Του Γιάννη Παλιούρη
Μπορεί στην Ελλάδα τo δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας να διέκοψε την πιλοτική λειτουργία του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς μιλώντας για «πείραμα με πειραματόζωα τους Καλαματιανούς» και κάνοντας αναφορές ακόμα και για… στείρωση των κατοίκων λόγω της ακτινοβολίας, όμως ο παγκόσμιος «πόλεμος» γύρω από το 5G συνεχίζεται. Και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για όσους έχουν το βλέμμα τους στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτού του πολέμου η Huawei προσπαθεί να δελεάσει την ΕΕ με επενδύσεις και νέα εργοστάσια στην Ευρώπη, προκειμένου να επιλέξει δικό της εξοπλισμό για τις υποδομές 5G.
Μιλώντας στην καναδική εφημερίδα The Globe and Mail ο ιδρυτής της κινεζικής εταιρείας, Ρεν Ζενγκφέι, δήλωσε ότι η Huawei σχεδιάζει να μεταφέρει τις ερευνητικές εγκαταστάσεις της από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Καναδά, ενώ παράλληλα στις προθέσεις της είναι η δημιουργία νέα εργοστασίων στην Ευρώπη που θα κατασκευάζουν εξοπλισμό για τα δίκτυα 5ης γενιάς. «Το κόστος μπορεί να είναι λίγο υψηλότερο, αλλά ίσως μπορέσουμε να κερδίσουμε περισσότερη εμπιστοσύνη από την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζενγκφέι.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις ημέρες μετά από δύο σημαντικά γεγονότα σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το 5G στην Ευρώπη.
Παρά τις αμερικανικές πιέσεις για τον αποκλεισμό της Huawei από την προμήθεια εξοπλισμού για το 5G, το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ απέφυγε να πάρει σαφή θέση, επιλέγοντας τον δρόμο της διπλωματίας. Συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 3 Δεκεμβρίου, υπογραμμίζεται ότι τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν μέρος κρίσιμων υποδομών για τη διατήρηση «ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών».
Παράλληλα, τα κράτη-μέλη αναφέρουν ότι η προσέγγιση για την ασφάλεια του δικτύου 5G πρέπει να είναι συνολική και να βασίζεται σε ανάλυση των παραγόντων κινδύνου. «Η ασφάλεια του 5G θεωρείται συνεχής διαδικασία, η οποία ξεκινά με την επιλογή των προμηθευτών και καλύπτει την όλη διαδικασία παραγωγής των στοιχείων του δικτύου και τη διάρκεια λειτουργίας του», σημειώνεται στο ίδιο κείμενο.
Μία μόλις ημέρα νωρίτερα, στις 2 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της Ericsson, Μπόργιε Εκχολμ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι καθυστερεί στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Γράφοντας στο προσωπικό του blog, o Έκχολμ ενώ την τελευταία δεκαετία υπήρξε σημαντική δημόσια υποστήριξη για την προώθηση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη, αυτό δεν έγινε πράξη, με αποτέλεσμα σε πραγματικούς αριθμούς, η Ευρώπη να υπολείπεται από τη Βόρεια Αμερική, τη Βορειοανατολική Ασία και την Αυστραλία.
Το σημαντικό είναι ότι ο επικεφαλής της Ericsson δεν στέκεται στο ζήτημα της ασφάλειας, κάτι που θα συνέφερε την εταιρεία του, αλλά επισημαίνει ότι η Ευρώπη πάσχει από διαρθρωτικά προβλήματα όπως την έλλειψη φάσματος και τη στάση των ρυθμιστικών αρχών και τους αρμόδιων φορέων. Μάλιστα, κάνει λόγο για επικίνδυνη αντίληψη «ας περιμένουμε και θα δούμε» η οποία επικρατεί μεταξύ ορισμένων αρχών και παρόχων υπηρεσιών.
Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλες τις εξελίξεις, είναι ότι το 5G δεν είναι απλά και μόνο τεχνολογικό ζήτημα. Η δυναμική που θα δώσει στην οικονομία θα επανακαθορίσει ισορροπίες μεταξύ επιχειρήσεων και κρατών. Γι' αυτό άλλωστε και υπάρχει αυτή η διελκυστίνδα μεταξύ υπερδυνάμεων. Το ερώτημα για χώρες σαν την Ελλάδα είναι αν θα αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται ή αν θα δουν ένα ακόμα τρένο να περνά.
Φωτογραφία: APImages