Του Ilya Pestov
Υπάρχει μια μακρά παράδοση μεταξύ των επιστημόνων, των μηχανικών και των βιομηχάνων να διατυπώνουν κάθε χρόνο προβλέψεις για το μέλλον.
Είναι το blockchain μια σημαντική τεχνολογία ή απλώς μια μόδα;
Bots εναντίον Apps: Ποιος θα κερδίσει το 2017;
Θα είναι άραγε φέτος ο χρόνος που η εικονική πραγματικότητα θα σταματήσει να προκαλεί ναυτία στους ανθρώπους;
Λοιπόν, η τεχνολογία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο πεδίο για προβλέψεις κατά τον τελευταίο αιώνα. Παρά τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που διαθέτουν στις άκρες των δαχτύλων τους οι ειδικοί του κλάδου, όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει κάποιες τρομερά άκυρες προβλέψεις.
Οι προβλέψεις που μένουν ευκολότερα στην ιστορία είναι αυτές που αποκαλύπτουν μια εντυπωσιακή λάθος κρίση, λάθος κατανόηση, υπερβολική αισιοδοξία, αυταπάτη ή τον παραδοσιακό ευσεβή πόθο.
Παρακάτω, παρουσιάζω έναν κατάλογο των χειρότερων απ'' όλες τις προβλέψεις, που δείχνουν το πώς ακόμη και οι τιτάνες της βιομηχανίας δεν ξέρουν πάντα τι λένε. Ανεξάρτητα από το αν οι προβλέψεις αυτές αφορούν την τεχνολογική πρόοδο, τους ρυθμούς υιοθέτησης μιας καινοτομίας, ή το δυναμικό της αγοράς, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ήταν τελείως εσφαλμένες.
1876: “Αυτό το 'τηλέφωνο' έχει υπερβολικά πολλά ελαττώματα για να θεωρηθεί στα σοβαρά μέσο επικοινωνίας”. - William Orton, Πρόεδρος της Western Union.
1876: “Μπορεί οι Αμερικανοί να χρειάζονται το τηλέφωνο, αλλά εμείς δεν το χρειαζόμαστε Έχουμε μπόλικα παιδιά για τα μηνύματα”. - Sir William Preece, επικεφαλής μηχανικός, Βρετανική Ταχυδρομική Υπηρεσία.
1889: “Τα πειράματα με το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είναι χάσιμο χρόνου. Κανείς ποτέ δεν θα το χρησιμοποιήσει”. - Thomas Edison.
1903: “Το άλογο είναι εδώ και θα παραμένει, ενώ το αυτοκίνητο είναι απλώς ένα νέο μαραφέτι - μια μόδα” - Ο Πρόεδρος της Michigan Savings Bank συμβουλεύοντας τον δικηγόρο του Henry Ford, Horace Rackham να μην επενδύσει στην Ford Motor Company.
1921: “Δεν μπορώ να φανταστώ καμία εμπορική αξία για το ασύρματο μουσικό κουτί. Ποιος θα πληρώνει για ένα μήνυμα που δεν στέλνεται σε κανέναν συγκεκριμένα;” - Συνεργάτες του David Sarnoff απαντώντας στο κάλεσμα του προηγουμένου να επενδύσουν στο ραδιόφωνο.
1926: “Ενώ θεωρητικά και τεχνολογικά η τηλεόραση μπορεί να είναι εφικτή, εμπορικά και οικονομικά είναι ανέφικτη”. - Lee DeForest, ο “Πατέρας του Ραδιοφώνου” και πρωτοπόρος της ανάπτυξης της ηχογράφησης του ήχου στο φιλμ που χρησιμοποιήθηκε στις κινηματογραφικές ταινίες. Είχε πάνω από 180 ευρεσιτεχνίες.
1932: “Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η πυρηνική ενέργεια θα γίνει κάποτε εφικτή. Αυτό θα σήμαινε ότι το άτομο θα έπρεπε να διασπάται κατά βούληση” - Albert Einstein.
1936: “Ποτέ ένας πύραυλος δεν θα καταφέρει να εγκαταλείψει την ατμόσφαιρα της γης”. - New York Times.
1946: “Η τηλεόραση δεν θα μπορέσει να κρατήσει την αγορά που θα προσελκύσει μετά τους πρώτους έξι μήνες. Οι άνθρωποι σύντομα θα βαρεθούν να κοιτάζουν ένα κουτί από κόντρα πλακέ κάθε βράδυ”. - Darryl Zanuck, παραγωγός ταινιών, συνιδρυτής της 20th Century Fox.
1949: “Εκεί που ένας υπολογιστής στον ENIAC έχει σήμερα 18.000 λυχνίες κενού και ζυγίζει τριάντα τόνους, οι υπολογιστές του μέλλοντος μπορεί να έχουν μόλις 1.000 λυχνίες κενού και να ζυγίζουν ίσως ενάμιση τόνο”. - Popular Mechanics.
1957: “Έχω ταξιδέψει σε ολόκληρη τη χώρα και έχω μιλήσει με τους καλύτερους ανθρώπους και σας διαβεβαιώ ότι η επεξεργασία δεδομένων είναι μια μόδα που δεν θα κρατήσει ούτε ένα χρόνο”. Εκδότης των επαγγελματικών βιβλίων Prentice Hall.
1959: “Το δυναμικό της αγοράς για αντιγραφικά μηχανήματα είναι 5.000 το πολύ”. - Η ΙΒΜ στους μελλοντικούς ιδρυτές της Xerox.
1961: “Δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών τηλεφώνου, τηλεγράφου, τηλεόρασης ή ραδιοφώνου εντός των Ηνωμένων Πολιτειών”. - T.A.M. Craven, επικεφαλής της Federal Communications Commission (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Επικοινωνιών - FCC).
1977: “Δεν υπάρχει κανένας λόγους να έχει κάποιος έναν υπολογιστή στο σπίτι του” - Ken Olsen, ιδρυτής της Digital Equipment Corp.
1981: “Κανείς δεν θα χρειαστεί περισσότερα από 637ΚΒ μνήμης για τον προσωπικό του υπολογιστή. Τα 640ΚΒ θα πρέπει να είναι αρκετά για τον καθένα” - Bill Gates, συνιδρυτής και πρόεδρος της Microsoft.
1981: “Τα κινητά τηλέφωνα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα τοπικά ενσύρματα συστήματα”. - Marty Cooper, εφευρέτης.
1989: “Ποτέ δεν θα κάνουμε ένα λειτουργικό σύστημα 32-bit”. - Bill Gates, συνιδρυτής και πρόεδρος της Microsoft.
1992: “Η ιδέα μιας προσωπικής συσκευής επικοινωνίας σε κάθε τσέπη είναι ένας 'ευσεβής στόχος που έχει ως κίνητρο την απληστία”. - Andy Grove, τότε διευθύνων σύμβουλος της Intel.
1995: “Προβλέπω ότι το διαδίκτυο θα σύντομα θα γίνει ένα εντυπωσιακό σούπερ νόβα και θα καταρρεύσει με καταστροφικό τρόπο το 1996” - Robert Metcalfe, ιδρυτής της 3com, εφευρέτης του Ethernet.
2003: “Το μοντέλο συνδρομών στην αγορά μουσικής έχει χρεοκοπήσει. Πιστεύω ότι ακόμη και τη Δευτέρα Παρουσία να διαθέσει κανείς μέσω συνδρομής, δεν θα πετύχει”. - Steve Jobs στο περιοδικό Rolling Stone.
2007: “Δεν υπάρχει περίπτωση το iPhone να κατακτήσει κάποιο σημαντικό μερίδιο αγοράς”. - Steve Ballmer, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft.
1899: “Οτιδήποτε θα μπορούσε να εφευρεθεί έχει ήδη εφευρεθεί” - αποδίδεται στον Charles H. Duell, επίτροπο του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ.
Ηθικό δίδαγμα: να μην συγχέουμε τις τάσεις με τα δεδομένα
Όπως επεσήμανε ο Paul Krugman στο άρθρο του με τον απολαυστικό τίτλο “Why most economists' predictions are wrong” (Γιατί οι περισσότερες προβλέψεις που διατυπώνουν οικονομολόγοι είναι εσφαλμένες) το 1998:
“Η ανάπτυξη του διαδικτύου θα επιβραδυνθεί δραστικά, όσο το σφάλμα στον “νόμο του Metcalfe” - που ορίζει ότι ο αριθμός των δυνατών συνδέσεων σε ένα δίκτυο είναι ανάλογος στο τετράγωνο του αριθμού των συμμετεχόντων - γίνεται ολοένα και πιο προφανές: οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν τίποτε να πουν ο ένας στον άλλο! Μέχρι περίπου το 2005, θα γίνει ξεκάθαρο ότι η επίδραση του διαδικτύου στην οικονομία δεν υπήρξε μεγαλύτερη απ' αυτή του φαξ”.
Αυτή είναι η αγαπημένη μου πρόβλεψη γιατί έχει ως αποτέλεσμα την αυτοαναίρεση του ατόμου που τη διατύπωσε.
Οι προβλέψεις είναι αναγκαστικά επισφαλείς. Πολύ περισσότερο όταν αφορούν το άμεσο μέλλον. Αμέσως μόλις αποδειχθούν εσφαλμένες, επιστρέφουν στην πηγή τους σαν ένα μπούμερανγκ και στοιχειώνουν για πάντα αυτόν που τις διατύπωσε.
Αναδημοσίευση από το Free Code Camp.
--
Ο Ilya Pestov γράφει στο Medium.com και εργάζεται για την Statsbot.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 20 Ιουλίου 2017 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.