Του Alex Zhang
Αντιμέτωπη με ανταγωνισμό από τη Βόρεια Αμερική και την Ασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της Έρευνας και της Καινοτομίας (Research and Innovation - R&Ι) από το 2021 έως το 2027. Αυτό το πρόγραμμα φέρει την ονομασία «Horizon Europe».
Περιλαμβάνει την προώθηση της ηγεσίας στη βιομηχανία, των κοινωνικών προκλήσεων και της επιστήμης εντός της κοινωνίας και προς όφελός της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν φτάσει σε μια κοινή κατανόηση του σχεδίου το οποίο βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης. Οι τρεις γενικοί στόχοι που προτείνονται στο πρόγραμμα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η συμβολή στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης της ΕΕ.
Η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για Έρευνα και Καινοτομία είναι κομβικοί μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και παραγωγικότητας. Αυτές οι επενδύσεις αποφέρουν σημαντικές αποδόσεις στις οικονομίες και τις εταιρίες. Συνολικά, η ΕΕ βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς την επένδυση επιχειρήσεων σε Έρευνα και Καινοτομία. Το ποσοστό επενδύσεων της ΕΕ ως προς το ΑΕΠ είναι 1,3%, κάτω από τη Νότια Κορέα (3,3%), την Ιαπωνία (2,6%), και τις ΗΠΑ (2%). Αντιπροσωπεύοντας το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, η ΕΕ συνεισφέρει το 20% της παγκόσμιας Έρευνας και Ανάπτυξης και το ? των υψηλής ποιότητας επιστημονικών δημοσιεύσεων. Η Επιτροπή πιστεύει ότι θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια ώστε αυτό το πλεονέκτημα στην έρευνα να μεταφραστεί σε ηγετική θέση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
5G και αυτοματισμός: Η κατάσταση σήμερα
Η εφαρμογή μαζικής και γρήγορης μετάδοσης δεδομένων θα αποκτήσει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία κατά την επόμενη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές σύνδεσης με δίκτυα 5G είναι απαραίτητες για το μέλλον της ευρωπαϊκής ψηφιακής οικονομίας, ιδίως στα πεδία των συνδεόμενων οχημάτων, του διαδικτύου των πραγμάτων, και των έξυπνων πόλεων.
Ένας από τους στόχους της νέας πρότασης ζητά από την ΕΕ να στηρίξει τις επενδύσεις σε Έρευνα και Καινοτομία για να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη θα έχει την αναγκαία υποδομή 5G. Μεγάλο μέρος των σχολίων της περιόδου διαβούλευσης ζητούν από την ΕΕ να προστατεύσει την αξιοπιστία των δικτύων, την ασφάλεια των επικοινωνιών, την ιδιωτικότητα και τη διαχείριση των ταυτοτήτων. Ακόμη, στη διαβούλευση διατυπώνεται η πρόταση να ξεκινήσει μια συνεργασία εντός της ΕΕ για την ενοποίηση των προδιαγραφών ασφαλείας σε ολόκληρο πλέγμα υποδομών 5G της ΕΕ.
Η ΕΕ σήμερα επιδιώκει ενεργά να ελέγξει την τεχνολογία 5G. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Δεν είναι αργά για να αποκτήσουμε τεχνολογική κυριαρχία». Ωστόσο, πολλά κράτη-μέλη επιμένουν να επιλέγουν να συνεργαστούν με την κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών Huawei, της οποίας η ασφάλεια έχει αμφισβητηθεί.
Η Ευρώπη διαθέτει εταιρίες που μπορούν να παραγάγουν μηχανισμό τηλεπικοινωνιών 5G - όπως η φινλανδική Nokia και η σουηδική Ericsson. Η τεχνολογική τους ανωριμότητα όμως και οι επιχειρηματικές τους στρατηγικές έχουν ως αποτέλεσμα την υποεκπροσώπησή τους και τον δριμύ ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από την Huawei και τις αμερικανικές εταιρίες. Κατά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η τεχνολογία 5G της Huawei μπορεί να συνιστά μια εθνική απειλή ασφαλείας καθώς μπορεί να υπάρχουν ψηφιακές πίσω πόρτες για κατασκοπεία τοποθετημένες από την κινεζική κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ συχνά ζητούν από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να μποϋκοτάρουν την Huawei.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι θα κάνει μια ανεξάρτητη εκτίμηση της ασφάλειας της Huawei. Μεγάλες όμως εταιρίες στην Ευρώπη, όπως η γερμανική DT και η γαλλική Orange SA συνεχίζουν να συνεργάζονται σε συγκεκριμένους τομείς. Η Άνγκελα Μέρκελ για μια ακόμη φορά αντιτάχθηκε στο αίτημα να επιβάλει περαιτέρω περιορισμούς στην Huawei, ενισχύοντας τη συνεργασία για την οικοδόμηση του γερμανικού δικτύου 5G. Η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει να επιτρέπει σε μηχανήματα της Huawei να λειτουργούν στις γαλλικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές κρίνοντας κατά περίπτωση. Ακόμη, αυτές οι εταιρίες έχουν ισχυρή διακριτική εξουσία να επιλέγουν τους παρόχους έναντι υπηρεσιών ή απογραφικού, αφήνοντας στην κυβέρνηση ελάχιστο χώρο για ρυθμίσεις, ακόμη και αν αυτή είχε την πρόθεση να τις εφαρμόσει.
Η μόνη μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών που δεσμεύτηκε να αποκλείσει τη Huawei από τη διαδικασία ανάπτυξης 5G είναι η ΒΤ από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρία δεσμεύτηκε να αφαιρέσει όλο τον εξοπλισμό 4G της Huawei και να μην εγκαταστήσει περαιτέρω εξοπλισμό 5G. Καθώς όμως το Brexit ακόμη αναμένεται στο ορατό μέλλον, το επίπεδο ασφάλειας του 5G της ΕΕ θα συνεχίσει να αμφισβητείται.
Ακόμη και στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Huawei σκοπεύει να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς της και τις πιθανές ευκαιρίες της στο πεδίο του 5G. Διάφορες κινήσεις έχουν γίνει τόσο από την εταιρία, όσο και από την κινεζική κυβέρνηση για να πειστεί η βρετανική αγορά ότι οι υπηρεσίες και τα μηχανήματα της Huawei δεν κρύβουν κινδύνους. Η κινεζική κυβέρνηση έδωσε στην ΒΤ την άδεια να συμμετάσχει στην κινεζική αγορά για υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και η Huawei απ' ό,τι αναφέρεται οργάνωσε πολυτελή δείπνα στα οποία κάλεσε Βρετανούς νομοθέτες και ειδικούς των τηλεπικοινωνιών.
Δεδομένων των ανησυχιών για την ασφάλεια, ίσως εκπλήσσει το γεγονός ότι η Huawei είναι ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το 2018, η Huawei συνεισέφερε 2,5 δισ. στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και προσέφερε 169.700 θέσεις εργασίας μέσω της αλυσίδας διανομής της. Καθώς μεγαλώνει η εξάρτηση από την εταιρία και για το 5G, μπορεί να χρειαστούν εντατικότερες προσπάθειες από πλευράς της ΕΕ προκειμένου να πετύχει την ψηφιακή της κυριαρχία. Μολονότι θα ήταν ιδανικό να φτάσει στον ανταγωνισμό τις ΗΠΑ και την Κίνα, η ΕΕ πρέπει σήμερα να καταβάλει προσπάθειες για να ισορροπήσει την εφαρμογή της ξένης τεχνολογίας με τις ανησυχίες της για την οικονομία, την ασφάλεια και την ανάπτυξή της.
--
Ο Alex Zhang είναι αρθρογράφος στο δίκτυο Epicenter.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 4 Δεκεμβρίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του δικτύου Epicenter και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.