Έρευνα του Institut Economique Molinari
Η φετινή Ημέρα Πίστωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε στις 17 Δεκεμβρίου. Αυτή ήταν η μέρα που κατά μέσο όρο οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξόδεψαν τα έσοδά τους από φόρους και αρχίσαν να δανείζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Σε σχέση με το 2019, φέτος σημειώθηκε μια βελτίωση κατά μία μέρα, συνεχίζοντας τη θετική τάση που ξεκίνησε το 2018.
Δώδεκα κράτη-μέλη της ΕΕ παρουσιάσαν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους, ενώ 16 δεν είχαν αρκετούς πόρους για να καλύψουν ολόκληρο το έτος των δαπανών τους. Μερικές χώρες κατέδειξαν σημαντικές αλλαγές, όπως η Κύπρος που επιβράδυνε την έλευση της Ημέρας Πίστωσής της σημαντικά, ενώ άλλες χώρες παρέμειναν σχετικά σταθερές. Το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος αφορά τις κεντρικές κυβερνήσεις, ενώ οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, όπως και οι φορείς της κοινωνικής ασφάλισης ήταν σχετικά σταθεροί στα πλεονάσματά τους.
Καθώς ο COVID-19 έπληξε σφοδρά τις οικονομίες το 2020, τα δεδομένα της φετινής μελέτης πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή. Προβλέπεται ότι ο μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 16,7% και οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι το καθεστώς δανεισμού τους αυτή την περίοδο είναι υπεύθυνο και προσωρινό.
Κατεβάστε και διαβάστε τη μελέτη στα αγγλικά εδώ.
--
To Institut Economique Molinari είναι μια φιλελεύθερη ερευνητική και εκπαιδευτική δεξαμενή σκέψης με έδρα στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Μοντρεάλ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Δεκεμβρίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του δικτύου Epicenter και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.