Ένα κομμάτι της επιχειρηματικής ελίτ έκανε μία στρατηγική επιλογή το 2012: Χάραξε πορεία εξόδου της χώρας από το ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό στηρίχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λεγόμενες «αντισυστημικές δυνάμεις». Στο δημοψήφισμα το «όχι» είχε ευρύτατη πολιτική και οικονομική στήριξη. Το σενάριο της δραχμής, ευτυχώς, δεν βγήκε. Κάποιοι δεν έγιναν πλουσιότεροι με τα χρήματα που φύλαγαν σε ελβετικές τράπεζες και ευτυχώς η χώρα παρέμεινε έτσι στις ράγες της Ευρώπης.
Πέρασε αυτός ο κίνδυνος; Η επιχειρηματική ελίτ της χώρας δεν διακρίνεται για την... ταξική της συνείδηση. Ωστόσο, αυτή την φορά φαίνεται να περιορίζει τις επιδιώξεις της σε μια προσπάθεια ελέγχου του πολιτικού παιχνιδιού μέσω πολυκομματικών κυβερνήσεων. Δεν θέλουν έναν ισχυρό Μητσοτάκη. Για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού Τσίπρα δεν παίρνουμε όρκο, αφού αυτή η πιθανότητα δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτό που μπορεί να «καταπολεμηθεί» σε αυτή την φάση είναι η αυτοδυναμία Μητσοτάκη. Και αυτό συμβαίνει.
Τι κερδίζουν; Γίνονται έτσι πιο «σημαντικοί», αυξάνεται η ισχύς τους. Με τον τρόπο αυτόν πιστεύουν (και ίσως όχι άδικα) ότι θα μπορέσουν να κατευθύνουν κατά το δοκούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό είναι το νέο σχέδιο. Αφού δεν έβγαλαν κέρδη από την δραχμή, ας βγάλουν, τουλάχιστον, από το Ταμείο...
Η χώρα «ελέγχεται» από μερικές πανίσχυρες οικονομικά οικογένειες. Το λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι πίστεψε ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει τα επεισόδια του 2012 - 2015 μοιράζοντας ισομερώς σε όλους τους παίκτες της Οικονομίας τα οφέλη της ανάπτυξης. Αγνόησε την φύση αυτής της ελίτ. Διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνική αστική τάξη που να προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το δικό της. Η λύση ήταν οι μεταρρυθμίσεις και η θέσπιση κανόνων.
Η δημιουργία συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού και ο περιορισμός των ολιγοπωλίων και μονοπωλίων. Την άλλη φορά πρέπει να είναι αλλιώς! Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Είναι το δίδαγμα όσων συνέβησαν τους τελευταίους μήνες. Την επόμενη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να τους ταράξει όλους στις μεταρρυθμίσεις και να αλλάξει έτσι τις ισορροπίες στην Οικονομία. Θα έχει προσφέρει έτσι τα μέγιστα στην χώρα και στο έθνος. Κι ας μην ξαναβγεί!
Θανάσης Μαυρίδης