Ένα νέο ρομπότ που μυρίζει, εξοπλισμένο με βιολογικό αισθητήρα που χρησιμοποιεί τις κεραίες των ακριδών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόοδο της διάγνωσης ασθενειών και στη βελτίωση των ελέγχων ασφαλείας, δήλωσαν οι ισραηλινοί προγραμματιστές του.
Οι ακρίδες έχουν οξεία αίσθηση της όσφρησης, την οποία οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατάφεραν να αξιοποιήσουν στο βιο-υβριδικό ρομπότ τους, καθιστώντας το πολύ πιο ευαίσθητο από τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά ανιχνευτικά μηχανήματα, δήλωσαν.
Οι ακρίδες μυρίζουν με τις κεραίες τους. Στο τετράτροχο ρομπότ, οι ερευνητές τοποθέτησαν την κεραία του εντόμου ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια που στέλνουν ηλεκτρικά σήματα ως απάντηση σε μια κοντινή οσμή. Κάθε μυρωδιά έχει μια μοναδική υπογραφή την οποία, με μηχανική μάθηση, το ηλεκτρονικό σύστημα του ρομπότ μπορεί να αναγνωρίσει.
"Τελικά, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ με αίσθηση της όσφρησης που θα μπορεί να διακρίνει τις μυρωδιές και να τις εντοπίζει στο χώρο", δήλωσε η Νέτα Σβίλ της Σχολής Νευροεπιστημών Sagol.
Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς ορισμένα ζώα ανιχνεύουν ασθένειες με την όσφρηση τους, ο προγραμματιστής Μπεν Μοάζ δήλωσε ότι οι μελλοντικές εφαρμογές θα είναι σχεδόν ατελείωτες, επεκτεινόμενες στην ανίχνευση φαρμάκων και εκρηκτικών υλών, ακόμη και στην ασφάλεια των τροφίμων.
"Είμαστε συγκλονισμένοι από τις δυνατότητες", δήλωσε ο Μαόζ της Πολυτεχνικής Σχολής Fleischman και της Σχολής Νευροεπιστήμης Sagol.