Το τουρκικό προξενείο στηρίζει ανοικτά στην Θράκη τους δικούς του εκπροσώπους και ελληνικά κόμματα δέχονται να παίξουν τον ρόλο του ντελιβερά, μεταφέροντας μέσω των ψηφοδελτίων τους τις απόψεις της Άγκυρας στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Εξαιρετικά! Εδώ και χρόνια κάποιοι προσπαθούν σκληρά στην Θράκη να δημιουργήσουν εστίες ανωμαλίας. Δεν μιλάμε για τα δικαιώματα της μειονότητας, αλλά για την προσπάθεια δημιουργίας μιας «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης».
Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα και ο πολίτης μιας χώρας και μάλιστα ευρωπαϊκής έχει δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται. Το πρόβλημα αρχίζει και δημιουργείται όταν στην Θράκη, συγκεκριμένα, η ανάγκη των ίσων ευκαιριών μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων εργαλειοποιήθηκε από την Άγκυρα, η οποία και καλλιέργησε στην μειονότητα αλυτρωτικές αντιλήψεις.
Το ελληνικό κράτος έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει το μειονοτικό με απίστευτη ηλιθιότητα, γεγονός που έσπρωξε στην αγκαλιά του προξενείου του Πομάκους! Όσοι γνωρίζουν τις ουσιαστικές θρησκευτικές διαφορές των δύο μουσουλμανικών κοινοτήτων της Θράκης συμφωνούν ότι πρόκειται για μέγιστο κατόρθωμα! Η κατάσταση βελτιώθηκε με το περίφημο άνοιγμα της μπάρας από τον Γεράσιμο Αρσένη. Η ζημιά, πάντως, είχε ήδη γίνει. Το τουρκικό προξενείο βρήκε επί σειρά ετών πρόσφορο έδαφος και το εκμεταλλεύτηκε για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.
Υπάρχει σήμερα αντικειμενικό πρόβλημα στην Θράκη από την στιγμή που κάποιοι εργάζονται στην προοπτική μιας … «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης». Και είναι απορίας άξιο ότι υπάρχουν ελληνικά πολιτικά κόμματα που για λίγα ψηφαλάκια περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτιά τους ανθρώπους που προπαγανδίζουν ανοικτά τις θέσεις του τουρκικού προξενείου. Κι επιτέλους! Δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι υποχείρια του προξενείου! Το αντίθετο!
Υπάρχουν φωνές στην μειονότητα που καταγγέλλουν όλη αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Κι αντί αυτοί οι άνθρωποι αυτοί να στηριχτούν, δίνοντας το παράδειγμα και σε όλους τους άλλους μειονοτικούς, στηρίζονται τα «όργανα» του προξενείου. Και μάλιστα από κόμματα που θέλουν να λέγονται προοδευτικά. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνεται τελικά στην κοινωνία στην Ροδόπη και στην Ξάνθη; Ότι το προξενείο είναι πανίσχυρο! Ότι πέραν της Άγκυρας έχει τις πλάτες και ενός σημαντικού κομματιού του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Τα εθνικά θέματα χρειάζονται προσοχή. Στο παρελθόν υπήρξαν ακροδεξιές αντιλήψεις που εφαρμόστηκαν στην Θράκη και προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά. Σήμερα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που κλείνουν τα μάτια τους σε όσα συμβαίνουν στην Θράκη και ευνοούν την προοπτική κάποιου δημοψηφίσματος που θα οδηγήσει μοιραία σε αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Για μερικές χιλιάδες ψήφους, οι οποίες και στο τέλος δεν έχουν και τόση σημασία στην μεγάλη εικόνα.
Σε ότι αφορά το ελληνικό κράτος, στην Θράκη δείχνει να έχει παραδοθεί! Παρακολουθεί με μια σχετική αφέλεια τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Άτολμο να δράσει ακόμη και όταν υπάρχει σαφής παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας, κλαψουρίζει όταν το πρόβλημα ανασύρεται από τα σκοτεινά παρασκήνια και φτάνει στην επιφάνεια. Το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας δεν βρίσκεται εκεί που βρισκότανε πριν από τριάντα χρόνια.
Ο καλύτερος τρόπος όμως για να πολεμήσει κανείς το σκοτάδι είναι το φως. Αν υπάρχει μια γέφυρα ειρήνης με την Τουρκία αυτή είναι ο απόλυτος σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της μειονότητας και όχι η άνευ όρων παράδοση στις ορέξεις μιας «δημογεροντίας» που έχει στόχο να μετατρέψει την Θράκη σε Βόρεια Κύπρο.
Θανάσης Μαυρίδης