Οι Έλληνες λατρεύουν την τεχνολογία, αλλά δεν την καταλαβαίνουν

Οι Έλληνες λατρεύουν την τεχνολογία, αλλά δεν την καταλαβαίνουν

Του Γιάννη Γορανίτη

Μια έρευνα που αποδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενθουσιασμένοι με την τεχνολογία, αλλά δεν καταλαβαίνουν γρι από την εξειδικευμένη ορολογία, είδε πριν λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καθώς μεταξύ των 10.138 ερωτώμενων βρέθηκαν και αρκετοί Έλληνες.

Όσον αφορά τη χρήση προηγμένων συσκευών τεχνολογίας, η έρευνα επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά: η χώρα μας βρίσκεται κοντά ή και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 83% των Ελλήνων διαθέτει smartphone (ακριβώς ίδιο ποσοστό με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ το 53% των κατοίκων της χώρας διαθέτει tablet, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για το σύνολο των Ευρωπαίων φτάνει στο 50%.

Ενθουσιασμός για την τεχνολογία

Καλά τα πάμε και με τα apps, αφού 2 στους 3 θεωρούν ότι διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Πρώτα στις προτιμήσεις των χρηστών έρχονται τα applications με χάρτες και πλοήγηση, ενώ ακολουθούν οι εφαρμογές για τον καιρό και τα camera apps.

Το 58% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι χρησιμοποιεί προϊόντα και εφαρμογές τεχνολογίας σαφώς περισσότερο και συχνότερα συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, ενώ το 17% ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς την τεχνολογία. Τα αντίστοιχα στατιστικά για το σύνολο των Ευρωπαίων είναι 52% και 13%.

Σχεδόν 4 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι κατέχουν κάποιο τεχνολογικό προϊόν, το οποίο είναι πιο προηγμένο από ό,τι χρειάζονται, ενώ μόλις το 11% αισθάνεται ότι έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Ενθουσιώδεις δηλώνουν οι Ευρωπαίοι και με τα emojis, αν και οι περισσότεροι δεν  είναι σίγουροι για το τι συμβολίζουν. Το 13% των Ευρωπαίων ισχυρίστηκε ότι γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνουν τα emojis, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 18% μεταξύ των Ελλήνων ερωτηθέντων (κάτι μας λέει ότι δεν ήταν και τόσο ειλικρινείς).

Δεν tech-αταλαβαίνω τίποτα!

Αν και οι μισοί συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ενθουσιασμένοι με τις σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες, το 72% παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει τι πραγματικά σημαίνουν οι νέοι όροι, όπως το Cloud ή το Internet of Things. Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 80%.

Μάλιστα, οι περίπλοκοι όροι αποτρέπουν το 31% των Ελλήνων από το να αξιοποιεί πλήρως ένα gadget –ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 23%. Οι περισσότεροι χρήστες τεχνολογίας στη χώρα μας πάντως παραδέχτηκαν ότι προσποιούνται ότι γνωρίζουν περισσότερα απ' όσα πραγματικά γνωρίζουν μπροστά στους συνάδελφούς τους (23%) ή στους φίλους τους και τον σύντροφό τους (21%).

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Opinium Research τον Μάρτιο του 2016 σε 17 ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την Ελλάδα για λογαριασμό της Samsung. Στόχος ήταν να διερευνηθούν οι μεταβολές στη σχέση μας με την τεχνολογία, καθώς αυτή εξελίσσεται. Σε συνέχεια της έρευνας η Samsung Europe συνέταξε ένα γλωσσάρι στο οποίο επεξηγεί γνωστούς όρους που μπήκαν εσχάτως στην tech καθημερινότητά μας. Ο οδηγός σε PDF εδώ

Ψηφιακές Τάξεις

Παράλληλα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας η Samsung Electronics Europe ανακοίνωσε το όραμά της να βοηθήσει στην εξοικείωση των μελλοντικών γενιών με τις νέες τεχνολογικές τάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση η κορεατική εταιρεία συνεργάζεται με σχολεία και πανεπιστήμια, μέσω δύο προγραμμάτων: τις Ψηφιακές Τάξεις και τα Ινστιτούτα Τεχνολογίας.

Μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει πάνω από 600 Ψηφιακές Τάξεις και 48 Ινστιτούτα Τεχνολογίας, στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 νέοι. Ο στόχος της Samsung είναι να εκπαιδεύσει τουλάχιστον 400.000 νέους σε όλη την Ευρώπη έως το 2020, στα πλαίσια του Grand Coalition for Digital Jobs της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα εδώ