Του Γιάννη Γορανίτη
Η αποκάλυψη της νέας παιχνιδομηχανής της Nintendo, έγινε τελικά μέσω ενός πολλά υποσχόμενου, αλλά όχι 100% διαφωτιστικού βίντεο. Η ιαπωνική εταιρεία έδειξε στους fans πώς θα μοιάζει και πώς (περίπου) θα λειτουργεί το Nintendo Switch όταν τελικά κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2017, αλλά είναι βέβαιο ότι μένουν πολλά ακόμη να αποκαλυφθούν.
Το βέβαιο είναι ότι η πολυετής αναμονή για το λανσάρισμα της νέας κονσόλας της ιαπωνικής εταιρείας φτάνει στο τέλος της. Το ακόμη πιο βέβαιο είναι ότι το Switch είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που έβαλε ποτέ η εταιρεία, καθώς μια ενδεχόμενη αποτυχία του ενδέχεται να τραντάξει τα θεμέλια αυτού του κολοσσού του gaming. Και αυτό το λέμε γιατί η αποτυχία του Wii U, της προηγούμενης οικιακής της κονσόλας ήταν εμφατική, ενώ εν τω μεταξύ οι δύο βασικοί της αντίπαλοι (PlayStation και Xbox) μοίρασαν την πίτα, αφήνοντας λίγα ψίχουλα στους υπόλοιπους ανταγωνιστές, μεταξύ των οποίων και η Nintendo.
Πώς καινοτομεί η νέα κονσόλα;
Κρίνοντας από το πρώτο βίντεο για το Switch, καθώς δεν υπάρχουν προς το παρόν άλλες επίσημες ανακοινώσεις, η νέα πλατφόρμα έχει υβριδικό χαρακτήρα: λειτουργεί τόσο ως οικιακή κονσόλα, όσο και ως φορητή παιχνιδομηχανή.
Εν ολίγοις επιτρέπει στον gamer να συνεχίσει να παίζει εν κινήσει ό,τι έπαιζε και στο σαλόνι του. Η καινοτομία έγκειται στο χειριστήριο που «κουμπώνει» σε μια οθόνη αφής (για να μην το πούμε tablet) και λειτουργεί ως portable σύστημα.
Ακούγεται μπερδεμένο; Ας αφήσουμε την εικόνα να μιλήσει και το πρώτο επίσημο βίντεο της Nintendo να απαντήσει σε τυχόν απορίες.
Αν παρακολουθήσατε τα 400 δευτερόλεπτα της «Πρώτης Ματιάς» στο Switch μάλλον θα λύσατε κάποιες απορίες, αλλά σίγουρα θα σας γεννήθηκαν νέες.
Παραδοσιακό αλλά και επαναστατικό
Η νέα κονσόλα θα συνδέεται κανονικά στην τηλεόραση προκειμένου να αναπαράγει games υψηλής ευκρίνειας με την κλασική έννοια του όρου. Σε αυτό το στάδιο η Nintendo δεν μοιάζει να εισάγει κάποια καινοτόμο ιδέα. Ίσως γιατί δεν είναι απαραίτητο. Οι υπάρχουσες κονσόλες ανταγωνίζονται σε αυτό το πεδίο με τα ίδια μέσα. Και η Nintendo –ορθά– δεν επιχειρεί να διαφοροποιηθεί. Το χειριστήριο μάλιστα θυμίζει τα gamepads των ανταγωνιστών της με αναλογικούς μοχλούς, σκανδάλες και φυσικά πλήκτρα.
Οι καινοτόμες ιδέες ξεκινούν να ξεδιπλώνονται από τη στιγμή που ο gamer σηκωθεί από τον καναπέ και αφαιρέσει τη συσκευή από το Dock, αφού λειτουργεί αυτοστιγμεί ως φορητή παιχνιδομηχανή. Ο σχεδιασμός του Nintendo Switch επιτρέπει στα πλαϊνά τμήματα του χειριστηρίου Joy-con να αποσπώνται και να συνδέονται στην οθόνη, ενώ ανακοινώθηκε και το Pro Controller για όσους δεν αρέσκονται στο Joy-Con.
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το κάθε αποσπώμενο τμήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο χειριστήριο, ώστε να παίζουν πολλοί χρήστες ταυτόχρονα. Η συνέχιση και η μεταφορά του παιχνιδιού από και προς τη μεγάλη οθόνη (φαίνεται να) γίνεται απλούστατα και χωρίς πρόβλημα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πάνω που τονίσαμε τις επαναστατικές ιδέες της Nintendo διαπιστώσαμε ότι η νέα κονσόλα λειτουργεί με κασέτες –ναι, τα γνωστά cartridges, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι φορητές πλατφόρμες της εταιρείας. Αντί λοιπόν να εμπιστευτεί τα Blu-ray ή έστω τα DVD για την αποθήκευση των games, η Nintendo λοξοκοιτά στο παρελθόν με βασικό επιχείρημα την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και την ανθεκτικότητα. Ενδέχεται βέβαια, τα cartridges να χρησιμοποιούνται μόνο για την αποθήκευση των δεδομένων των παιχνιδιών και όχι για το ίδιο το game. Ίδωμεν.
Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά και τον εξοπλισμό της κονσόλας, το πρώτο βίντεο ελάχιστα μας βοήθησε. Το μόνο που σίγουρα μάθαμε είναι το βασικό της ατού: ενσωματώνει ένα ειδικά σχεδιασμένο chip της NVIDIA, που όπως λέει η εταιρεία διαθέτει ίδια αρχιτεκτονική με τις αυτόνομες gaming κάρτες γραφικών.
Αυτό μας προδιαθέτει για gaming υψηλών επιδόσεων, αλλά δεν θα στοιχηματίζαμε για τις 4Κ δυνατότητες του συστήματος. Διαχρονικά άλλωστε, η Nintendo δεν έμοιαζε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις επιδόσεις και τα γραφικά, αλλά με το Wii U αυτό της στοίχισε αρκετά.
Από την άλλη δεν μάθαμε τίποτα για την ανάλυση της οθόνης-tablet, ούτε για το μέγεθος της (πιθανολογούμε 6-7 ίντσες), αλλά ούτε και για τη μνήμη, τον αποθηκευτικό χώρο ή τη συνδεσιμότητα της συσκευής.
Τα games του Switch
Τα καλά νέα για τους fans είναι ότι οι Ιάπωνες διαθέτουν εκτεταμένη εμπειρία σε ιστορικούς τίτλους και franchise, όπως Mario Kart, Super Mario, Zelda και άλλα που σίγουρα θα κάνουν την εμφάνισή του στη νέα κονσόλα.
Τα ακόμη πιο καλά νέα έρχονται από τη συνακόλουθη ανακοίνωση ότι τη νέα πλατφόρμα θα υποστηρίξουν με τίτλους οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και ανάπτυξης, όπως οι EA, Ubisoft, Konami, Activision, Bandai Namco, Square Enix, Sega, Take Two, Bethesda, Codemasters κ.α..
Τα άσχημα νέα αφορούν στη συμβατότητά του με παλαιότερους τίτλους, καθώς όλα δείχνουν ότι games «προηγούμενης γενιάς» δεν θα παίζουν στη νέα κονσόλα. Σύμφωνα με εξειδικευμένα ιαπωνικά μέσα η κονσόλα δεν θα μπορεί να ούτε τους οπτικούς δίσκους του Wii U ούτε τις κασέτες του 3DS. Δεν διευκρινίζεται πάντως αν θα είναι συμβατή με mobile games και apps, κάτι που πιθανολογείται και αν μη τι άλλο θα της δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στο mainstream κοινό.
Πόσο θα κοστίζει;
Μία ακόμη βασική παράμετρος της εμπορικής πορείας της κονσόλας παραμένει νεφελώδης. Αλλά η κοινή λογική μας οδηγεί σε μια λιανική τιμή της τάξης των $350/ €350. Δεδομένου του ανταγωνισμού δεν θα ήταν παράλογο να τιμολογηθεί ακόμη και κάτω από τα €300, ώστε να δώσει κίνητρο στους gamers να τη δοκιμάσουν.
Στην υποθετική αυτή τιμή βέβαια, δεν είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνεται το dock, τα χειριστήρια Joy-con ή όποια άλλα αξεσουάρ θα επιτρέπουν στην εμπειρία να είναι ολοκληρωμένοι. Θα περιμένουμε λοιπόν να πληροφορηθούμε (και) για την τιμή του Switch το επόμενο διάστημα.