Του Justus Lenz
Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, θα είναι καλό να θυμόμαστε τις βασικές αρχές της οικονομικής επιτυχίας.
Τους τελευταίους μήνες, πολλές χώρες έχουν εισαγάγει τεράστια πακέτα στήριξης για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ξεπεράσουν την καταστροφή που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού. Στη Γερμανία, η Κυβέρνηση διέθεσε κονδύλια έκτακτης ανάγκης, δημιούργησε προγράμματα ανακούφισης για συγκεκριμένους τομείς και εφάρμοσε μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης, όπως την προσωρινή μείωση του συντελεστή του φόρου πωλήσεων.
Ο δραματικός χαρακτήρας της οικονομικής κρίσης απαίτησε γρήγορη και αποφασιστική δράση - μολονότι η αποτελεσματικότητα κάποιων από τα μέτρα είναι αμφισβητήσιμη. Ο δραστικός περιορισμός των μετακινήσεων και του εμπορίου, που είχε ως στόχο την επιβράδυνση του επιπολασμού του ιού, προκάλεσε τεράστια ζημιά σε εταιρίες και ολόκληρους κλάδους με εντολή του κράτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν ασυνείδητο να μην τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ανακούφισης. Δυστυχώς όμως η αφθονία των παρεμβάσεων φαίνεται να αναζωπύρωσε τη μοιραία έλξη της Γερμανίας προς την κρατική παρεμβατικότητα.
Η κρίση οδήγησε κάποιους ανθρώπους να πιστέψουν ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει ως καθολικός σωτήρας, και ότι θα πρέπει να αναλάβει όσο γίνεται περισσότερους τομείς της οικονομίας. Οι βασικές αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, που μέχρι σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στη Γερμανία, φαίνεται να σβήνουν από τη μνήμη της χώρας.
Θα καλό θα είναι συνεπώς να θυμόμαστε τις αρχές που κατέστησαν επιτυχή την οικονομική τάξη της Γερμανίας τα τελευταία 70 χρόνια. Πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς οι τελευταίοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν τον χειμώνα του 2020/21 σημαίνουν ότι έχουμε μπροστά μας το καθήκον να εκκινήσουμε ξανά την οικονομία το 2021.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η έκθεση ειδικών με θέμα τους Παράγοντες Επιτυχίας της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς συνοψίζει την ιστορική εξέλιξη της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς στη Γερμανία και τις θεμελιώδεις αρχές της. Φυσικά, μια σύγχρονη οικονομική τάξη αναγκαστικά θα φαίνεται διαφορετική απ’ ό,τι 70 χρόνια πριν.
Τάσεις όπως η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση απαιτούν αλλαγές στις συνθήκες πλαισίωσης. Κατά τη γνώμη μου όμως, η βασική ρυθμιστική αρχή ότι το κράτος πρέπει να είναι ο διαιτητής και οι συμμετέχοντες στην ιδιωτική αγορά οι παίκτες, συνεχίζει να είναι η σωστή προσέγγιση για επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές στον 21ο αιώνα.
Ακόμη και μετά τον κορονοϊό παραμένει αλήθεια ότι το κράτος δεν είναι ο καλύτερος επιχειρηματίας. Και ακόμη και κατά τον 21ο αιώνα, πρέπει να δημιουργήσουμε πλούτο πριν μπορέσουμε να τον διανείμουμε.
Με αυτά κατά νου, θα πρέπει να ανατρέξουμε στα χρόνια επιτυχίας του οικονομικού θαύματος - του γερμανικού Wirtschaftswunder - για να αντλήσουμε μαθήματα για την επικείμενη επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης στο εξής σύνδεσμο.
--
Ο Justus Lenz είναι σύμβουλος πολιτικής επί οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ζητημάτων στο Ίδρυμα Friedrich Naumann για την ελευθερία, ερευνητής στο Hamburg Institute of International Economics και μέλος του Wilhelm-Röpke-Institute. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Μαρτίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.