(Φωτ.: Η εικόνα ενός ανδροειδούς με κοστούμι που τεντώνεται μπροστά από το PC του είναι μεν κινηματογραφική, αλλά απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Όταν λέμε ρομποτικός σύμβουλος, εννοούμε εν πολλοίς έναν εξελιγμένο αλγόριθμο που αντικαθιστά έναν επενδυτή.)
Του Γιάννη Γορανίτη
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα της ανάθεσης του προσωπικού σας χαρτοφυλακίου σε ένα ρομπότ; Πριν απαντήσετε «αποκλείεται», συνεχίστε την ανάγνωση. Το ίδιο έκαναν κάποια στιγμή τους τελευταίους μήνες και οι δεκάδες χιλιάδες επενδυτές που εμπιστεύτηκαν τα χρήματά του στις αυτοματοποιημένες λύσεις διαχείρισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Aite Group, τα κεφάλαια που διαχειρίστηκαν ρομποτικοί σύμβουλοι μόνο το 2015 ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ετήσια αύξηση είναι μεγαλύτερη του 210% (το 2014 οι αντίστοιχες επενδύσεις ανήλθαν σε 16 δισ. $) και, σύμφωνα με την ανάλυσή, θα συνεχιστεί με γεωμετρική πρόοδο. Το ποσό των 50 δισ. βέβαια δεν είναι παρά μια σταγόνα στον ωκεανό των παγκόσμιων επενδύσεων, που υπολογίζονται σε 20 τρισεκατομμύρια.
Αλλά και πάλι 50 δισ. είναι 50 δισ. για να τα διαχειρίζονται ρομπότ.
Πώς λειτουργεί ένας ρομποτικός σύμβουλος επενδύσεων;
Η εικόνα ενός ανδροειδούς με κοστούμι που τεντώνεται μπροστά από το PC του είναι μεν κινηματογραφική, αλλά απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Όταν λέμε ρομποτικός σύμβουλος, εννοούμε εν πολλοίς έναν εξελιγμένο αλγόριθμο που αντικαθιστά έναν επενδυτή.
Ο υποψήφιος επενδυτής καλείται να συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο –μέσω website ή εφαρμογής και μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο τις προτάσεις του ρομποτ-συμβούλου στην οθόνη του. Φυσικά, υπεισέρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας, εφόσον ο πελάτης επιθυμεί να αλλάξει το επενδυτικό μείγμα, τα ποσά κλπ.
Γνωστοί οίκοι, όπως οι Charles Schwab, Wealthfront και Betterment, έχουν παρουσιάσει τις δικές τους λύσεις αυτοματοποιημένης διαχείρισης κεφαλαίων και έχουν ήδη συγκεντρώσει διόλου αμελητέο αριθμό πελατών. Η Fidelity, μάλιστα, ζήτησε πρόσφατα από τους 3.200 ανεξάρτητους συνεργάτες της να χρησιμοποιούν το software της Betterment ως ένα από τα εργαλεία που θα προτείνουν στους πελάτες τους.
Οι περισσότεροι επενδυτές ξεκινούν δοκιμαστικά, αλλά, όπως αναφέρουν στελέχη της Charles Schwab, το 15% των επενδυτών που χρησιμοποιούν την αυτοματοποιημένη λύση Intelligent Portfolios (φωτ. αριστερά) διαθέτουν portfolio άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Στους εννιά πρώτους μήνες λειτουργίας των αυτοματοποιημένων λύσεων επενδύθηκαν κεφάλαια άνω των 5,3 δισ. $, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες προσέλκυσαν περί των 3 δισ. η καθεμία.
Πρόσφατα η Vanguard ανακοίνωσε το Personal Advisor (φωτ. δεξιά), μια αντίστοιχη υπηρεσία, αλλά με πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο. Όπως αναφέρεται, η πανίσχυρη ρομποτική τεχνολογία συνδυάζεται με την προσωπική ενασχόληση ενός συμβούλου.
Είναι πολλά τα λεφτά
Το πλεονέκτημα των ρομπο-συμβούλων έγκειται αφενός στην εξάλειψη των πιθανών λαθών και αφετέρου στις ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις που προσφέρουν. Η προμήθεια που ζητούν υπολογίζεται σε λιγότερο από μισό της αντίστοιχης των φυσικών συμβούλων (από 0,25-0,75%, όταν οι «παραδοσιακοί» σύμβουλοι λαμβάνουν 1%). Με αυτόν τον τρόπο καθιστά πιο ελκυστική την ιδέα της επένδυσης και σε ανθρώπους με μικρότερα budget, που ως τώρα δεν θα γίνονταν δεκτοί από έναν σύμβουλο επενδύσεων.
Η εταιρεία συμβούλων A.T. Kearney υπολογίζει ότι οι ρομποτικοί σύμβουλοι και τα προγράμματα αυτόματης διαχείρισης θα διαχειρίζονται κεφάλαια της τάξης των 2,2 τρισ. δολαρίων μέχρι το 2020. Προς το παρόν οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και οι τράπεζες ενδέχεται να μη νιώθουν πίεση από την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά όσο η ιδέα διαδίδεται και ισχυροποιείται, τόσο πιο επιτακτική θα γίνει η προσαρμογή τους στα δεδομένα της νέας εποχής.
Πάντως, μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο CEO της Morgan Stanley, James Gorman, έχουν αναφερθεί στους ρομποτικούς συμβούλους, φροντίζοντας να επισημάνουν ότι σκοπεύουν να τους αξιοποιήσουν συνδυαστικά με το ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών τους.
Ίσως όλα αυτά ακούγονται πολύ φουτουριστικά, αλλά ποιος θα σε πίστευε αν π.χ. είκοσι χρόνια πριν ισχυριζόσουν ότι το 2015 οι μισές τραπεζικές συναλλαγές θα γίνονταν μέσω Internet;
Ελπίζουμε να μας θυμάστε σε είκοσι χρόνια:)
Με πληροφορίες από www.interest.com & www.bloomberg.com.