Του Chris Edwards
Πολιτικοί και ειδικοί ισχυρίζονται ότι τεχνολογικές εταιρείες όπως η Amazon, η Google, και η Microsoft είναι βλαβερά μονοπώλια. Κάποιοι πολιτικοί, όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, θέλουν να διαλύσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ο Ryan Bourne σε μια πρόσφατη μελέτη εξηγεί το παράλογο αυτών των αισθημάτων. Μια επαρκής κατανόηση του δυναμισμού της οικονομικής ιστορίας των ΗΠΑ αποκαλύπτει το γιατί η επιθετική αντιμονοπωλιακή πολιτική δεν βγάζει νόημα.
Όταν μια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία έχει μεγάλα κέρδη, προσελκύει ανταγωνιστές όπως οι καρχαρίες που μυρίζουν το αίμα στο νερό, κάτι που είναι καλό. Στο μεταξύ, τι κάνουν αυτές οι τεχνολογικές εταιρείες με τα μεγάλα κέρδη τους; Προάγουν την καινοτομία χρηματοδοτώντας με τεράστια ποσά την έρευνα.
Η Wall Street Journal περιγράφει τις τρέχουσες προσπάθειες για τη χρηματοδότηση των κβαντικών υπολογιστών. Αυτή η τεχνολογία θα αποτελεί ένα τεχνολογικό άλμα, αλλά η επίτευξή της είναι δύσκολη. Χρειαζόμαστε κάποιες τεχνολογικές εταιρείες με μεγάλες τσέπες που θα επιδιώκουν διάφορες προσεγγίσεις για να γίνουν τα αναγκαία μεγάλα βήματα. Και αυτό ακριβώς βλέπουμε με την Amazon, τη Google, τη Microsoft, την IBM, την Intel, και άλλους που συμμετέχουν σε αυτόν τον έντονα ανταγωνιστικό αγώνα δρόμου.
Την ίδια ώρα, η Wall Street Journal αναφέρει ότι επενδυτές ποντάρουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις κβαντικών υπολογιστών. Έτσι, οι μεγάλες εταιρείες αισθάνονται τον ανταγωνισμό από τους ομολόγους τους ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύουν να τις προσπεράσουν οι από κάτω. Η Microsoft επί δύο χρόνια κατασκεύαζε έναν κβαντικό υπολογιστή που τελικά δεν απέδωσε, και τώρα σχεδιάζει από την αρχή τις κινήσεις της. Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις βγάζουν από την πρίζα πράγματα που δεν δουλεύουν και προσπαθούν από την αρχή.
Η Wall Street Journal αναφέρει: “Το πεδίο προσέλκυσε συνολικά τουλάχιστον 450 εκατομμύρια ιδιωτικές επενδύσεις το 2017 και 2018 “ποσό εντυπωσιακό δεδομένων των ισχυρισμών των σκεπτικιστών ότι οι κερδοσκοπικές εταιρείες δεν ασχολούνται με τη θεμελιώδη μακροπρόθεσμη έρευνα. Η Microsoft χρηματοδοτεί εδώ και πολλά χρόνια την έρευνα για τους κβαντικούς υπολογιστές, απόφαση που κατέστη δυνατή από μια ροή σημαντικών κερδών. Κάποιες από τις εταιρίες που αναφέρει η Wall Street Journal εστιάζουν στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά άλλες βλέπουν τους κβαντικούς υπολογιστές ως έναν πιο μακροπρόθεσμο στόχο.
Τα κέρδη, ο ανταγωνισμός, η ποικιλομορφία των στρατηγικών, οι μεγάλες και νεοφυείς εταιρίες, η αβεβαιότητα και ο πειραματισμός - αυτά είναι τα συστατικά των αγορών. Οι πολιτικοί, οι ειδικοί και οι αντιμονοπωλιακοί δικηγόροι ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ποιο είναι το προσήκον μέγεθος των εταιρειών, πόσο μεγάλα πρέπει να είναι τα κέρδη τους και ποια θα πρέπει να είναι η δομή των επιμέρους παραγωγικών κλάδων. Δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά. Χρειαζόμαστε τις αγορές για να τα ανακαλύπτουμε.
--
Ο Chris Edwards είναι διευθυντής των μελετών φορολογικής πολιτικής στο Cato Institute και αρθρογράφος στο www.DownsizingGovernment.org.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Ιανουαρίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγoύμης.