Του Γιάννη Γορανίτη
Ο διαβόητος Cracka, που είχε χακάρει το προσωπικό email του διευθυντή της CIA, ήταν τελικά ένας 16χρονος Βρετανός. Ο Cracka είχε καταφέρει να υποκλέψει τον κωδικό ασφαλείας του email του διευθυντή της CIA τον περασμένο Οκτώβριο και να αποκτήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, αλλά και απόρρητα στοιχεία και επαφές. Φυσικά δεν αρκέστηκε στην υποκλοπή, αλλά έσπευσε να τα δημοσιοποιήσει μέσω Twitter (o λογαριασμός του έχει απενεργοποιηθεί).
Στα στοιχεία που δημοσιοποίησε περιλαμβάνονται οι αριθμοί τηλεφώνων, τα email, οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και άλλα ευαίσθητα δεδομένα 31.000 Αμερικανών αξιωματούχων –μεταξύ των οποίων και στενοί συνεργάτες του Barack Obama.
Μερικές εβδομάδες αργότερα o Cracka ισχυρίστηκε ότι αξιοποιώντας αντίστοιχες τεχνικές απέκτησε πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό του Γραμματέα της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jeh Johnson, και κατόρθωσε να υποκλέψει όλα τα μηνύματα από τον τηλεφωνητή του.
Λίγες ημέρες πριν τη σύλληψη του είχε δημοσιοποιήσει τα προσωπικά στοιχεία 20.000 υπαλλήλων του FBI και 9.000 εργαζόμενων στην υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, μέσω του λογαριασμού στο Twitter, @DotGovz.
Χάκερ με αιτία
Ο έφηβος που συμμετέχει στην ομάδα hackers «Crackas With Attitude» –σύμφωνα με άλλες πηγές είναι ο αρχηγός της– είχε βάλει στο στόχαστρό του τούς Αμερικανούς αξιωματούχους, προκειμένου να καταγγείλει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Είχε μάλιστα αφιερώσει τα χακαρίσματα στην κίνηση #FreePalestine και είχε απαιτήσει να σταματήσουν οι αρχές των ΗΠΑ να συνεργάζονται με τις αντίστοιχες του Ισραήλ. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνέχιζε να τους χακάρει.
Μάλιστα μεταξύ των εγγράφων που δημοσιοποίησε περιλαμβανόταν και μία απόρρητη επιστολή του διευθυντή της CIA προς άλλες κρατικές υπηρεσίες, στην οποία περιγράφονταν οι σκληρές μέθοδοι βασανισμού κατηγορουμένων για τρομοκρατία.
Η αστυνομία των ανατολικών Μίντλαντς επιβεβαίωσε τη σύλληψη ενός εφήβου που κατηγορείται για τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε υπολογιστή τρίτου προσώπου, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Σε συνέντευξη του στο Daily Dot, πάντως, ένας άλλος χάκερ της ομάδας «Crackas With Attitude» που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Cubed» ισχυρίστηκε ότι οι βρετανικές αρχές απελευθέρωσαν τον 16χρονο με περιοριστικούς όρους.
Cracker και όχι hacker
Σύμφωνα με τη lingo των χρηστών υπολογιστών, ο νεαρός δεν θεωρείται χάκερ, αλλά κράκερ. Υπογράφοντας άλλωστε τις δράσεις τους ως Cracka και τιτλοφορώντας την ομάδα του «Crackas With Attitude», επιχείρησε εξ αρχής να δηλώσει τις προθέσεις του.
Η διαφορά των hacker από τους cracker είναι ότι οι πρώτοι παραβιάζουν λειτουργικά συστήματα και προγράμματα με στόχο να εντοπίσουν κενά ασφαλείας, αλλά και να εξελίξουν τις προσωπικές τους γνώσεις. Αντίθετα οι δράσεις των cracker έχουν στόχο την πρόκληση ζημιάς στα συστήματα που βάζουν στο στόχαστρο αλλά και η δημοσιοποίηση ευαίσθητων δεδομένων χρηστών.
Με πληροφορίες από: www.dailydot.com & http://europe.newsweek.com