Αλλάζουν χέρια οι τράπεζες. Είναι από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στον επιχειρηματικό στίβο, που θα καθορίσει πολλά για την πορεία της Οικονομίας και όχι μόνο. Οι τράπεζες αλλάζουν χέρια, καθώς θα πουλήσει το ΤΧΣ και θα εμφανιστούν νέα «αφεντικά». Στην πραγματικότητα αλλάζουν χέρια οι κλειδοκράτορες της ελληνικής Οικονομίας. Αλλαγή εποχής, λοιπόν! Κάποτε ήταν το κράτος που μοίραζε δάνεια στους κολλητούς, ο Κωστόπουλος και ο Καψάσκης. Μετά ο Σάλλας. Και τώρα περιμένουμε τους νέους κλειδοκράτορες.
Αν είχε σημασία (και είχε) το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν δεσπόζουσα θέση πριν από μερικά χρόνια στην Βουλγαρία και στην Ρουμανία, ασφαλώς και θα πρέπει να δεχτούμε ότι το ίδιο ισχύει και για όσους ξένους αγοράσουν ελληνικές τράπεζες. Θα είναι Γερμανοί, Ολλανδοί, Αμερικάνοι; Όποιος αγοράσει θα έχει θέση στο τραπέζι. Μιλάμε για το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας και όχι για αλυσίδες ταχυφαγείων.
Οι πληροφορίες της αγοράς είναι γνωστές. Στην Εθνική ματαιώθηκαν τα μαθήματα των αραβικών και ετοιμάζονται για μαθήματα Ολλανδικών. Στην Πειραιώς ασκούνται εδώ και καιρό στην Ιταλική. Στην Alpha τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Υπάρχουν σήμερα ισχυροί μέτοχοι, που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να αυξήσουν το ποσοστό τους ή να το πουλήσουν. Αλλά το πιο πιθανό είναι να βρεθεί κάποιος τρίτος παίκτης για την τράπεζα, ο οποίος αυτήν τη στιγμή δεν βρίσκεται στο ραντάρ. Υπάρχει και η Αττική, στην οποία περιμένουμε επίσης εξελίξεις που μπορεί να την καταστίσουν τον πέμπτο παίκτη της αγοράς.
Οι τράπεζες ολοκληρώνουν έναν κύκλο που ξεκίνησε με την χρεοκοπία. Ο κύκλος αυτός θα μπορούσε να έχει κλείσει το 2015, αλλά τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Το κόστος αυξήθηκε τότε και την ίδια ώρα απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να πάρει γρήγορα το ελληνικό δημόσιο ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που δαπάνησε μέχρι εκείνη την ώρα. Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορούσε να αφεθεί στην τύχη του. Δεν θα υπήρχε σήμερα χώρα. Αλλά η ιστορία της διάσωσης είναι παρελθόν. Τώρα έχει σημασία σε ποια χέρια θα καταλήξει σήμερα το τραπεζικό σύστημα! Ποιοι θα είναι οι νέοι κλειδοκράτορές του.
Θανάσης Μαυρίδης