Κλείνει το ελληνικό προξενείο στο Καράκας. Κι έτσι 2.500 Έλληνες μένουν μόνοι. Όχι ότι δεν το συνηθίζει η Ελληνική Πολιτεία να αφήνει μόνα τα παιδιά της. Θα τολμούσαμε να πούμε ότι θα μας έκανε εντύπωση το ακριβώς αντίθετο! Οι Έλληνες αυτοί, λοιπόν, κάνουν έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί. Να μην κλείσει το προξενείο. Να παραμείνει ζωντανή η επαφή τους με τη μητέρα πατρίδα. Όχι τίποτε άλλο, αλλά αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί οι Τούρκοι είναι καλύτεροι από εμάς στην εξωτερική τους πολιτική. Κάτι τέτοια τους ξεχωρίζουν!
Ο Γιάννης Κουζινός είναι ένας παλιός γνώριμος του liberal. Την εποχή που ζούσε στο Καράκας είχε αναλάβει τη στήλη «Εδώ Βενεζουέλα». Τον Γιάννη, λοιπόν, βρήκαν οι παλιοί συμπολίτες του για να φτάσει πιο γρήγορα το μήνυμά τους στην Αθήνα. Κι έτσι εμείς σήμερα φιλοξενούμε το σημείωμα του κ. Κουζινού προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Ιάσωνα Πιπίλη (είναι άραγε ακόμη σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη;) και την επιστολή των Ελλήνων της Βενεζουέλας.
Κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Ιάσωνα
Ακολουθεί το σημείωμα του κ. Κουζινού: «Κύριε Πρόεδρε της Κυβερνήσεως, αγαπητέ Ιάσωνα σας απευθύνω ερώτηση και παράκληση για ένα θέμα που έφεραν στην αντίληψή μου Έλληνες, φίλοι που ζούνε στο Καράκας της Βενεζουέλας καθώς και ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Κοινότητας στο Καράκας, Θεόδωρος Μαραγγέλης ! Με ενημέρωσαν ότι έχει ληφθεί η απόφαση να κλείσει οριστικά στο τέλος του Ιουλίου το Ελληνικό προξενείο στο Καράκας ! Προξενείο αφού εδώ και χρόνια κανένας δεν ανέλαβε τη θέση του Πρέσβη, όταν αποχώρισε ο κύριος Κοτροκόης !
Η Ελληνική κοινότητα στο Καράκας είναι ιδιαίτερα θορυβημένη και ανήσυχη με αυτή την εξέλιξη, αφού η Πρεσβεία, το Προξενείο, ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι η σύνδεσή τους με τη χώρα μας, εκεί μακριά στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με την παρούσα πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Προσωπικά, θα ήθελα να σας βεβαιώσω ότι στην επί 6 χρόνια ζωή μου στη Βενεζουέλα, όσες φορές χρειάστηκε να βρεθώ στην Πρεσβεία, αντίκρισα έναν ζωντανό χώρο με συνεχή αλληλεπίδραση για θέματα των Ελλήνων πότε έναν «νεκρό» χώρο που υπήρχε μόνο για να υπάρχει.
Είμαι απολύτως σίγουρος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση στο θέμα για να μη μείνουν ξεκρέμαστοι οι συμπολίτες μας στο έτσι και αλλιώς δύσκολο και αφιλόξενο περιβάλλον ζωής 9.500 χιλιόμετρα μακριά από την Πατρίδα. Επισυνάπτω μαζί με την δική μου παράκληση, ερώτηση και τη δήλωση αγωνίας των ίδιων. Ελπίζω να ακουστεί, να μοιραστεί και πάνω από όλα να βρεθεί σύντομα μια λύση».
Η επιστολή των Ελλήνων της Βενεζουέλας
«Πριν από λίγο καιρό, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Καράκας της Βενεζουέλας. Η ελληνική πρεσβεία στο Καράκας λειτουργεί τα τελευταία 43 χρόνια και η πρόθεση αυτή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί εύλογη ανησυχία και μια σειρά από ερωτήματα στους περίπου 2.500 Έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στη Βενεζουέλα και στους πολύ περισσότερους συγγενείς τους που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Η αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας στερεί από τους Έλληνες στη χώρα διαμονής τους, τη Βενεζουέλα, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δεσμό με την πατρίδα τους, τη χώρα καταγωγής των γονέων τους. Δημιουργεί ένα αίσθημα θεσμικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας, καθώς και μια ψυχολογία αδυναμίας και εγκατάλειψης από την πατρίδα. Από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η Ελληνική Πρεσβεία αποτελεί κέντρο ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες της Βενεζουέλας. Διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των Ελλήνων εδώ και των Ελλήνων στην Ελλάδα, αποτελεί αξιόπιστη και σημαντική πηγή πληροφόρησης, αποτελεί τον απαραίτητο δίαυλο για την υποστήριξη και προώθηση δεκάδων περιπτώσεων κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλάδας και Βενεζουέλας.
Εμείς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Βενεζουέλας, δηλώνουμε την πλήρη διαφωνία μας με την απόφαση για την οριστική αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας. Τη θεωρούμε απαράδεκτη και ανάξια των σχέσεων των δύο χωρών. Οι δεσμοί των Ελλήνων της Βενεζουέλας με την πατρίδα τους την Ελλάδα θα υποστούν σημαντικό πλήγμα με αυτή την επαίσχυντη και κακώς εννοούμενη αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, να επανεξετάσει τη θέση της. Δηλώνουμε δημόσια την ετοιμότητά μας να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για να τεκμηριώσουμε πλήρως την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τα ΜΜΕ να προβούν σε όλες τις δυνατές θεσμικές ενέργειες για την ανατροπή αυτής της απόφασης.»
Υπεύθυνος για τη φιλοξενία:
Θανάσης Μαυρίδης