Του Matthew Feeney
Για όσους πίστευαν ότι το Brexit θα εγκαινίαζε μια νέα εποχή απελευθέρωσης της τεχνολογικής καινοτομίας, τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας είναι μια αφορμή να αναθεωρήσουν την άποψή τους.
Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) μπλόκαρε την εξαγορά της Activision Blizzard από τη Microsoft, ύψους 55 δισεκατομμυρίων λιρών. Αξιωματούχοι όμως ανταγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέτρεψαν την εξαγορά να προχωρήσει. Όχι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία, η ΕΕ στέλνει ισχυρότερα μηνύματα υπέρ της καινοτομίας και της ανάπτυξης στον κλάδο της τεχνολογίας από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μία από τις κύριες ανησυχίες της CMA σχετικά με την εξαγορά ήταν η επίδρασή της στην αγορά του cloud gaming. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, τα διαδικτυακά παιχνίδια θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά και καινοτόμα ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης.
Για τους μη παίκτες, το cloud gaming επιτρέπει στους παίκτες να παίζουν παιχνίδια που είναι αποθηκευμένα από απόσταση και όχι σε μια κονσόλα παιχνιδιών. Μία από τις ανησυχίες που ανέφεραν οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο είναι ότι η Microsoft θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση σε δημοφιλείς σειρές της Activision όπως το Call of Duty αποκλειστικά σε πλατφόρμες της Microsoft όπως τις κονσόλες Xbox. Προς το παρόν, οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν να παίξουν παιχνίδια Call of Duty είτε σε Xbox είτε σε Playstation της Sony.
Η Microsoft είχε προσπαθήσει να αμβλύνει αυτήν την ανησυχία προσφέροντας άδεια χωρίς δικαιώματα για το Call of Duty, το World of Warcraft και άλλα δημοφιλή παιχνίδια της Activision σε ορισμένους παρόχους παιχνιδιών cloud για μια περίοδο 10 ετών. Η CMA δεν πείστηκε.
Η ΕΕ, από την άλλη πλευρά, αποδέχτηκε την προτεινόμενη από τη Microsoft λύση. Σύμφωνα με την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager: «Οι δεσμεύσεις που προσφέρει η Microsoft θα επιτρέψουν για πρώτη φορά τη ροή τέτοιων παιχνιδιών σε οποιαδήποτε υπηρεσία ροής παιχνιδιών cloud, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσης μια δήλωση λέγοντας ότι: «Ακόμα και αν η Microsoft αποφασίσει να αποσύρει τα παιχνίδια της Activision από το PlayStation, αυτό δεν θα έβλαπτε σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά των κονσολών».
Τα σχόλια της Vestager και οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φανερώνουν μια κατανόηση των συγκεκριμένων αγορών που η CMA δυστυχώς έχει παραβλέψει. Η κυριαρχία στην αγορά δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια μονοπωλιακή θέση και οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές μπορούν να προκαλέσουν καινοτομία καθώς οι ανταγωνιστές επιδιώκουν να γίνουν ελκυστικοί για άλλους παράγοντες της αγοράς. Το Playstation και η Nintendo δεν θα αντιδρούσαν στην εξαγορά της Activision από τη Microsoft, συνεχίζοντας σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Μια εξαγορά αυτού του μεγέθους θα προκαλούσε μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των σχεδιαστών βιντεοπαιχνιδιών, των κατασκευαστών κονσολών και άλλων. Η βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών δεν είναι στατική, παρά τα όσα υποδηλώνει η απόφαση της CMA.
Δυστυχώς για τη Microsoft, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφέρει μόνο μια περιορισμένη διασφάλιση. Η Microsoft μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της CMA μόνο για στενούς λόγους και, εάν επικυρωθεί η απόφαση της CMA, μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει την εξαγορά της Activision, παρά τα καλά νέα από την Ευρώπη. Η έξοδος από το Ηνωμένο Βασίλειο ή η διαφοροποίηση των Βρετανών παικτών από τους πελάτες της ΕΕ θα ήταν μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία.
Είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι μια από τις πιο εμβληματικές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο μπορεί να βρεθεί σύντομα στη θέση να πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου της από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα κι αν μια τέτοια αποχώρηση είναι λίγο πίθανη. Όμως δεν αποτελεί έκπληξη. Όπως έχω επισημάνει πρόσφατα, η αντιμετώπιση της Microsoft από την CMA είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα βρετανών ρυθμιστικών αρχών και νομοθετών που στέλνουν το ισχυρό μήνυμα «Μην εισέλθετε» στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, το αποτέλεσμα δεν θα είναι απλώς δυσαρεστημένοι παίκτες, αλλά μια λιγότερο ευημερούσα χώρα.
--
Ο Matthew Feeney είναι διευθυντής του προγράμματος Αναδυόμενων Τεχνολογιών του Cato Institute.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 17 Μαΐου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Cato Institute και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.