Ο Δείκτης Γραφειοκρατίας εισήχθη στη Σλοβακία το 2016 από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (INESS) για να υπογραμμίσει την επιβάρυνση που καλείται να επωμιστεί ένας μικρός επιχειρηματίας σε καθημερινή βάση.
Βασίζεται σε μια ξεκάθαρη μεθοδολογία και χρησιμοποιεί την ανάλυση μιας υποδειγματικής εταιρείας (μιας πολύ μικρής επιχείρησης με τέσσερις εργαζόμενους που παράγει προϊόντα σιδηρουργίας) και αποδίδει ένα συγκεκριμένο κόστος χρόνου στο σύνολο των γραφειοκρατικών της υποχρεώσεων (φόρων, σχεδιασμού του ωραρίου εργασίας, ζητημάτων υγείας και ασφάλειας, διαχείριση απορριμμάτων κλπ).
Το INESS αναζητά ενεργά διεθνείς συνεργάτες. Φέτος, στην έρευνα συμμετείχαν δεξαμενές σκέψης από τη Λιθουανία (Lithuanian Free Market Institute/Enterprise Lithuania), την Τσεχία (Liberal Institute), και την Ουκρανία (Easy Business).
Οι Σλοβάκοι επιχειρηματίες χρειάζεται να δαπανήσουν 222 ώρες ετησίως στη γραφειοκρατία, οι Τσέχοι 233 ώρες, οι Λιθουανοί 252 ώρες και τέλος οι Ουκρανοί οφείλουν να αφιερώνουν 469 ώρες στα γραφειοκρατικά βάρη κάθε χρόνο.
Η φήμη του Δείκτη αυξάνεται κάθε χρόνο καθώς προσελκύει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Φέτος, καταγράφηκαν 23 αναφορές στα εθνικής κάλυψης μέσα ενημέρωσης της Σλοβακίας μέσα σε 24 ώρες, και ο δείκτης συζητήθηκε σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης προσέλκυσε την προσοχή των αρμόδιων για την χάραξη πολιτικής και στις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες, με στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών να συμμετέχουν στις συνεντεύξεις τύπου ή ακόμη και να συμμετέχουν στη δημιουργία του Δείκτη.
Ο Δείκτης Γραφειοκρατίας υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Friedrich Naumann.
--
To Σλοβακικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Σπουδών (INESS) είναι μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης που εξετάζει τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, αποτιμά τις συνέπειες των νομοθετικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνία και σχολιάζει τρέχοντα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 3 Οκτωβρίου 2018 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του 4Liberty.eu και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.