Οι Έλληνες που πηγαίνουν στους Ολυμπιακούς της καινοτομίας

Οι Έλληνες που πηγαίνουν στους Ολυμπιακούς της καινοτομίας

Του Γιάννη Γορανίτη 

Το Global Sport Innovation Competition μπαίνει στην τελική του ευθεία εν όψει της μεγάλης γιορτής της καινοτομίας και των αθλητικών τεχνολογιών, που θα διοργανωθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο παράλληλα με τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο περιφερειακός τελικός για τα Βαλκάνια που είχαμε προαναγγείλει πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Πάτρα υπό την αιγίδα του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, του HypeFoundation του Ισραήλ και της EMGI.

Μεταξύ των εννέα προκριθέντων συμμετοχών ξεχώρισε μια ελληνική ομάδα, τα μέλη της οποίας θα ταξιδέψουν μέχρι το Ρίο (της Βραζιλίας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων) προκειμένου να πάρουν μέρος στους παγκόσμιους τελικούς και να διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο των 100.000 ευρώ, αλλά και να δικτυωθούν με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, Πανεπιστήμια και start-ups.

Η ελληνική ομάδα που κέρδισε

Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, η ιδέα που κέντρισε το ενδιαφέρον της κριτικής επιτροπής και ανέβηκε στην κορυφαία θέση του βαλκανικού διαγωνισμού προήλθε από ένα εγχώριο Πανεπιστήμιο.

Το Sports Electroceutical αποτελεί το καινοτόμο concept που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του τμήματος Φαρμα­κευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Κωνστα­ντίνος Πουλάς. Περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο θα βρείτε εδώ

Η τεχνική που ανέπτυξαν οι ερευνητές αφορά σε μια πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης των τραυματισμών των αθλητών. Η ταχύτερη επούλωση των μυϊκών τραυματισμών επιτυγχάνεται με την διοχέτευση μικρορευμάτων και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο τραυματισμένο μέλος. Η μέθοδος θεραπείας έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ (μέλος της ερευνητικής ομάδας, άλλωστε, είναι ο γιατρός της πο­δοσφαιρικής ΑΕΚ Αλκιβιάδης Καλλιακμάνης), ενώ έχει παρουσιαστεί και στο ιατρικό team της Μπαρτσελόνα.


Οι διακριθέντες του περιφερειακού διαγωνισμού και τα μέλη της κριτικής επιτροπής

Οι φιναλίστ

Εκτός από το βραβευμένο concept της Φαρμα­κευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, στην τελική φάση του περιφερειακού τελικού για τα Βαλκάνια βρέθηκαν ομάδες από την Ελλάδα, την Κροατία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Το δεύτερο έπαθλο απέσπασε η Core Interface, μία κροατική εταιρεία που ασχολείται με την κατανόηση λειτουργίας του εγκεφάλου κατά την διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η ελληνική Athlenda, η οποία αναπτύσσει μια διαδικτυακή κοινότητα αθλητών. 

Οι υπόλοιπες συμμετοχές ήταν οι εξής: EnigmaBioTech: τουρκική εταιρεία που αναπτύσσει ένα πρότυπο συστήματα οπτικής ανάλυσης του ανθρώπινου οργανισμού κατά την άθληση, ErgoSensoPro: ελληνική εταιρεία η οποία αναπτύσσει προγράμματα κα­τάρτισης με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών, Gym Detector: επίσης ελληνική online πλατφόρμα διασύνδεσης αθλητών με χώρους άσκησης, Happyfiit: τεχνολογική πλατφόρμα επιβράβευσης προσωπικών επιδόσεων και παροχής προνομίων, Systserv: ελληνική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και ανάπτυξης εφαρμογών με στόχο την ταχύτερη ανάρρωση ασθενών και Windyweek: εταιρεία από τη Βουλγαρία που προσφέρει ακριβείς προβλέψεις ανέμου.
 
Εκτός διαγωνιστικού προγράμματος παρουσιάστηκε από το Κολέγιο Ψυχικού ο καινοτόμος οδηγός του κλασσικού Μαραθωνίου για δρομείς και θεατές, Αthens Mapp.
 
Το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τον διαγωνισμό είναι μια καλή αφορμή για να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δομές του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, αλλά και να ενδυναμωθεί η φιλοσοφία της καινοτομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας με βάση την τεχνολογία εντός και εκτός αστικών κέντρων.


Στιγμιότυπο από την τελετή βράβευσης που διοργανώθηκε στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής της Πάτρας