους στο Facebook και το Twitter, αλλά το βίντεό τους με τίτλο “Flat Earth in 5 Minutes” στο YouTube έχει φτάσει σχεδόν το 1.000.000 θεάσεις τον Μάιο του 2017, και το βίντεο με τίτλο “voted BEST FLAT EARTH PROOF 2017” έχει πάνω από 1,2 εκατομμύρια θεάσεις. (Το “τρελό” σημαίνει και “ασυνήθιστό” και η περιέργειά μας μάς κάνει να θέλουμε να δούμε από μόνοι μας αν κάτι είναι πραγματικά “τρελό”). 

2.Όλοι έχουμε την επιθυμία να αμφισβητήσουμε “το σύστημα” και να ελέγξουμε αν αυτά που μας είπαν όταν ήμασταν παιδιά ήταν όντως αλήθεια. Όταν μιλάτε για την ελευθερία, χρησιμοποιήστε τις αμφιβολίες των ανθρώπων για το υφιστάμενο σύστημα και δείξτε τους, με λογικό τρόπο και με τη βοήθεια της προηγούμενης εμπειρίας σας, το πώς η ελευθερία μπορεί να ωφελήσει τις ζωές τους. 

3.Ο ακτιβισμός έχει σημασία! Αν οι άνθρωποι πιστέψουν ότι είστε παντού στο διαδίκτυο, και αν σας βλέπουν παντού στον δρόμο, στα πανεπιστήμια και στις πολιτικές συγκεντρώσεις, θα νομίσουν ότι έχετε μεγαλύτερη επιρροή από την πραγματική σας ισχύ στις κάλπες. Όσοι από σας έχουν διαβάσει το Guide to Social Change (Οδηγός για την κοινωνική αλλαγή) του Φρίντριχ Χάγιεκ θα ξέρετε τι εννοώ. Όσοι δεν το έχετε διαβάσει ακόμη, επικοινωνήστε με κάποιο μέλος των Students for Liberty για να σας στείλε ένα αντίγραφο. 

4.Όποτε αμφιβάλλετε ως προς την προθυμία των ανθρώπων να σας ακούσουν, θυμηθείτε ότι ακόμη και στον 21ο αιώνα που οι άνθρωποι πηγαίνουν στη δουλειά με το GPS, κάνουν τηλεδιασκέψεις μέσω δορυφορικών τηλεφώνων και έχουν πρόσβαση σε ζωντανές εικόνες της γης από το διάστημα - κάποιοι είναι ακόμη πρόθυμοι να αποδεχθούν την παρανοϊκή ιδέα ότι ο πλανήτης μας είναι επίπεδος όσο και η στρογγυλή τράπεζα του Βασιλιά Αρθούρου. 

5.Ποτέ δεν ξέρετε ποιος διαβάζει τις αναρτήσεις σας και σας παρακολουθεί σιωπηρός. Να δύο παραδείγματα: 

6.Στο γάμο της αδερφή μου, με προσέγγισαν δύο ξαδέρφια μου και αντί να με συγχαρούν για την αδερφή μου, μού ζήτησαν ένα και μόνο πράγμα: “Πρέπει να μας πεις περισσότερα γι' αυτή τη φιλελεύθερη ομάδα για την οποία γράφεις συνέχεια”. Μέχρι εκείνη την στιγμή δεν τους είχα μιλήσει ποτέ για την πολιτική. Κι όμως, για μεγάλο χρονικό διάστημα, διάβαζαν τις αναρτήσεις μου και τους άρεσαν αυτές οι ιδέες. 

7.Πριν τις εκλογές του 2013 στο Ισραήλ, όταν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες συμμετείχε σ' αυτές ένα φιλελεύθερο κόμμα, μου έστειλε μήνυμα ένας φίλος μου από το πανεπιστήμιο με τον οποίο είχα να μιλήσω σχεδόν 3 χρόνια. Μου είπε ότι ήθελε να συζητήσουμε για τις επερχόμενες εκλογές. Όταν συναντηθήκαμε μου αποκάλυψε ότι αυτή τη φορά όχι μόνο δεν θα ψήφιζε το “παραδοσιακό” του κόμμα, αλλά και ήθελε να μας βοηθήσει ενεργά να βάλουμε κάποιον στο κοινοβούλιο. Όπως και στο πρώτο παράδειγμα, δεν του είχα μιλήσει ποτέ για την πολιτική. 

Συμπεραίνοντας, ποτέ δεν μπορείτε να ξέρετε ποιον επηρεάζετε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή το πώς εκδηλώνεται αυτή η επιρροή. Εντούτοις, ο αγώνας για την ελευθερία δεν είναι εύκολος. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Με τα σωστά όμως εργαλεία, ακόμη και η Flat Earth Society γεννά έναν διάλογο - και εμείς έχουμε ένα πολύ καλύτερο σημείο εκκίνησης καθώς και τις καλύτερες ιδέες. 

Αναδημοσίευση από τους Students for Liberty. 

--

Ο Isaac Freeman είναι ένας 32χρονος μεταπτυχιακός φοιτητής Γερμανικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα και τοπικός συντονιστής του ESFL στην ίδια πόλη. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 28 Νοεμβρίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.