Ένας φιλοσοφημένος άνθρωπος θα έλεγε ότι η καλύτερη επένδυση είναι η παιδεία των παιδιών μας. Οι νεαροί, πάντως ταυτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με τα κρυπτονομίσματα, γυρνώντας την πλάτη τους στους γηραιούς που μείναμε πιστοί σε μετοχές και μέταλλα. Η συμβουλή περί παιδείας είναι παντός καιρού. Οι υπόλοιποι θα μαθαίνουμε τα νέα στο τέλος κάθε χρονιάς, με τον απολογισμό. Γνωρίζοντας, πάντως, ότι και στις επενδύσεις χάνουν αυτοί που δεν έχουν κανόνες. Που δεν έχουν επενδυτική παιδεία.
Με ή χωρίς επενδυτική παιδεία το 2023 είναι μια ζόρικη χρονιά. Δεν ξέρεις πού να ακουμπήσεις και πού όχι. Οι προβλέψεις είναι κάθε φορά δύσκολες, ακόμη κι όταν ο αέρας είναι ευνοϊκός για τα χρώματά μας. Πόσο μάλλον τώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, επηρεάζοντας σημαντικά τις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό. Αφήστε που ο Πούτιν λειτουργεί ως λαγός για άλλους αναθεωρητές αυτού του κόσμου, οι οποίοι και περιμένουν τη δική τους ευκαιρία για να κάνουν τον κόσμο μας χειρότερο.
Το ουσιαστικό είναι ότι τα γεωπολιτικά δεν ευνοούν τον εφησυχασμό και τις βεβαιότητες. Να πει κάποιος, δηλαδή, ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν έτσι ή αλλιώς. Η αστάθεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι παλαιοί, τους οποίους πάντοτε σεβόμουνα για την τεράστια εμπειρία τους, έλεγαν ότι η καλύτερη επένδυση είναι ο χρυσός.
Κι ίσως όχι για να κερδίσουν, αλλά σαν μία μορφή ασφάλιστρου. Αλλά τι ξέρανε αυτοί με τα κατοχικά τους σύνδρομα! Λάθος! Αυτό το έλεγε κανείς πέρυσι, όταν η τρέλα των κρυπτονομισμάτων έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι βρήκαν τη φιλοσοφική λίθο…
Μετοχές; Με τι κριτήρια; Αν κοιτάξει κανείς τους χρηματιστηριακούς δείκτες, αυτοί βρίσκονται σε επίπεδα που οδηγήθηκαν από πολλές χρονιές χαμηλών επιτοκίων. Θα διατηρηθούν εκεί; Δύσκολη η απάντηση. Αλλά οι συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί πλήρως στις οθόνες. Από την άλλη η ρευστότητα στις αγορές εξακολουθεί να είναι μεγάλη και να λειτουργεί ως «μαξιλάρι».
Η αλήθεια είναι ότι στα χρηματιστήρια μπορεί κανείς να επενδύσει σε διαφορετικές κατηγορίες μετοχών. Δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας που να τα θέλει όλες τις μετοχές να ακολουθούν το ίδιο ρεύμα. Αν βλέπει κάποιος επέκταση του πολέμου, για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει μετοχές εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας. Σωστό είναι αυτό! Αλλά από την άλλη τα χρήματα κερδίζονται όταν το γενικότερο κλίμα είναι καλό και όχι στις εξαιρέσεις σε μία αρνητική συγκυρία.
Τα ακίνητα; Και ναι και όχι! Τα αστικά ακίνητα δεν βρίσκονται στις αποτιμήσεις που βρισκόντουσαν πάνω στην κρίση. Και τα αγροτικά είναι μια καλή περίπτωση, αρκεί κανείς να μπει στη λογική της αξιοποίησής τους. Μεγάλος μπελάς! Αυτό με τις αγροτικές επενδύσεις…
Μην καταλήξουμε στο γνωστό ο βασιλιάς είναι το ρευστό! Όταν ξεσπάνε οι μεγάλες κρίσεις σημασία έχει πού το έχει κανείς το ρευστό. Αφήστε που ο πληθωρισμός μπορεί να το κάψει υπό τις παρούσες συνθήκες.
Αδιέξοδο, φίλοι και φίλες. Από τα χειρότερα των τελευταίων ετών. Το 2023 είναι ένας γρίφος που θα αποδειχτεί δισεπίλυτος. Ή αλλιώς, ο καθένας μόνος του με την έμπνευσή του και τα ξαναλέμε εδώ του χρόνου τέτοια εποχή, με την ευχή να έχουμε λιγότερες ανασφάλειες και περισσότερη αυτοπεποίθηση...
Καλή χρονιά!
Θανάσης Μαυρίδης