Θα μπορούσε να περιοριστεί η ηλιακή ακτινοβολία και να μετριαστεί η κλιματική αλλαγή με διασπορά σεληνιακής σκόνης στο διάστημα; Αυτό φιλοδοξούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και του Χάρβαρντ, γι' αυτό και προτείνουν αυτή την αμφιλεγόμενη μέθοδο, αναφέρει η ΕΡΤ επικαλούμενη το Harvard Gazette.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αναχαίτιση μέρους της ενέργειας του Ήλιου πριν φτάσει στη Γη, θα ήταν αρκετή για να αντιστρέψει τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στον πλανήτη μας. Θεωρούν ότι η σεληνιακή σκόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ηλιακή ασπίδα, η δε διασπορά της σεληνιακής σκόνης θα μπορούσε να γίνει απευθείας από την επιφάνεια της Σελήνης προς την κατεύθυνση του Ήλιου, με τη βοήθεια πυραύλων.
«Έχουμε εντοπίσει τροχιές που επιτρέπουν στα σωματίδια σκόνης να παρέχουν σκιά για αρκετές ημέρες», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι τμήματα αυτής της μεθόδου: άφθονη πηγή στη Σελήνη και χαμηλότερη ενεργειακή δαπάνη από ότι στην περίπτωση εκτόξευσης από τη Γη.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, επί του παρόντος, η μελέτη τους αντιπροσωπεύει μόνο μια διερεύνηση των θεωρητικών δυνατοτήτων αυτής της τεχνικής παρά μια πραγματική πρόθεση σχετικά με τη σκοπιμότητά της.
«Δεν είμαστε ειδικοί στην κλιματική αλλαγή ή στην αεροδιαστημική μηχανική», δήλωσε ο Μπεν Μπρόμλεϋ, καθηγητής φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, η οποία αντιμετωπίσθηκε με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα.
Οι υποστηρίζοντες της ηλιακής γεωμηχανικής θεωρούν ότι τα αμφιλεγόμενα έργα αντιπροσωπεύουν λύσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν σε μια εποχή όπου ο κόσμος οδεύει προς την κλιματική καταστροφή. Οι μη υποστηρίζοντες της ηλιακής γεωμηχανικής θεωρούν ότι αυτή η τεχνολογία είναι τόσο επικίνδυνη που δεν πρέπει καν να μελετηθεί.