Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια εικόνα της στιγμής: Τη ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να μην δημιουργούνται συνθήκες που να επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Πόσο δίκιο έχουν οι δημοσκοπήσεις; Εκατό τοις εκατό! Αλλά την ίδια ώρα έχουν και σίγουρα άδικο! Πώς γίνεται αυτό; Υπάρχουν δεδομένα που δεν μπορούν να μετρηθούν στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μια ψευδή εικόνα και να μην το γνωρίζουμε!
Ο μεγάλος άγνωστος χ είναι το ποσοστό της αποχής και από ποιον θα προέλθει. Μέχρι χτες το ποσοστό αυτό εντοπιζόταν κυρίως στους νέους, γεγονός που ευνοούσε τη ΝΔ. Μετά τα Τέμπη οι νέοι δείχνουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να φτάσουν μέχρι την κάλπη, σε αντίθεση με αρκετούς κεντροδεξιούς που σκέφτονται την αποχή. Αν οι διαφορές ήταν μεγάλες, θα λέγαμε ότι όλο αυτό δεν θα άλλαζε δραματικά την εικόνα. Μπορούμε άραγε αυτό να το πούμε και τώρα; Ακόμη και αν δεν αμφισβητείται ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι αποκλείεται η πιθανότητα της κυβέρνησης των ηττημένων.
Κακώς η ΝΔ καλλιεργεί ένα κλίμα εφησυχασμού. Ότι αρκεί ένα καλό ποσοστό στις πρώτες εκλογές για να διεκδικήσουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται στην ΝΔ είναι ότι ο κόσμος της Κεντροδεξιάς δεν θα κινηθεί με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το 2019. Σωστά, άδικα; Δεν έχει σημασία. Σημασία θα έχει τελικά το αποτέλεσμα. Και η ουσία είναι ότι η ΝΔ δεν έχει καταφέρει ακόμη να μιλήσει με αυτόν τον κόσμο.
Θα τολμούσαμε να πούμε ότι όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει σε έναν βαθμό με εκείνη του 2012. Δεν είναι ίδιες οι συνθήκες, ούτε και μπορούμε να μιλάμε για μια τόσο μεγάλη «τιμωρία». Η οποία τότε είχε και έναν αντικειμενικό λόγο. Σήμερα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά και πάλι λίγη σημασία έχει αυτό. Το θέμα είναι ότι οι εκλογές αντιμετωπίζονται από μία μερίδα ψηφοφόρων όπως αντιμετωπίζουν κάθε φορά τις ευρωεκλογές: Χαλαρά…
Το ζητούμενο για τη ΝΔ είναι να μπορέσει να κινητοποιήσει τις δυνάμεις της και να περάσει το μήνυμά της στην κοινωνία για το ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια χαλαρή ψήφο. Αλλιώς, αν το μήνυμα δεν φτάσει στους παραλήπτες, τότε το βράδυ των εκλογών μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μεγάλων εκπλήξεων…
Θανάσης Μαυρίδης