Τεχνολογικοί κολοσσοί: Το πλαίσιο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα
AP
AP

Τεχνολογικοί κολοσσοί: Το πλαίσιο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα

Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα έθετε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν περισσότερα από 160 στελέχη εταιρειών από τη Renault  έως τη Meta.

Οι νομοθέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα σύνολο σχεδίων κανόνων αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το οποίο συστήματα όπως το ChatGPT θα πρέπει να αποκαλύπτουν περιεχόμενο που παράγεται με Τεχνητή Νοημοσύνη, να βοηθούν στη διάκριση των λεγόμενων deep-fake εικόνων από τις πραγματικές και να διασφαλίζουν διασφαλίσεις κατά του παράνομου περιεχομένου.

Από τότε που το ChatGPT έγινε δημοφιλές, έχουν εκδοθεί αρκετές ανοιχτές επιστολές που ζητούν τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και εγείρουν τον «κίνδυνο εξαφάνισης από την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Στους υπογράφοντες των προηγούμενων επιστολών περιλαμβάνονταν ο Ίλον Μασκ, ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Σαμ Αλτμαν  και οι Τζέφρι Χίντον και Γιόσουα Μπέντζιο - δύο από τους τρεις αποκαλούμενους «νονούς της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ο τρίτος, ο Γιαν ΛεΚαν , ο οποίος εργάζεται στη Meta, υπέγραψε την επιστολή της Παρασκευής που αμφισβητεί τους κανονισμούς της ΕΕ. Στους άλλους υπογράφοντες περιλαμβάνονται στελέχη από ένα ευρύ φάσμα εταιρειών, όπως η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cellnex CLNX.MC, η γαλλική εταιρεία λογισμικού Mirakl και η γερμανική επενδυτική τράπεζα Berenberg.

Οι εταιρείες αυτές, μαζί με τη Renault και τη Meta, δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η επιστολή προειδοποιούσε ότι σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες της ΕΕ τεχνολογίες όπως η γενεσιουργός Τεχνητή Νοημοσύνη θα ρυθμιστούν σε μεγάλο βαθμό και οι εταιρείες που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα θα αντιμετωπίσουν υψηλό κόστος συμμόρφωσης και δυσανάλογους κινδύνους ευθύνης.

Η εν λόγω ρύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξαιρετικά καινοτόμες εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό και τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνητής νοημοσύνης εν γένει, αναφέρεται.

Ο Αλτμαν της OpenAI, ο οποίος τον Μάιο είχε απειλήσει να αποσύρει την ChatGPT από την Ευρώπη, αν γίνει πολύ δύσκολη η συμμόρφωση με τους επερχόμενους νόμους για την τεχνητή νοημοσύνη, αργότερα ανέτρεψε τη θέση του και δήλωσε ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει.