(Φωτ.: Η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων 2016 στο Λιλεχάμερ αποτέλεσε το πρώτο event που μεταδόθηκε μέσω live streaming εικονικής πραγματικότητας με την υποστήριξη των συσκευών της Samsung.)
Του Γιάννη Γορανίτη
Μία από τις εκπλήξεις του φετινού Mobile World Congress της Βαρκελώνης ήταν η εμφάνιση του Mark Zuckerberg επί σκηνής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Galaxy S7 και S7 edge.
Ο ιδρυτής του Facebook ανέπτυξε το όραμά του για την επόμενη ημέρα της Εικονικής Πραγματικότητας και αποκάλυψε ότι η επένδυση της εταιρείας του στον χώρο δεν περιορίζεται στην εξαγορά της Oculus Rift (ένα ολοκληρωμένο σύστημα VR), αλλά επεκτείνεται σε μια σειρά εφαρμογών και λειτουργιών που θα εντάσσουν την Εικονική Πραγματικότητα στην κοινωνική δικτύωση. Η «αποκάλυψη» του βέβαια δεν τάραξε τα νερά, καθώς είναι γνωστό ότι τόσο το Facebook, όσο και αρκετοί ακόμη μεγάλοι παίχτες της ψηφιακής οικονομίας ποντάρουν αρκετά στην εικονική πραγματικότητα.
Η εντυπωσιακή του εμφάνιση στην παρουσίαση της Samsung είχε και τον συμβολισμό της. Διέσχισε τον διάδρομο του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου της Βαρκελώνης χωρίς (σχεδόν) κανείς από τους παρευρισκόμενους να τον προσέξει. Μια ματιά στη φωτογραφία, θα σας δώσει να καταλάβετε το γιατί. Όλοι φορούσαν τις ειδικές VR κάσκες, περιμένοντας το μέλλον.
Φουτουριστικό μεν το στιγμιότυπο, αλλά δεν μπορεί παρά να μας φέρει στο μυαλό μνήμες από αντίστοιχες παρουσιάσεις του πρόσφατου παρελθόντος, όταν όλοι φορούσαμε 3D γυαλιά, αναμένοντας ένα τεχνολογικό trend να θριαμβεύσει. Τότε οι ιθύνοντες των εταιρειών μας διαβεβαίωναν ότι μέχρι το 2017 το 75% των οθονών θα είναι 3D. Η ιστορία, βέβαια, απέδειξε ότι τα 3D γυαλιά πακέτο με τις αντίστοιχες επενδύσεις ολόκληρου του κλάδου κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων.
Πάει για φούντο το VR;
Κάθε άλλο. Οι προοπτικές της Εικονικής Πραγματικότητας δεν συγκρίνονται επ' ουδενί με το αποτυχημένο μοντέλο του οικιακού 3D. Από την άλλη όμως δεν δικαιολογείται και ο υπέρμετρος αυτός ενθουσιασμός. Στο MWC παρουσιάστηκαν νέες και ανανεωμένες συσκευές εικονικής πραγματικότητας όπως το LG 360 VR, το οποίο είναι ένας από τους «φίλους» του καινούριου smartphone LG G5, το HTC Vive VR Headset (το οποίο θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας αποκλειστικά από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός) αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εφαρμογές.
Ο Mark Zuckerberg επανήλθε με δική του ομιλία στη Βαρκελώνη και, μεταξύ άλλων, επέμεινε για τη σημασία της επιτυχίας του εγχειρήματος του VR. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ήδη οι χρήστες του Facebook έχουν παρακολουθήσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο ώρες βίντεο 360 μοιρών.
Η επιτυχία βέβαια του εγχειρήματος θα κριθεί από την πραγματική διείσδυση του στο κοινό και όχι από τις προθέσεις των εταιρειών. Όσο οι τιμές των headsets παραμένουν απλησίαστες για τον μέσο καταναλωτή και όσο το περιεχόμενο απευθύνεται σε ψαγμένους geeks τα περιθώρια μαζικής διάδοσης της τεχνολογίας είναι περιορισμένα.
Παράλληλα, μεγάλη πρόκληση αποτελεί η βελτίωση των ταχυτήτων σύνδεσης στο Internet, αλλά και στην ευρύτερη κάλυψη όλου του πλανήτη. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «έχουμε φτάσει στο 2016 και ακόμη 4 δισ. κάτοικοι του πλανήτη δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Internet. Ο Zuck μάλιστα έκανε ειδική μνεία στην ανάπτυξη των 5G δικτύων, ενώ αναφέρθηκε στο δορυφόρο του Facebook που θα προσφέρει sat Internet σε απομακρυσμένες περιοχές και στα drones που ακολουθούν το αντίστοιχο παράδειγμα της Google.
Το ένα μάλιστα είναι άμεση συνάρτηση του άλλου, καθώς η απλή μεταφορά VR δεδομένων απαιτεί δίκτυα επόμενης γενιάς και μεγάλες χωρητικότητες.