Γράφει ο Scott Sumner
Υπάρχουν στιγμές που φαίνεται ότι ολόκληρος ο κόσμος κινείται προς τον αυταρχικό εθνικισμό. Επομένως, είναι αναζωογονητικό να βλέπει κανείς ένα δεξιό κόμμα που φαίνεται να έχει ακόμα μερικά ελευθεριακά ένστικτα. Ο Economist δημοσιεύει ένα άρθρο για τον Pierre Poilievre, τον νέο ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά. Από ορισμένες πλευρές, οι απόψεις του είναι παρόμοιες με εκείνες των Αμερικανών συντηρητικών:
«Ο κ. Poilievre αντιπαθεί τα κύρια μέσα ενημέρωσης και θέλει να αφαιρέσει τη χρηματοδότηση από το CBC, έναν δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Υποστήριξε το «Freedom Convoy», μια διαμαρτυρία ενάντια στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς που τέθηκε υπό την ηγεσία των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι νωρίτερα φέτος οδήγησαν την κεντρική Οτάβα, την πρωτεύουσα της χώρας, σε παράλυση».
Αλλά δεν είναι ακριβώς Τραμπιανός:
«Η πιο σταθερή πολιτική πεποίθηση του κ. Poilievre είναι η προτίμηση του για μικρό κράτος που θυμίζει Ρήγκαν. Ο υιοθετημένος γιος δασκάλων, έμαθε νωρίς ότι ‘το μεγαλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που μπορούμε να έχουμε ποτέ’ είναι ‘η εθελοντική γενναιοδωρία μεταξύ οικογένειας και κοινότητας’. Ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό που ζητούσε από κάθε διαγωνιζόμενο να γράψει ένα δοκίμιο για το τι θα έκανε από τη θέση του πρωθυπουργού. Η απάντησή του: «Θα παραχωρούσα στους πολίτες όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού ελέγχου που θα κατείχα’. Τώρα υπόσχεται να κάνει τον Καναδά ‘το πιο ελεύθερο έθνος στη γη’.
Το ρητορικό του ύφος θυμίζει λαϊκιστές όπως ο Ντόναλντ Τραμπ. Αλλά η λίστα των εχθρών του είναι πιο περιορισμένη. Σε αντίθεση με τον κ. Τραμπ, ευνοεί τη μετανάστευση».
Και ενώ ο Τραμπ έγινε οπαδός του NIMBY (Not In My Back Yard – Όχι στην αυλή μου) κατά το τελευταίο μέρος της κυβέρνησής του, ο Poilievre είναι σθεναρά υπέρ της μείωσης των φραγμών στην κατασκευή σπιτιών και αντιτίθεται στους «πυλωρούς» όπως τους αξιωματούχους των δημοτικών αρχών που εμποδίζουν την οικοδόμηση.
Φυσικά ο Poilievre δεν είναι στην πραγματικότητα ελευθεριακός, καθώς οι ψηφοφόροι του Καναδά είναι έντονα προσκολλημένοι σε πολλές πολιτικές μεγάλου κράτους, όπως η εθνική υγειονομική περίθαλψη. Αλλά ο Poilievre φαίνεται πιο κοντά στις ελευθεριακές ιδέες από τον μέσο Καναδό πολιτικό.
Περισσότερη μετανάστευση και περισσότερες οικοδομές είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει ο Καναδάς σπουδαίος ξανά.
Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Τορόντο Τζον Τόρι είναι έτοιμος να υιοθετήσει μια ατζέντα YIMBY (Yes In My Back Yard) στη μεγαλύτερη πόλη του Καναδά:
«Έτσι, σε μια πόλη όπου εκτιμάται ότι το 70% της οικιστικής γης προορίζεται για μονοκατοικίες, ο Τόρι προτείνει μια σημαντική αλλαγή: να ανοίξει πλήρως για την ανάπτυξη πολυκατοικιών και μικρών πολυκατοικιών, με μεσαίου μεγέθους πολυκατοικίες σε εμπορικούς δρόμους. Το σχέδιο έχει ως στόχο να γίνει η στέγαση λιγότερο δαπανηρή χτίζοντας περισσότερα σπίτια, σε μικρότερες μονάδες, εκεί όπου οι άνθρωποι ήδη ζουν.
Χωρίς κάποιον αντίπαλο με μεγάλο όνομα, ο Τόρι αναμένεται να φτάσει εύκολα στη νίκη τη Δευτέρα και η εστίασή του να αλλάξει το χωροταξικό σχέδιο για να δοθεί λύση στο στεγαστικό δίλημμα του Τορόντο υποδηλώνει ότι αυτό που πραγματικά έχει αλλάξει είναι ότι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι έτοιμοι για μια πιο τολμηρή ιδέα».
Βλέπω παρόμοια πράγματα να συμβαίνουν και στην Καλιφόρνια. Φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι έχουν επιτέλους βαρεθεί τις υψηλές τιμές των κατοικιών και η παλίρροια απομακρύνεται από τις πολιτικές του NIMBY.
--
Ο Scott Sumner είναι οικονομολόγος, διευθυντής του προγράμματος νομισματικής πολιτικής στο Mercatus Center at George Mason University, ερευνητής στο Independent Institute και καθηγητής του Bentley University στο Waltham της Μασαχουσέτης.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 22 Νοεμβρίου 2022 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια της Library of Economics and Liberty και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.