Ρωσία «καλεί» Σελήνη: Εκτοξεύει σκάφος για προσελήνωση για πρώτη φορά έπειτα από 47 χρόνια
Shutterstock
Shutterstock

Ρωσία «καλεί» Σελήνη: Εκτοξεύει σκάφος για προσελήνωση για πρώτη φορά έπειτα από 47 χρόνια

Η Ρωσία θα εκτοξεύσει την Παρασκευή το πρώτο της διαστημικό σκάφος για προσελήνωση έπειτα από 47 χρόνια, σε έναν αγώνα δρόμου με την Ινδία για τον νότιο πόλο της Σελήνης μια πιθανή πηγή νερού που μελλοντικά ίσως μπορεί να υποστηρίξει την ανθρώπινη παρουσία.

Η εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, 5.550 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, θα πραγματοποιηθεί τέσσερις εβδομάδες μετά την αποστολή από την Ινδία του σεληνιακού σκάφους Chandrayaan-3, το οποίο αναμένεται να προσεληνωθεί στις 23 Αυγούστου.

Το ανώμαλο έδαφος καθιστά δύσκολη την προσελήνωση εκεί, αλλά ο νότιος πόλος είναι ένας πολύτιμος προορισμός επειδή οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες πάγου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή καυσίμων και οξυγόνου, καθώς και για πόσιμο νερό.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters ότι το διαστημόπλοιο Luna-25 θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να πετάξει στη Σελήνη και στη συνέχεια θα περάσει πέντε έως επτά ημέρες σε σεληνιακή τροχιά πριν κατέβει σε μία από τις τρεις πιθανές θέσεις προσεδάφισης κοντά στον πόλο - ένα χρονοδιάγραμμα που υποδηλώνει ότι ίσως να φτάσει ή να νικήσει οριακά την Ινδία στην επιφάνεια του φεγγαριού.

«Υπάρχει χώρος για όλους στο φεγγάρι»

Η Roscosmos ανακοίνωσε ότι οι δύο αποστολές δεν θα εμποδίσουν η μία την άλλη επειδή έχουν προγραμματιστεί διαφορετικές περιοχές προσελήνωσης.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος να αλληλοεπηρεαστούν ή να συγκρουστούν. Υπάρχει αρκετός χώρος για όλους στο φεγγάρι», ανέφερε.

Το Chandrayaan-3 πρόκειται να εκτελέσει πειράματα για δύο εβδομάδες, ενώ το Luna-25 θα εργαστεί στο φεγγάρι για ένα χρόνο. Τον Απρίλιο, το ιαπωνικό διαστημόπλοιο ispace 9348.T απέτυχε στην προσπάθεια να πραγματοποιήσει την πρώτη προσελήνωση από ιδιωτική διαστημική εταιρεία.

Με μάζα 1,8 τόνων και μεταφέροντας 31 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού, το Luna-25 θα χρησιμοποιήσει μια σέσουλα για να πάρει δείγματα βράχων από βάθος έως και 15 εκατοστών για να εξετάσει την παρουσία παγωμένου νερού που θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανθρώπινη ζωή.

«Το φεγγάρι είναι η έβδομη ήπειρος της Γης, οπότε είμαστε απλά "καταδικασμένοι", όπως λέγεται, να το δαμάσουμε», δήλωσε ο Λεβ Ζελένι, διαστημικός ερευνητής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η εκτόξευση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2021, έχει καθυστερήσει για σχεδόν δύο χρόνια. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σχεδίαζε να δοκιμάσει την κάμερα πλοήγησης Pilot-D, προσαρτώντας την στο Luna-25, αλλά διέκοψε τους δεσμούς του με το πρόγραμμα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι κάτοικοι ενός χωριού της Ρωσίας θα απομακρυνθούν από τα σπίτια τους στις 7.30 το πρωί της Παρασκευής λόγω της «πιθανότητας μία στο εκατομμύριο» να πέσει στη γη εκεί ένα από τα στάδια του πυραύλου που εκτοξεύει το Luna-25, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.